Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused udělal úpravy - vlhne nám zeď

Od: casandra* odpovědí: 16 změna:

zdravím! už nevím co dál. soused opravoval svuj vjezd do domu . navezl si tam hlinu sterk a jeste betonoval tím zvisil o 3 šary puvodni teren. a tak prekryl izolaci naší štítove zdi. tím nam začala štítová zed vlhnout. nasledkem toho opdpadavat omitka a pri deští nam teče z jeho strany primo do domu. privolana stavebni komise rozhodla ze nase vina to neni a ze izolaci mame v poradku . a ze problem vznikl navisenim terenu a zakryti nasi izolace. bohuzel soused tvrdi ze tak dum koupil a tak mu nemuze stavebni urad naridit opravu ale opravit to mam ja? zaroven stavebni urad neresi moje pripominky ze na nasi stitovou zed si soused navrtal policky na kvetinace,dal si postavil podkrovy bez nase svoleni- okna smerem knam? k nasi podelne zdi u dvora si bez naseho souhlasu postavil 3 kulnicky . a ted se nam smeje ze my musime opravovat to co on zpusobil. kdo me muze poradit budu mu velmi vdecny. robert

doplněno 29.06.11 12:33:

asi nikdo nevi jak poradit

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den, máte nějaké fotografie, na kterých je vidět dům před a po zásahu, tak by jste mohl prokázat na stavebním úřadě, kdy ke změnám došlo. Obejděte sousedy a požádejte je, ať vám dosvětší vaší verzi. Potom by měl stavební úřad přikázat uvedení do původního stavu

casandra*
hodnocení

fotografie mam. ale ty stavebni komisi nezajimaji. a hlavni soused co to vi ze to udelal se ho boji. me rekne do oci ze vi ze to navezl ale ne pred stavebni komisi. proste nas soused vi jak v tom chodit! dela si co chce a vi ze adminstrativa v nasem state vazne. obecni ,stavebni urad maji radeji delat rozhodnuti takove co jim usetri praci a papirovani. a soused se me po navsteve stavebni komise smal a rikal za 500 a vidis jak ses v prd.. co pak mam delat? asi zacit setrit a soudit se?

jnkjhl

Já bych mu dal přes hubu (a pak by mě zavřeli;).

Zajistěte důkazy, svědky že zvýšení terénu udělal on a využijte všech právních možností k obraně = vymáhejte komplet náhradu škody. Pokud budou důkazy a stavební úřad nebude jednat, tak to žeňte výš, nejlíp i do televize - pak se úředník lekne že se na něm šéf povozí a začne jednat jak má. Další možnost je soud. Pokud budete mít jednoznačné důkazy a důrazně sousedovi řeknete jak z něj dostanete náhradu škody, tak možná změní názor.

PS: a ty poličky z vaší zdi bych mu nařídil sundat, příp po odmítnutí nechal sundat a chtěl po něm náhradu nákladů na odstranění (sundání, oprava fasády). V podstatě bych to stejně udělal i se zvýšením terénu - vyzval bych ho k odstranění, když by nejednal tak to odstranit za něj a pak vymáhat náklady s tím spojené.

casandra*
hodnocení

po hube uz dostal kdyz urazel a vyhrozoval. ale resit to takto dal nejde . nejsme finacne na tom dobre o proti nemu a to je myslim i duvod proc mu financni i obecni urad pritakavaji. asi vemu palici a pujdu vse co ma na nasi zdi nalepene sundat. to pak dojede policiie a uvidime. on nam omltil bryzolit co jsme meli a v nedeli ve 12.00 nam ho vysypal pred vchodove dvere a policiie nedojela kdyz jsme jim zavolali. pry to je vec obecniho uradu. chtel bych videt kohokoliv kdyz mu nekdo v nedeli na obed zacne navazet stavebni sut pred vchodove dvere. priznam se ze nebit bratra ty kolecka mel na hlave. a co na to OÚ+POLICIIE = nic

fbjgnkl

Nad policíí je inspekce = řešit s ní proč u vás nejednali jak měli. Všechno řešit písemně s dokladem. Opět mít důkazy = jednání s policíí nahrávat. Tísňovou linku zaznamenává policie, tam důkaz je.

casandra*
hodnocení

tak ted jsem sel za sousedem a zeptal jsem se ho jetli to neviresime jako chlapy a domluvime se . ani me pomalu nenechal domluvit a rekl : NE ja jsem v pravu a ty buzerante vipadni. TAK jsem ted uplne v soku a jdu pro tu palici a jdu mlatit to co ma na nasi zdi nalepene. to bude sranda - bud ja nebo on skonci v nemocnici. pokud neodepisu dnes tak su v nemocnici ja

myse*

ale tím se nic nevyřeší - když si budete dělat naschvály.

Raději vemte kolečko, lopatu a odkopte od vaší zdi to navýšení terénu a na barák dejte nopkovou folii pro případ, že by to znova zahrnul hlínou, tak budete mít dům odizolovaný.

casandra*
hodnocení

jenze on si postavyl a to jsem ted zjistil u stavebniho uradu neopravnene vrata. takze ja se ke svemu stitu ted nedostanu. ma tam postavene vrata a muze me na stitovou zed hazet a delat co chce. takze ja nemuzu jit a to co tam navezl odkopat aby me nevlhl stit a netoklo me do baraku. strucne receno nemuzu se dostat bez jeho povoleni ke sve stitove zdi. to mam preskocit zed a vniknout na cizy pozemek a odkopat to co on tam navezl? tu nupku kdyby tam dal tak nebyl zadnej problem to mate pravdu a take ji tam mel dat pak by bylo po problemu ale on ji tam nedal . tak co mam delat?

vy můžete mnoho věcí...

začneme od posledního příspěvku: občanský zákoník v § 127 ods. (3) Vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.

takže v zmysle zákona je on povinný Vám umožnit na dobu nezbytnou a v míře nezbytné vstup pokud to nezbytně vyžaduje údržba staveb.

Stavba nezbytně vyžaduje odkopání a vysušení a případné následné zaizolování, pokud by snad soused znova chtěl nahrnout hlínu na vaši nemovitost. vy nepotřebujete jeho povolení, vy mu klidně doporučeným listem oznámíte, že v zmysle zákona budete z jeho pozemku vykonávat po dobu nezbytnou a v nezbytné míře opravu toho, co způsobil...

teda napřed bych opsal skutečný stav: V čase ... od - do... jste při úpravách terénu navozil na stěnu mého domu hlínu do výšky x cm, až nad izolaci proti vlhkosti, následkem toho voda stéká na stěnu, která vlhne - je mokrá - opadává omítka, nehodící se škrtněte. Vyzval jsem Vás dne ...k odstranění hlíny z uvedených důvodů, co jste odmítl. Protože vaším konáním dochází i nadále k poškozování mého majetku, jsem nucený vykonat úpravy sám, proto vám oznamuji, že v dnech od (datum) po dobu nezbytnou hodlám z vašeho pozemku vykonávat zmíněné opravy a úpravy, můj pobyt na vašem pozemku jste povinný strpět v zmysle § 127. ods. 3 Občanského zákoníku.

Pokud mi neumožníte vstup na pozemek za účelem vykonání opravy, vaše jednání bude posuzované v zmysle OZ a řešené podáním na příslušný úřad. Náklady na opravu a materiál, potřebný na opravu a úpravu mého majetku po Vás budu požadovat uhradit... zároveň Vás žádám o odstranění třech kůlen postavených v těsné blízkosti mého domu, které mi brání ve vykonání oprav.

s těmi vraty a nadstavbou bez stavebního konání se sousedem bych zatím neoperoval, to si nechte do zálohy na případná jednání na stav. úřadě... v první řadě potřebujete shromáždit všechny dostupné důkazy o tom, jakým způsobem Váš majetek poškodil... to zn. fotografie současného stavu, filmy jak zatéká voda když prší, kaluže vody u stěny, mokré fleky na omítce zvenku zevnitř a další. při každém jednání se sousedem se snažte mít svědka.

Zatím máte nervy Vy... je třeba situaci obrátit, vyrušit souseda z jeho klidu a nasadit mu brouka a pochybnosti do hlavy...pokud mu pošlete doporučený dopis, je klidně možné, že si na Vás došlápne...v takovém případě bych hned při začátku jeho extempore zcela nepokrytě vytáhl mobil a upozornil ho, že si jeho vystoupení začínám nahrávat... (jsou sice kolem nahrávání určité rozpaky a zákazy, ale dnes už soudy uznávají i takové nahrávky sloužící právě jako důkaz.) Pokud nechce být nahrávaný, musí říci že ho nesmíte nahrávat, pokud se neohradí, nahrávejte dále, máte důkaz, že byl upozorněný... ( myslím, že někteří právně zdatní uživatelé poradny k tomuto také řeknou svoje)

sousedské spory jsou nepříjemná věc, zvláště u zadubenců, neochotných uznat jakoukoliv logiku... nezávidím Vám... ale barák má větší hodnotu jak nějaká zvada se sousedem...

nejlepší by bylo poradit se s právníkem, ten je na to studovaný, ví, jak "narovnat" paragrafy... ostatně při soudním řízení náklady většinou snáší prohrávající... myslím, že za kratší konec tahá on...

zatím tolik

doplněno 29.06.11 15:52:

samozřejmě ho požádejte o odstranění věcí, které protiprávně namontoval na stěnu Vašeho domu, a uvedení omítky do původního stavu...doporučeně... jakékoliv Vaše výstřelky s palicí, bitka, demolování, jen ztíží Vaši situaci, on bude mít s čím operovat.. takového chování se musíte zdržet...

to s tím brizolitem jste měl mít také nafotografované, a opravdu uvažovat o právníkovi, protože OÚ měl konat a nekonal... podejte stížnost a žádejte řešení toho brizolitu, mají na dořešení také nějaký předepsaný čas... musíte žrát nervy i OÚ, a nedat se, až jim dojde trpělivost a budou řešit toho, kdo to zavinil a kvůli kterému teď musí něco řešit... když to vzdáte, máte po chlebu... jednejte se starostou, choďte na zastupitelství, ať mají i oni problémy, urgujte, pište výše stížnosti, každou jednuposlanou písemnost ( i ty sousedovi) jim posílejte na vědomí... volejte policii okamžitě, jak Vás soused napadne třeba i jen verbálně... soused, co ví, co soused udělal se bojí... na soudě se bude muset přestat bát...

začal jsem od konce, došel nahoru na začátek, vidím, že další uživatelé Vám radí to samé... neustupovat a dožadovat se svých práv...

doplněno 29.06.11 16:05:

ještě bych nahlédl do katastru, jak je zakreslena Vaše nemovitost a kde je hranice pozemku... nebývalo zvykem stavět domy přímo na hranici, je možné, že vedle domu je ještě kus pozemku Váš... potom vyzvete souseda, aby ho vyklidil a uvedl do původního stavu...

ilka*

Řešíme úplně stejný problém. Náš soused si taky udělal ve své uličce k domu navážku až nad naši izolaci. Taky nám opadává omítka. Na svém dvorku si těsně k naší zdi vysázel asi 40 tújí, které zalévá takovým způsobem, že leje vodu i na tu naši zeď. Takže omítka na ní už skoro všechna opadala. Na zahradě si místo klasického oplocení vysázel, asi 40cm od hranice pozemků, keře, které zasahují do našeho pozemku a to nemluvím o tom, že pouští odnože, které prorůstají do naší zahrady a rostou nám i v záhonech. Když keře jednou v roce osekává, tak se normálně pohybuje v naší zahradě. Kdyby jsme mu takto škodili my, tak nás okamžitě dá k trestní komisi. Vzhledem k tomu, že je to velký pán v pojišťovně a má spoustu známých, které si získal díky své profesi (vyplacením vysokého odškodnění), tak nemáme šanci toto nějak vyřešit. Při jednání na stavebním úřadě, kde dříve dělala jeho matka, si připadáme jako škůdci spíše my. A toto je jen zlomek problémů, které s ním máme.

casandra*
hodnocení

pro vsechny co me chteli poradit. stoji ztato v tom to state dodzovat zakony? ti co maji konexe a penize si muzou stavet a delat co chteji a my obycejni lidi jen jak se rika drzet hubu a krok. ted jsem si vzpomel co v televizy davaji jak to je v karlovych varech co tam rusaci stavi a bez povoleni a nic se nedeje. ja jsem 20 km od brna a jsem v ID a toto je nad moje chapani. stou palici pujdu az zitra ted jsem tak nastvanej ze bych se ani netrefil a jeste bych sam sobe ublizil. dekuji tem co me chteji poradit a budu rad za dalsi rady.

casandra*
hodnocení

dekuji hejkal za
§ 127 ods. (3) a vse co me radi. rad bych porosil je nejaky paragraf jak daleko od me zdi ci pozemku muze stavet? ty kulnicky? co jsem zjistoval tak 60 cm az 1m ale nevim jak to je podle zakona. on si i 10cm od naseho plotu udelal vodni nadrz a tam ma ryby a lekniny a voda od nej nam uplne podmaci pulku zahrady.

koukám, že Vám to přibývá...
takže si otevřte tento odkaz, bylo to tu na poradně řešené... poradte.cz/... a dále poradte.cz/... a otvírejte odkazy tam uvedené...
dále si počtěte třeba poradte.cz/...
k vodní nádrži toto poradte.cz/...
načtěte si trochu vědomosti, aby jste se věděli vyjadřovat a požádejte písemně stavební úřad a nezávisle i obecní úřad o jejich stanovisko... i na to podmáčení pozemku se můžete stěžovat...
na kůlny můžete použít radu lidky ve vláknu poradte.cz/... cituji s laskavým svolením autorky
§ 103
Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
a) budovy, a to
1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů;
teda můžete napadnout ty stavby kůlen, pokud v nich skladuje hořlavé kapaliny, plyny, ustájňuje zvířata, pobytové místnosti, vytápění nebo třeba WC

casandra*
hodnocení

ani nevim jak Vam podekovati! v patek jdu na obecni urad a tam mame jednat ja -soused- starosta a zastupce stavebniho uradu jak to vyresime. ted zacinam mit pocit ze z temito informacema budu moci se hajit a nebudu muset jednat zbrkle a neco bourat palici. jen mam strach ze to vse zapomenu. zkusim sehnat nekoho mladeho kdo me aspon napise ty pargrafy a vitiskne me to at tam nezmatkuji. ale uz ted vim ze takovemu sousedovy se bohuzel nesmi ustoupit a aspon to zkusit slusne a podle zakona. na to ostatni je vzdy cas. doopravdy moc dekuji ani jsem necekal ze tu najdu slusne lidi kteri me poradi - juj uz budu spati v klidu. hejkal dekuji! moje email adrsa robca007@seznam,cz

casandra*
hodnocení

hejkal a na to ze si postavil to podkrovy? bez povleni a naseho souhlasu je take paragraf?

doplněno 29.06.11 20:34:

nebo sehnat cloveka kterej by me to sepal at to ma hlavu a patu. kde ho sehnat?

casandra*
hodnocení

mohu pouzit § 421 obč. zák. ODPOVĚDNOST ZA ŠKODU VZNIKLOU NA VĚCI PŘEVZATÉ KE SPLNĚNÍ ZÁVAZKU. soused tvrdi ze teren nenavisil on ale byvali majitel pred asi 15lety od ktereho dum koupil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]