Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Felicie mají rádio kde běží furt i bez klíčku, a když je neoriginální, tak to umí žrát baterku.
+12V pro paměť nechám jak je.
Ale +12V pro hlavní napájení rádia stačí jednoduše dotáhnout od spínačky, je tam volný konektor který má +12V pouze v první poloze klíčku, když jede motor a poté se rádio vypne, nemusím to dělat ručně a nežere to baterku.
Je to bezpečné, takto to připojit bez relé, přes spínačku na těch +12V do rádia?
Jestli rádio při maximálním zatížení v autě bere odhadem 10 - 15A, jestli to není už moc?
Tudiž proud do rádia všechen teče přes tu spínací skříňku.
Děkuji za názory, případné rady kdybych to měl udělat jinak.
Ze spínačky si tam dej pojistku 10A. Napřímo ne. Felda má svorky 30 bez pojistky a jakéhokoliv jištění. Spínačka jen propojuje 30 s 15kou a tak je tvoje 15ka (napětí po klíčku) bez jištění. proto mezi spínačku a rádio dej pojsitku. Pojistku co nejblíže spínačce.
Děkuji, takže když to dám přes pojistku 10A. Tak to utáhne ta spínací skříňka a její hlavní přívod proudově bez relé? Ušetřilo by to práci, je to jednoduché.
To co je z té spínačky, jde pak asi taky přes nějaká relátka, ale nevím, nezkoumal jsem.
Relátko spotřebuje minimální proud a pak to spojí s nějakým jiným přívodem, aby spínačka nekrmila to, nyní bych krmil rádio přes ten hlavní přívod a spínačku, a do obvodu bych dal pouze 10A pojistku.
Zachováš původní elektriku viz. fotky v odkazech, co jsem tu dal (prohlížel jsi je vůbec?), tu klemu vypinuješ nebo přerušíš, aby jsi zachoval jen přívod na jeden pin a druhý pin pro rádio, tedy + po klíčku svorku 30 dáš na spínačku přes pojistku k černým drátům na spínačce (kup si Faston 6,3mm).
Rádio napájí svorka 30.
Svorka 15 je jen ovládací, proto tam není potřeba žádné relé na posilu atd...
díky,
Mám to tedy zapojené.
Jak jsem tedy pochopil.
Ze svorky 15 za spínačkou, jak jsou ty dva černé dráty +12V, byl volnej faston konektor tedy, připravil jsem kabel o průřezu 1,5 mm² na konci fastonem a zasunul do té zástrčky ve spínačce, přidal jsem 7,5A pojistku nožovou do obvodu za spínačkou a zbytek jde tedy ihned do toho konektoru kde byl ten + propojený (klem) před rádiem, jelikož jak jsem četl, ty stará radia se vypínala rovnou manuálně, já jsem ho tedy odedělil tu klemu a napojil přímo na tu spínačku.
V celém obvodu tedy přidaný jeden cca 30CM káblík s pojistkou externí, vedle černých vodíčů napojené na hlavní napájení rádia.
Klidový odběr auta je 0.01A
Když zapnu rádio na vyšší hlasitost, odběr auta je 2-3A, celkem málo, i při zaplém zapalování, bez ventilátorů.
Šlo mě o to, jestli ta samotná spínačka nebude hřát, ona propojuje na přímo tedy ty dva červené vodiče přívodní z těmi černými vodiči na přímo, po otočení klíčkem. Tedy 30 a 15.. Samotné spojení 30 a 15 proběhne v spínačce, ale ta asi to zvládne.
Doufám že to tak bude sloužit, co se týče elektřiny, tak se raději dvakrát zeptám a dělám vše opatrně .
Vždy je tam drat pro stálé napětí
A drát pro napětí po klíčku
Ďáble, ty se nepoučíš. Feldy mají na svorky rádia 15 a 30 origo klemu. Obě se tedy chovají jako 30. Počítalo se s tím, že se tam dá rádio Blaupunkt, kde vypnutí rádia se dělalo kolečkem volume do minima až po cvaknutí a rádio mělo nulový odběr. Příkaldem bylo rádio Casablanca, verona, CR 45, Boston CC 22.
viz fotky s isokonektorem tlustý červený
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.