Nejste přihlášen/a.
Starých alternátorů magneton je dost. Problém je ale, že často mívají sjeté sběrné kroužky. Buďto nemáte soustruh, abyste kroužky srovnali anebo je sjetí už tak veliké, že to nemá smysl.
Můžete si sice koupit nový rotor ale to je zbytečné, když se kroužky dají koupit samostatně. Nikde jsem nenašel návod jak v domácím prostředí kroužky vyměnit.
Předpokládám, že je nejdříve nutné sundat ložisko a pak sundat oba kroužky. Jenže jak v domácím prostředí? Páčit a rozbít?
Pak je nutné nasadit nové kroužky. Tady mi chybí návod jak to udělat, protože ty kroužky prý mají nějaké vodiče jdoucí do rotoru.
Nakonec se musí naklepnout ložisko.
Vyměňujete někdo ty kroužky? Máte k tomu nějaké foto nebo video?
Ložisko lze prasknout ve svěráku a vnitřní kroužek pak opatrně odbrousit. Pomalu a s citem a stále kontorlovat, zda už není probrus na hřídel. Nejlepší je brousit proti sobě dvě plošky jako by jsi chtěl nasadit stranovej klíč na matku. Jakoby vybrousit matku. To ložisko se přehřeje a vnitřní kroužek vypadne. Chce to si fakt pohrát, aby nešel brus do hřídele a dát si na čas.
Nebo spešl malej stahovák ložisek.
Tímhle podebrat
Tímhle celé vylisovat
...
Tady pár odkazů a i zde na poradně bude toho odemě hafo.
ALETRNÁTOR je (zkrachovalý) Magneton ne BOSH + já mám takový pocit, že tazatel chce MĚNIT sběrný kroužky a ne ložisko ... ložisko vymění každý, ale ty kroužky sehnat a vyměnit není sranda.
tohle jsem jednou řešil, a na odpověď si počkám. Brus těch sběračů je za 300,-
Tenhle Bosch má stejné provedení sběracích kroužků jako Magneton. Moderní Bosch je má malinké, ale tenhle starej je má velice podobné jako Magneton.
Ukázka je hlavně ta práce. Hledat někoho na youutbe, kdo udělal perfektní práci na Magnetonu... nějak nic nenalézám co by se mi líbilo.
Každej dělá nějaké chyby nebo to odflinkne, aby to hlavně dobíjelo. A to sem vkládat nechci.
...
A bez stáhnutí ložiska nestáhne sběrací kroužky a nevymění je.
asd1... on tenhle model Magnetonu používají jen ty dva křápy. FAV a FEL. Dnes je všude jen náhrada v podobě Číny. To bych nechtěl já osobně. Raději repasovat kvalitně původní Magneton, než tam naslepo fouknout čajnu.
Nic jsem se nedozvěděl jak ty sběrné kroužky nahradit novými. Koupit se dají, ale jestli je nutné je lepit, lisovat, jestli je nutné pájet drát od kroužků... na to jsem se ptal a nedostal odpověď.
Poznámka: podle toho videa se dá kastle alternátoru vybrousit do leskla. Ale pozor, hliníkový prach způsobuje rakovinu plic. Koledujete si o pohřeb. Je nutné mít dýchací masku. A blázni, kteří natírají rotor.
Tak to smirkuj pod vodou a nebo si vem roušku?
Raději zemřu na rakovinu plic než ve Felicii v dnešní provozu na dálnici .
...
Je tam nalisován (ten celek s kroužky). Jeden drát vede skrz na horní kroužek a druhý drát hned na spodní kroužek. Pod kroužky je pak provázek co dráty drží na místě a je krom zavázání zakápnutý lakem.
Kroužky můžeš opatrně rozžvejkat svěrákem. Musíš odpreparovat jemně ty dráty do cívky rotoru. Jak je budeš mít krátké, když je utrhneš, tak je to na výměnu rotoru. Nebo můžeš rotor rozebrat a odmotat jeden závit. Ale složit rotor, aby se nerozpadl při těch otáčkách je 50:50.
Proto to nikdo nedělá a rotor vymění u Magnetonu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.