Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Drnčení od alternátoru ve Felicii

Od: rocky* odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer, moc prosím někoho o radu a budu rád za každý námět. Ve Felicii mi začal při spadlých otáčkách a při zapnutých spotřebičích (potkávací světla, mlhovky, brzovky, zpátečka...) drnčet alternátor. Jakmile všechny spotřebiče vypnu, zvuk přestane. Již jsem to jsem před týdnem psal a kolegové mi říkali, že by to mohli být silentbloky či svíčky či alternátor. Pořádně jsem vše proposlouchal a zjistil, že zvuk vychází od alternátoru. Nemůžete mi prosím někdo poradit čím by to mohlo být? Budu vděčný za každou radu! Děkuju!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gumidek*
hodnocení

0x

Začal bych kontrolou napnutí a stavu řemenu. Mezi řemenicí vodní pumpy a řemenicí alternátoru přesně uprostřed řemen zmáčkněte jedním prstem. Musí jít zmáčknout max. 15mm. Muže se ten řemen už sypat a pak, když ho alternátor nezatíží (tím, jak ten alternátor brzdí zapnuté spotřebiče) na některých místech proklouzne a někde se zase chytí. Stejně tak, jako u řemenu moc volného (pak už ale ten řemen prokluzuje a kvičí). Pokud jsou na něm prasklinky nebo se třepí, tak 100% měnit (co nevidět praskne). To může spůsobit brnící zvuk. Jako další může být špatné ložisko alternátoru hned ve víku u řemenice.

Felicie je bez klimatizace? (řemenice jsou jen tři?)

doplněno 21.01.12 00:14:

oprava: způsobit

doplněno 21.01.12 01:11:

Nejlepší bude, když řemen sundáte a očistíte řemenice tech. benzínem. Ten horní šroub na alternátoru, jak vede k tomu černému pásu (úchytu) na 13 klíč (M8 s délkou cca 30mm) povolíte a případně povolíte i ten spodní šroub. co drží alternátor (ten jen lehce (17 nebo 16 klíč). Pak ještě u motoru na tom černém úchytu držáku alternátoru černou matici (je vidět s boku a díky jejího povolení se úchyt může pohybovat nahoru a dolu). Takto je alternátor volný a stačí ho natlačit k motoru, tím se svěsí řemen a při montáži opět napne (napnout tak, jak jsem psal - musí jít promáčknout 15mm, jinak se zničí ložiska na pumpě a altu). Sundaný řemen ohnete na půl a při ohybu nesmí vylézt puchýřky a prasklinky (pak je na výměnu).

P.S.: Proč jste si to neskontroloval už prve, jak jsem psal a ptáte se znovu? Je potřeba s tím něco dělat. Pokud se na to necítíte, tak servis.

rocky*
hodnocení

Ahoj Gumídku, jsem rád, že jsi mi napsal zase Ty! Podívám se přes den na stav řemenu, zda není už roztřepený či nějak ochozený a dám vědět. Taky mě napadlo to ložisko. Dokonce jsem si ho už i koupil. Obě dvě. Jenže jelikož se v motorovém prostoru moc nevyznám, tak absolutně nevím, jak je vyměnit a v servisu se mi za to nechce platit ty přehnané částky. Mohu popřípadě poprosit o návod jak na to? Ano, Felicie je bez klimatizace. Děkuju za ochotu!

gumidek*

Čau, tohle se ti bude hodit:

stekly.wz.cz/...

Servis se s tím jeb...t nebude. Bude chtít měnit celý kus. Já jsem to řešil zakoupením celého víka i s ložiskem a zadní jsem nechal staré (to menší se tolik nepoškozuje). Naopak to přední dost, protože na něj tlačí řemen do strany (proto je důležité správné napnutí). *placni*

doplněno 21.01.12 01:29:

Pokud se do toho pustíš bez stahováku, tak takto jsem vyunoval rotor altu s ložiska víka já. Klepal jsem o kraje víka tak, aby rotor tím rázem povyskočil s ložiska víka (viz obr). Nasouvat mi to šlo vždy rukou (hřídel pořádně namazat řídkým olejem WD) a pak tam vklouzne (správně v rukách zatlačit a případně to tam zase klepat jak na obr, jen se to celé (krom komínku otočí o 180st a zase klepeš) *palec*. To malé ložisko u komutátoru bez stahováku nedáš (pozor na poškození měděných kroužků komutátoru)

doplněno 21.01.12 01:38:

sorry za češtinu, už mi hlava nebere a jdu spát *dril*

Drnčení od alternátoru ve Felicii
rocky*
hodnocení

Ahoj,

mockrát Ti děkuju Gumídku! Koukal jsem se na to ještě jednou a vypadá, že to ložisko, pokud to tedy je ložiskem, je poškozené z důvodu toho, že řemen je moc napnutý. Ale už se v tom nemůžu teď hrabat dál, protože nemám garáž a u nás začalo hrozně sněžit :) Takže se do toho pustím, až se počasí trochu zlepší. Jsem rád, že ses mi věnoval a díky za ten užitečný odkaz! Děkuju!

gumidek*

Nemáš zač, rád jsem pomohl *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]