Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Felicia zpátečka - divný zvuk

Od: mathers322* odpovědí: 8 změna:

Zdar, dneska jsem si na mé dieslové felicii všiml něčeho neobvyklého, při rychlejším couvání má auto zvuk úplně jiný než mělo :(

A navíc mám poslední dobou pořád problém se zařazením 1. stupně, prostě tam tu 1Ku nezařadím, někdy to dělá i dvojka.

Napadl mě nedostatek převodového oleje, nějaký vystříkal ven když jsem pár dní jezdil bez lanka rychloměru ale to už je tak měsíc dávno.

Proč tedy nemohu řadit?

Auto má najeto 300tis.

doplněno 14.12.12 22:39:

Navíc jsem byl zděšen když jsem zjistil že mi jde zařadit rychlost i bez sešlápnutí spojky, 4ka a 5ka

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

to řazení pokud to de bez motoru je to normální pokud to de s puštěným motorem tak to je zajímavý co spojka funguje normálně?

rozik77*
hodnocení

0x

Asi spojka,jednoduchej test nastartuj dej tam 3ku zatáhni ruční brzdu a pomalu pouštěj spojkový pedál pokud ho pustíš až skoro nahoru aniž ti bude auto zdechat tak je ta spojka v háji měnit samozřejmě komplet spojku,přítlačák,ložisko.

gumidek*
hodnocení

0x

3,4,5 vyřadíš a zařadíš bez spojky normálně. Jen to musíš umět. Záleží, jak rychle jedeš. Podle toho nastavíš plynem otáčky a rychlost tam šoupneš. Otáčky musí být přesné k dané rychlosti. To zjistíš normálním zařazením ze spojkou. Vyřadit bez spojky jde jen tehdy, když ty otáčky opět vyrovnáš a zuby na sebe nebudou tlačit ani při brždění motorem a ani při mírné akceleraci. Není to žádná věda.

Olej do převodovky dej fungl nový. Měni se po 60 000km nebo každé 3 roky (ze servisky Favorita). Celoživotní náplň tam rozhodně není. Nejlepší je 75W-90. Někdo dává i hydraulický a pak to řadí jak po másle. Možná bych ho použil jako proplachovací. Jinak asi po 3000km synchron na 1 rozchodíš. Jinak možná bude problém s dotažením 5 rychlosti (je tam na konci hřídele matice).

Spojkový pedál máš seřízen? Někdy pomáhá nouzové zvednutí, ale měl by být s brzdovým +/- 3-5mm.

doplněno 15.12.12 10:12:

Ta převodovka byla původně postavená pro motory 1.3. U 1.6MPi a 1.9D se akorát vyztužila hliníkovými žebry, aby byla pevnější, ale vevnitř ty krouťáky z nafty dost blbě pobírá. MMožná bude lepší sehnat jinou převodovku. Musí být ta vyztužená opět z naft.

mathers322*
hodnocení

stačí když koupím 1l převodového oleje? naleju ho do místa kde je zapojené lanko rychloměru, a kde ho mohu vypustit? :) a jak poznám že je ho tam dost? Jinak spojka je asi 2 měsíce stará, lanko spojky jsem nijak neseřizoval.

gumidek*

Jestli si lanko spojky neseřizoval, tak to neznamená, že je seřízené správně. Koukal jsi na ty pedály? Jsou ve stejné výšce (o plynu se nebavím).

Měl by jsi dolévat stejným olejem. Pokud nevíš, co tam je, tak vypustit a udělat novou náplň. Ale pořád lepší něco, než nic.

Jako měrka slouží náhon tachometru. To ozubené kolečko, které z té převodovky vytáhneš a kam se šroubuje náhon. Při vytažení ti vznikne cca 20mm díra, kterou se to leje. Bacha na utopení kolečka náhonu v difu, ať ti nespadne. Nejprve povolíš ten šroubek u náhonu z boku na 9 klíč a pak celým tělem náhonu pohýbeš do stran a pak hýbeš do stran a mírně taháš nahoru ten náhon.

Vypouští se dolním vypouštěcím šroubem. Nesplést s aretačním. Šroub je z boku u kloubu levé poloosy. Buď 19 klíč nebo imbus. Imbus asi budeš mít ty, protože se používal u zpevněných převodovek.

doplněno 15.12.12 13:39:

poradte.cz/...

mathers322*
hodnocení

Díky gumidku, a správně seřídím spojkové lanko tak že musí být ve stejné úrovni s ostatními pedály? :) jak lanko seřídím? :)

doplněno 15.12.12 13:44:

a stačí když koupím 1 litr?

gumidek*

Takto se seřizuje výška pedálu a jeho chod:

poradte.cz/...

Převodovka má objem pro 2,6litru oleje. Olej se leje po namočený náhon.

doplněno 28.12.12 16:00:

0,8 po namočený pastorek cca 4 - 6 mm od spodku kolečka? To je dost, že už tam je :-D

mathers322*

Včera jsem koupil 1l a divil jsem se že se tam vešlo 0,8l :D

Takže ho asi chybělo dost co?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]