Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kočka kouše kabely

Od: zuhud® odpovědí: 26 změna:

Dobrý den,

Máme kocoura 7 měsíců. A má zvláštní zálibu: kouše žaluzie, silony a kábly. Žaluzie jsme vytáhli, ale začal kousat vodící lanka (silon), rozkousal mi jehlice na pletení, a v poslední době kouše elektrické kabely. Nemáte prosím radu, co s tím? Ne vše jde spravit a ne vše jde hlavně schovat. Dělá to hlavně v noci nebo když nejsme doma. Přišla jsem z města, a byl nakousaný kabel od lampičky, překousaná šňůra od rádia i anténa, překousaná šňůra teploměru, sluchátka. Nevíte, jak jej to odnaučit? Má vše - plnou misku, mazlíme se s ním, hrajeme si atd. Jde to dělat zcela cíleně - uviděl kabel, a v ten moment úprk, zalehl a už chtěl kousat. Bohužel veterinářka nám nic neporadila, jenom schovat. Ale jak jsem psala - ne vše jde schovat. Zkoušela jsem to potřít cibulí, ale ten puch si jistě dokážete představit. Pár měsíců nazpátek jsem si myslela, že je to tím, že přezubuje, ale zuby už má svoje. Už jsem z toho zoufalá. Poradíte prosím? *plac*

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Za posledního 1,5 roku jsem ve svém bytě přivítala 4 nové kočky, se kterými jsme se musely nějak naučit žít. Vždycky to vyžaduje, aby přestaly nějakou činnost dělat. První okusovala kaktusy a pryšec, druhá se věšela na záclony (už je to dlouho, bylo by toho xkrát víc), třetí rozcupoval jakoukoliv textilii (povlečení, ručník, žehlicí prkno, utěrka) v dosahu a čtvrtá, kterou mám měsíc, mi cupuje závěs v koupelně a kytku. Třetí kocourek byl nemocný a myslím, že mu to i poškodilo mozek, protože nebyl schopen se NIČEMU naučit. (To si řeknete o každé kočce, ale kdybyste ho znali, pochopili byste.) U každé jiné kočky stačilo odehnat (asi tak stokrát, no..) v momentě, kdy je chycena při činu, a nebo trošku stresu v té samé chvíli. Kočku chytnu, vezmu ji k té věci, kteoru poškozuje, trošku jí pohrozím, nedovolím jí vymanit se mi... v minulosti jsem i bacila, ale teď se bez toho obejdu. Myslím, že se jí ten stres vybaví příště, když chce konat tu zakázanou činnost, a nejde do toho. S tou poslední jsem tohle udělala pár dní nazpět, doteď na závěs v koupelně nesáhla.

P.S. Jestli to někoho uráží, je mi to docela jedno. Vím, že tady jsou lidé, kteří si myslí, že člověk má před kočkou držet hubu a krok, ale já si to nemyslím a když je tohle malé násilí cenou za nezničené haldy věcí, za spokojené soužití dvou společníků, nevidím důvod váhat. Však ona mě taky drápne a kousne, když mě chce vychovávat :-D

hodnocení

Dobrý den, souhlasím s vámi. Vím, že kočka není pes, ale myslím si, že kočka vychovat lze, tak jak píšete. Bohužel jsem jí u toho nechytla - dělá to v naší nepřítomnosti. Napadlo mne, jí přichystat "pastičku" - pár volných nabíječek tu ještě mám. Chci jí nachystat pastičku, abych jí přičapla při činu a tím pádem mohla vyvolat pro ni nepříjemnou situaci. Zkusím ještě to Tabaco. Protože opravdu ne vše jde odstranit, zakrýt a dát z jejího dosahu.

Děkuji za radu.

Jestli to dělá výlučně ve Vaší nepřítomnosti, tak je dost možné, že se opravdu jen nudí... v tomlhe věku... ta moje bude v podobném věku (v útulku říkali 6-12 měsíců), už se nemůžu dočkat, až půjde pod kudlu a zklidní se. Dneska mě kousla do nosu, když jsem ji zvedla a chtěla dát pusu na hlavičku... jen tak z plezíru *bum*jo a ze záchodu zcela záměrně shazuje roli s toaletním papírem. Musím spravit držák *zed*

Jo a ještě jedna věc. Moje první kočička byla nemocná, projevem bylo nechutenství. Aby měla doma vždy žrádlo a nesežrala jí ho druhá kočka, snažila jsem se tu druhou naučit, aby jedla jen ze své misky. Nevím, jak moc to dodržovala, když jsem nebyla doma, ale když jsem byla poblíž, tak se naučila žrát pouze z misky, kterou jsem jí přistrčila, do té druhé nešla. Je pravda, že bez soustavného posilování žádoucího chování to brzy vymizelo, ale stejně - pak že se kočky nedají vycvičit!

hodnocení

1x

Zkuste mu pořídit kamaráda. Patrně vás trestá za vaši nepřítomnost. Kamarád ho zabaví.

Pokud to nepomůže, pak vězte, že je každá rada drahá, protože toho kocourka to neodnaučíte ani ho nevychováte.

barbakan*
Pavle, změnil jsi názor? Špatně vychovaný pes. Bez ohledu na morální zábrany pejskovi musíte ukázat, kdo je na vašem "písečku"pánem (třeba i výpraskem, někdy je to nutné) a věřte tomu, že to rychle pochopí.Za to čůrání v mezipatře (pokud je schopen vydržet ještě chvíli) nemilosrdný výprask. Příště to neudělá.Zdroj: poradte.cz/...

trdloun
hodnocení

1x

Postavit kočce nový dům

hodnocení

0x

Snad zkušenost se štěnětem pomůže i u kočky. Nevím. Štěněti jsem důrazně a hlasitě vysvětlil, že to nesmí. A natřel onu věc Tabascem. Příště stačilo říct, že se to kousat nesmí.

doplněno 15.03.18 14:12:

Vím, že kočka není pes. Máme obé. U kočky musí být člověk mnohem důslednější. Ale na to je v tomto případě pozdě, důsledně zakázat se to musí poprvé. Například mě se u kotěte podařilo vypěstovat reakci na důrazné "to je moje". Co takhle označím, s tím si nehraje.

Kočka není pes. Je třeba si uvědomit, že pes bydlí s vámi, ale vy bydlíte s kočkou. Víc nemám co dodat.

pb®
hodnocení

0x

Nudí se, musíte si s ním víc hrát. I když si myslíte, že si hrajete dostatečně, evidentně má ještě dost energie vymýšlet neplechu.

mathew
hodnocení

0x

Chytit při činu a na nějakou dobu(pár hodin, den) zavřít, klidně několikrát zopakovat, když to nepomůže tak asi jedině opravdu schovat a nebo něčím potřít...

(když to nepomůže) podle mne určitě.

hodnocení

0x

Kočka není pes, ale přesto napíšu svou zkušenost se psem, který taky zpočtáku kousal - kabely, flešku, nabíječku, propisky. Pokaždé když jsem se vrátila a našla něco rozkousaného, řekla jsem fuj a do pelechu. Že jsem si ho hodinu nevšimla ho hrozně mrzelo. Po každé, když jsem se vrátila domů a nikde nebylo nic rozkousaného, chválila jsem a byl pamlsek. A ejhle za pár týdnů to přešlo.

hodnocení

Dobrý večer, tak jdu s novinkou: dala jsem nabíječku na postel, volně k dispozici. Co následovalo? Okamžitě se kocour hnal kabel (stará nabíječka) kousat. Chytla jsem jej za krk a vytahala za kůži za krkem a u toho jsem křičela. (nechci jej bít) Reakce nastala, že jsem jej dala k nabíječce zpátky a následovala otočka okamžitě o 180° a ani se na to nepodíval. (byla jsem překvapená). Teď jsem jej dala k jiné nabíječce, a reakce byla stejná, ani myšlenka na kousání. Snad si to bude pamatovat a už nic nevyvede. Nabíječku dám preventivně jako "volně" přistupnou a budu hlídat, co probíhá v době nepřítomnosti a v noci. Budu se mu věnovat, abych jej naučila na povel "to je moje". Snad už bude dobře. Každopádně tabasco koupím, pro jistotu, a budu ráda, když jej neupotřebím. Držte mi palce, určitě dám vědět ještě později, jak to vše dopadlo, jedna vlaštovka jaro nedělá, jak říkala moje babička. Všem děkuji za rady, nápady a tipy. Opravdu děkuji všem. Určitě se ještě ozvu.

milana*

Já bych ho ještě vzala a postavila i k tomu kabelu,co už rozkousal a vyčinila mu tak jste jste to už popsala,aby věděl,že se musí vyhýbat všem kabelům. My jsme takto také vyčinili kocourovi,který nám zase převracel koš s odpadky. Několikrát za den. Také se to odnaučil, ještě jako kotě. Kdyby jste viděla ten jeho provinilý pohled,očíčkama se díval tak nějak zespodu nahoru.

hodnocení

0x

Čas od času napište, jak to odnaučování pokračuje. ;) V naší rodině jsou 4 vykastrovaní kocouři. Mají se rádi, vyhrají si spolu, vylítají se. Mají průlezky u oken, rádi pozorují, co se děje venku. Ptáci je zajímají velice. Jeden z nich miluje igelit. Jakmile někde zůstane sáček nebo igelitka, kus užere. Sprchový závěs nesežere, ale prodírkuje. A druhý je zase vysazený na papírové kapesníky, útěrky, ubrousky. Ty s chutí žere. Všechno musí bát nedostupné. A za dlouhá léta neodnaučili žádným způsobem. Počkají až se kravál přežene a udělají to znovu.

Na fotce jsou jsou ti dva "žravci". Siamáci, strýc a synovec.

Kočka kouše kabely
hodnocení

Dobrý den , babkazov,Určitě napíši. Četla jsem si vaši odpověď. Bohužel napsala jsem sem, že právě ty kabely nemůžete schovat všechny, to prostě nejde. A to je ten problém. Udělala jsem i jiná protiopatření, ale káblík k led lampičce prostě dokonal durch. Takže to budu muset opravit. Jo, kdyby mu chytnaly ubrousky - to by byla naprostá malina. *plac* To schováte a máte klid. Igelity taky. Co šlo, jsme schovali, zbytek je bolepený, a čekáme. Jinak je hlídaný. Je to mladej prevít, ale i tak. :(

hodnocení

0x

Jen tak pro informaci: jak je kočka stará? Máte ji od malička nebo déle? Má doma vhodné škranedlo?

S kamorádem bych byl opatrný, ne vždy si dvě kočkuy "sednou". Abyste místo jednoho problému neměli dva.

wanesa*
hodnocení

0x

Mám dvě kočky.Kočku a kocoura.Kocour si kabelů,nábytku ani koberců nevšimne ale kočka už od malička co může,to rozkouše.Je pravda že co je starší,tak už mi "jen"drápe koberec ale mám okousané dřevěné úchyty u nábytku jako od veverky,kablíky na nabíječku,anténku k rádiu,,kablík na meteostanici-ty malinké,to miluje,hned se do nich dá,tak to musím mít schované,aby si jich nevšimla.Je jí devět let a ještě jí to nepřešlo.Jediná rada něčím to obalte,tak jako já.:)

hodnocení

kartaginecDobrý den, máme ji odmalička, je mu nyní 7 měsíců. Má hračky, škrabadlo, průlezky, věnujeme se mu, hrajeme si s ním. O kamarádovi neuvažujeme - aby jsme z jednoho problému neřešily dva problémy.

hodnocení

My jsme teď v testovacím provozu. Na kýbly, na žaluzie, lanka atd.

hodnocení

0x

Kocky (mlade i stare) byly vzdy venku a doma od nich nebylo nic rozkousaneho.

hodnocení

0x

Mám 3 letého kocoura modrého britského. Je kastrovaný a máme jej od půl roka. Je pouze bytový. Celý byt je již uzpůsobený jen jemu. Nejprvenám překousal vodící struny u žaluzií. než jsme na to přišli, že je také žere, nějak jsme se nevzrušovali. U jednoho silonu jsme ale nenašli asi 10 cm kus. Nějak jsme se uklidnily, když kocour neměl žádné potíže. Zbylé žaluzie jsme obalili silněší bužírkou/hadičky do akvária. Po 1,5 měsíci kocour 10 cm strunu vykadil. Hovínko bylo a struně jako nanuk na dřívku. Naše zděšení bylo hrozné, když jsme si domysleli, co se mohlo stát.Vše jsme obalili, kabely taky pokud možno uschovaly, kam to šlo, pod lišty, do bužírek apod. Igelitové tašky a sáčky musíme okamžitě schovávat, protože je okamžitě kouše a líže. Věci na poličkách nevydrží déle než půl hodiny, vše shazuje. I když dostane vyhubováno, nic platné. Denně vyžaduje, aby kolem 9 hodiny večer si s ním někdo cca do 12 hrál. Sedne si a mňouká a mňouká a rozzlobeně mručí. Hrajeme si s ním pravidelně, má lezací brouky na baterku, myšku, třepotalky, laserové ukazovátko, všechny možné roury a krabice, lezadlo se škrabadlem, své křeslo. Přesto si sám nehraje, musíme vymýšlet vzdy něco, aby to musel řešit, třeba brouk vleze pod pytlík, nebo vozí na zádech leskou stuhu a pod. No, prostě miminko hadr. A jiné to už nebude, jsou mu 3 roky. Prý shazujer věci, aby k sobě přilákal naší pozornost a my se ho všímali. Pak je spokojený. Tak co byste tomu řekli? malý tyran, ale stejně bychom ho nedali.

jp
hodnocení

0x

Kočka v bytě, zvláště mladá, i pes se prostě nudí, potřebují nějakou činnost. Lidi si opatří do bytu živé zvíře a pak chtějí,

aby se chovalo jako rozumný člověk nebo jako sfinga. Lepší si opatřit plyšáka. Tvrdím, že zvíře potřebuje zahradu.

david3
hodnocení

0x
Dobrý den. MÁME 2 kočky kluka a holku a holka kdyžje sama doma tak kouše kabely od nabíječek wi-fi a ted jeste další co mám prosím dělat?

hodnocení

0x

Můj pes do roka a půl mi ožral flešku, propisky a kabel k tiskárně.Taky sjem se ptala, nic jim nechybí, prostě se jim to líbí.Snažila jsem se všechno schovat a on čase p estal sám od sebe.

lenour
hodnocení

0x
Máme 2 kočičky, Sibiřskou 6 let a ta nikdy nic nekousala, pak jsme ji pořidili kamaráda Mainskou mývalí 1 rok a ten když zrovna není hlídaný nebo v noci kouše kabely, který zrovna najde. Napr. Kabel od pc, monitoru, prodlužovačku atd. Snažíme se předním kabely schovávat, ale vždy si něco nového najde. Máme spíš strach, že si může ublížit. Hledala jsem různé rady a tady na tomhle servru jsem našla různé názory a rady. Kočičkám se věnujeme, hrajeme si s nimi, ale koupili jsme jim i inteligentní hračky, aby se dokázali v naší přitomnosti zabavit. Trestání kočky mi nepřijde moc rozumné, přijde mi spíš že bych v ní vyvolala nejistotu a strch. Jo a náš kocourek má ještě jednu zábavu a to při pití, hrabat přední packou, do misky s vodou strká, převrací, posouvá, převrhnul nám i fontánku která je těžší. Budu ráda pokud někdo napíše jestli má podobnou zkušenost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]