Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit, proč umírají nově narozené rybky živorodek?. Mají samotně malá akvárke se spoustou rostlin a po narození žijí cca 3 týdny, rostou a pak zmizí. Jsou to různé živorodky a přinesu si vždy těhotnou samici (nebo se mi i vytřou mezi ostatními) dám do samotné nádrže teplota cca 26 stupňů, feltruji, svítím a přesto umírají pokaždé, co je špatně? A taky nevím, proč některé březí samice stále nechtějí porodit. Mám těch akvárek více a malá jsem chtěl mít pro potěr a pak je dát do společné a kamarádovi, ale nevede se. Moc děkuji za radu. Michal
Napadá mě jedině špatné složení vody, zkoušel jste testovat?
A pak teplota, 26 st. mi připadá poměrně hodně...
doplněno 18.02.13 12:50:jinak předpokládám že krmení je určené pro potěr a je ho dostatek...
Moc Vám děkuji, krmení je pro potěr, ale mám tam i sumečka (neškodného) a přísavku a tomu dávám normální - jestli to nemůže vadit. Teplotu snížím. A testovat jsem zkoušel ale na PH a tvrdost testy už nemám. Testy co mám jsou na řasy a na výkaly rab. Na řasy to mám špatné ve všech akvárkách a na výkaly dobré - vody obměňuji 1/3 a přidávám regulátor. Ostatním rybám ale voda nevadí. Do některých akvárek přidávám i sůl, což prospívá rybám, ale ne rostlinám. A taky nevím, proč dvě samice stále nechtějí porodit. Moc děkuji. Michal
Voda stačí nějakých 22-24 stupňů, pro živorodky víc ne, nedělá jim to dobře.
Toho sumečka a přísavku bych tam radši taky neměl.
Jinak nejlepší akvárko je takové, které si udržuje sama příroda. Žádnou chemii (tedy pokud to kvalita vody vyloženě nevyžaduje, ale málokdy jsem se setkal s tím, že by voda byla opravdu špatná), žádnou sůl, ap.
Lepší je mít čistou vodu den dopředu připravenou v kbelíku - získá pokojovou teplotu a vyloučí se z ní chlor.
Otestujte vodu na dusičnany, jestli nejsou nějaké extrémní.
Pokud tam máte zaběhlé rostliny, tak nevzduchujte a filtrem udržujtepřiměřený proud vody, aby se viditelně točila hladina, ale ne zase aby tam potěr lítal jak vlajka.
Výměny vody pravidelně - 1/3 objemu je akorát. Pokud je potěr opravdu mladý, dělejte odkalování s maximálním citem.
doplněno 18.02.13 13:49:A že dvě samice nechtějí porodit, to neřešte. Až se přírodě zachce, tak porodí.
Takovýto "pravidelný"úhyn, není rozhodně normální. Bohužel, není jasné, o jaké druhy živorodek jde. Nicméně teplota 26º není pro většinu v žádném případě smrtelná a většina vyžaduje teplotu 23º-28º.
Dále jsme se nedozvěděli čím je přesně krmeno, kolikrát denně. Co je to za druh "sumečka", většina sumečků je masožravých, takž spíše to bude druh panceřníčka. "Přísavka"to bude nejspíš Krunýřovec, nejspíš Ancistrus sp. Ten rozhodně potěr nenapadá jen se postará o likvidaci jejich mrtvých tělíček.
Ideální je mít rozplavku pro počáteční vývoj bez dekorace, jen filtraci a topení. Mladé musí být krmeny alespoň 3x denně. Ideální je Artemie a přidávat i rostlinnou stravu. Pravidelná výměna vody, mladé živorodky jsou jak "průchoďák"a vodu znehodnotí dost rychle. Vše záleží na velikosti rozplavky a počtu mladých.
Pokud jede o samičky, pokud nemá samička klid na porod, může se výjimečně stát, že neporodí a mladé v "zatvrdnou", ryby pak uhyne. Nejlepší je pořídit (slepit) si porodničku, kde má samička klid a zároveň se po vykulení mladých k potěru nedostane.
Další věc, kterou nevíme, o jaký filtr jde, jak je často čištěný, jak se chovají mladé, kde se zdržují, než uhynou. Jeli odkalován detrit ze dna atd.
Pro určení příčiny toho opravdu moc nevíme, ale já se domnívám, že jako u většiny začátečníků, jsou ryby překrmovány. Nezbaštěné krmení na dně zahnívá a v nádrži je nadměrné množství dusitanů (NO2). Ty jsou pro ryby hodně jedovaté a v nádrži by mělo být množství dusitanů neměřitelné. Dusičnany NO3 nejsou tak jedovaté, ale jejich množství má také svojí hranici. Proto je potřeba měřit NO2 tak i NO3 ve vodě.
doplněno 18.02.13 22:51:Tak je to jasné, když podle testeru na PO4 (to máš od Sera nwbo JBL) jsou nevyhovující. Jestli jsi jak píšeš neodkaloval dno, tak se tam hrmadil detrit, který pak zahníval a v nádrži bylo plno fosfátů a dusitanů. Ryby se otrávily.
Na odkalování používej nějaký takovýto odkalovač akvarijni-odkalovace.heur/... tobě na tu elementku bude stačit i mini. a odkaluje se tím takto
Odkaluj všechny nádrže, jen výměna vody nestačí. Tu nádrž, kterou máš jako rozplavku, tam bych dno zrušil úplně. Máš kaleko lepší přehled jak dno u mladých vypadá a jestli je potřeba odsát bordel.
Krmení Sera patří ke kvalitním to je v pohodě, ale pokud bys ještě krmil Artemií viděl bys ten rozdíl v rychlosti růstu. Krm opravdu jen to co stačí zbaštit hend a ne aby to leželo na dně. děj jen malinko a víckrát denně, alespoň 3x .Klidně přidej ještě Sera Flora a nedrť ho. Prostě jen rozemlít mezi prsty. Ty velké ryby bych dal pryč do společné nádrže.
Ušetři a nekupuj drahé testy od Sery a jiných zahaničních Fy a kup od Rataj. Jsou levnější a stejně spolehlivé. Některé jsem doporučoval v tomto vláknu. Tam byl podobný problém s otravou. Bývá to nejčastější příčina náhlého úhynu.
doplněno 19.02.13 16:22:Odkalovat pokaždé, při výměně vody. Při tom odkalování se zárověň odebírá voda (cca 1/3), každých 7-10 dní.
To svícení, je trochu problém určit přesnou délku osvitu. Tam záleží na zdroji světla a jeho spektru, kde je nádrž umístěna atd.
Doba osvitu je od 8-12 hodin, podle podmínek aby se netvořila nadměrně zelená řasa ani rozsivka ("hnědá řasa!) Tu dobu musí vyzkoušet každý na svém akva.
Opět Vám všem děkuji a upřesním. Jedná se o mečovky, paví oka a xify. Testy jsem dělal na PO4 - ve všech nádržích naprosto nevyhovující a na NO3 - ve všech nádržích naprosto v pohodě. Krmení je sera mikroplan a sera vipan baby. Filtr u potěru jsem dal aktivní a vodu nechal padat z výšky a zároveň vzduchuji. Teplota je těsně nad 26, když se svítí, jinak méně. Krmil jsem 2x denně, ale bál jsem se, že raby překrmuji, tak jsem to snížil na 1x denně. Mám dát pryč toho pancéřníčka? abych tam nemusel sypat i pro něj potravu Tropica basic, velikost nádrže je 30x20x20, neodkaluji - nevím jak. Vodu měním 1x za 6 týdnů 1/3 potěr začne vždy krásně růst a pak umírá nebo vlastně zmizí, ale ten sumeček by ho neměl likvidovat. Moc děkuji za odpověď. Kříž Michal
To jsem taky zkoušel a ryby se točily, tak jsem dal filtr, z vývodem nad hladinu a voda padá a ryby se netočí a ono je to nenasaje, protože umírají až když povyrostou
Moc děkuji za perfektní odpověĎ a půjdu to řešit, jak píšeš - to bude problém ve všech akvárkách, protože některý druh ryb mi taky umírá. Jen jestli by jsi mi ještě poradil dvě věci: Jak dlouho deně svítit a jak často odkalovat. Děkuji, Michal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.