Nejste přihlášen/a.
Do jaké zimy můžeme nechat našeho hafana velikosti menšího jezevčíka venku? Kde máte vy psa v zimě? Má velmi dobře polystyrenem zateplenou boudu. Taky mě napadlo, zda mu nenechat na sobě teplý obleček, nepromokavý, aby mu už teď bylo tepleji...to není špatný nápad nebo ano? Jaká podestýlka je pro něj nejlepší?
Záleží, kde je zvyklý, jak to snáší, jakou má srst a i na jeho věku a zdravotním stavu. Bouda by pro dobré zateplení měla mít též předsíňku, viz zde, aby psa chránila a též vchodový pytel. Jako nejefektivnější zateplení používáme na útulcích slámu do bud, osvědčila se mnohem lépe, než deky, které natáhnou vlhkost. Nezapomínejte i na podlážku na místech, kde přes den odpočívá, aby neležel na holém kameni nebo betonu, není to dobré pro jeho klouby.
Co se týče oblečku, útulkáčům menších velikostí a štěňatům je v zimě dáváme, ale je potřeba to stále kontrolovat, jestli to nenavlhne, speciálně, když je sníh.
Velmi důležítá je především voda, na kterou majitelé v zimních měsících často zapomínají a domnívají se, že pes si prohlodá díru v ledu nebo žere sníh. Ne každý pes to dělá a rozhodně to není nic dobrého pro jeho žaludek, viděla jsem uhynout hodně dehydratovaných zvířat v zimních měsících, kdy se na dolévání nezmrzlé vody jejich majitelé vykašlali. Je dobré též zalévat granule vývarem a dbejte na to, aby pes v mrazech neztrácel na váze, je třeba zvednout i krmné dávky, pes spotřebuje mnoho energie, aby se zahřál.
Pokud jsou velké mrazy, doporučuji ty staré, malé, handicapované a štěnda dát aspoň do kotelny nebo garáže.
Já mám svého psa doma.
doplněno 02.11.12 09:18:Ještě ke zmíněným hoblinám níže. Někdo to dává, ale natáhne to taky vlhkost a často z toho psi měli záněty spojivek, my jsme od toho upustili a jiné útulky s tím taky nemají moc dobrou zkušenost kvůli těm očním potížím.
doplněno 02.11.12 09:41:Ještě jsem zapomněla zmínit jednu podstatnou záležitost - je možnost udělat psovi do boudy podlahové vytápění, hlavně u těch krátkostých je to vynikající věc, tady je návod a je tam i dobře popsáno, jak poznáte, že je psu zima. Několik vytápěných bud mají třeba v útulku Na Bouchalce u Kladna a mají s tím velmi dobré zkušenosti. xpari.cz/...
Já bych tak malého psa venku v mrazech, v žádném případě nenechala. - pt
doplněno 02.11.12 10:47:Každý bezdomovec, si v mrazech svého psa bere k sobě a zahřívá ho svým tělem a obráceně.
Dobrý den.
My máme psa venku celou zimu (labradora). Boudu máme také zateplenou. Náš pes je venku zvyklý, nevím ale, jak je na tom Váš pes. Nejhorší je nechávat psa doma, nechat ho schoulostivět a pak dát ven na mráz. Můj názor je, že většina psů zimu venku bez problémů zvdládne, a to i bez oblečku. Podestýlku psovi nedáváme, má v boudě starou deku. Jen je třeba dohlédnout, aby deka byla pořád suchá.
No hlavně do ničeno neoblékat. Neudělal by se mu zimní podrost a bylo by to ještě horší, srst se musí na zimu připravit stejně jako když si lidi vyndávaj ze skříní zimní bundy. Jinak moc neporadím. Já mám středoasiata, který si libuje při -20°C před boudou ve sněhu a zaleze jen na vyspání nebo když hodně fouká. Je chovanej na -50, takže tady to má bez problémů. Zateplení boudy je samozřejmost, ale jinak to je podle srsti. Fůra voříšků je venku i s krátkou, ale nikdy jsem se jich neptal, jak jim v zimě je.
A podestýlku? Dali jsme mu starý vaťák a kalhoty na ležení. Tři dny to vytahoval, až si tam nechal jen ten kabát. Ono nemá cenu moc ho podkládat, protože pak tam zaleze od sněhu a navlhne mu to. Ale ten náš si v tom případě poradí a vyhodí to před boudu.
Jestli ma takovou boudu, jaka se popisuje v clanku na Wikipedii, tak ta je navrzena na kanadske zimy
Primy odkaz na popisovanou boudu (anglicky)
Jako podestylku doporucuji seno nebo hobliny.
Seno, slámu nebo hobliny pod psa na zimu je největší blbost, co jsem kdy slyšel. Když pominu, jak to bude mít od sněhu mokrý a plesnivý, tak si neumím představit, co bakterií se v tom množí - mooooc dobrý pro psí srst, to už zavání týráním.
Ta spolecnost je nejvetsi a nejznamejsi spolecnost na ochranu zvirat ve state Ontario (jeden ze statu tvoricich Kanadu).
Bylo by lepší radit vlastní zkušenosti, než něco, co jsi našel na netu. To si může tazatel najít sám.
Takže já používám celé roky slámu. Nikdy, a to kolikrát byl pes pořádně zmáchaný, jsem neměla žádný problém ani s jedním psem. Stejně tak všichni ze cvičáku a že nás je... Nejednou jsem vlezla do boudy slámu zkusit, vždy byla suchá, jak se moc vydrolí dávám novou. Nevím kde by se tam vzala plíseň, nedokážu si to představit, když pes, pokud tam není tak to vymrzne a pokud tam je, tak si tu podestýlku přestýlá jak se mu hodí...
Kdyz jsem nemocny, take se ridim tim, co jsem se naucil sam, misto toho, abych sel k doktorovi.
Predpokladam, ze lide, kteri se psum venuji ciste ze sveho nezistneho duvodu a ziji v oblasti, kde mohou byt opravdu krute zimy, o zimni boude pro psa budou neco vedet.
Asi o tom moc nevědí, nebo maj takový zimy, že jim mřou i bakterie. Zeptej se radši chovatelů a nečti nějaké rádobychytré články od lidí, kteří o tom jen mluví, ale doma nemaj ani mouchy. Říkám ti, že z hoblin pes jednak nastydne, protože budou mokrý a jednak z nich chytne plíseň nebo jiné potvory.
Jenže si myslím, že v Kanadě jsou zimy mrazivé a ne ucachtané a vlhké, jako u nás. - pt
doplněno 02.11.12 10:53:pro "luke237"
pt, to je asi pravda, ale spíš jde o to, že do srsti se nachytá sníh a v boudě pak roztaje a nasákne do podložky. A ve vlhku není příjemně nikomu.
Záleží, na co je zvyklý. Mám křížence labradora se šarpejem, ale bydlíme v bytě. Když jsme u našich na vsi, tak pes nocuje také v baráku. Venku běhá bez oblečku, ale pokud je jen vypuštěný na zahradě a je fakt mráz, tak bundu dáváme. V zádveří má pak starý velký polštář, na který si chodí lehnout. Naši mají německého špice, který je celoročně venku a ani v mrazech do baráku nejde. Boudu má izolovanou polystyrenem a na zimu vždy koupíme flísovou deku a pobijeme stěny. Na zemi má deku a staré polštáře. Jak už někdo psal, je třeba dát pozor na to, zda je pelech suchý
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.