Nejste přihlášen/a.
dobrý den, mám 160l akvárium 80x40x50cm a jako osvětlení mám 2 zářivkové trubice 60cm vzádu apua glo (fialová) a vpředu sera tropic sun, kterou mám momentálně v reklamaci a tudíž tam mám klasickou 18w 60cm zářivku. chtěla jsem se zeptat zdali se vůbec vyplatí kupovat ty "barevné" zářivky. jelikož mám založené ještě malé 54l akva a nad ním klasickou 18w jednu zářivku a rostlinky jsou tam úplně krásné, zdravé, kdežto v tom velkém mi vcelku chřadnou. potřebovala bych doporučit, co je vlastně jako osvětlení nejlepší a nejméně nákládné. s čím máte nejlepší zkušenosti vy?. děkuji předem za vaše odpovědi
Podle mého se okolo toho dělá zybtečná vědecká konference a smysl to moc nemá. Asi nejkomplexnější světelné spektrum udělají klasické zářivky, napodobující denní světlo.
Barevné zářivky jsou jen pro efekt.
Domnívám se, že problémem větších akvarijních setů je samotná poddimenzovanost osvětlovacích ktytů. Ve větší hloubce bývá prostě nedostatek světla pro rostlinky. Kolikrát stačí podomácku doplnit nějaký odrazový reflektor z alobalu nad zářivky.
No, já kupoval obyč. trubice 18W, měly mírně narůžovělé spektrum... a moji drazí oceláti se stejně postarali, aby jim nic zeleného nepřekáželo a moje akvaristika se na dalších ca 15 let zdrcla na shánění žrádla pro tyhle 35cm ťutínky (pro citilivky jídla) kydání hnoje... Nyní jsem bez akvárka a přiznám se, že bych šel zase pro oceláty... Zdraví jokr
Ne opravdu se nevyplatí kupvat speciální akvaristické zářivky kvůli rostlinám. Už mnoho testů bylo provedeno a nikdy rostliny nerostly lépe. Tu fialovou používat ještě tak na lepší vzhled akvárka, ale jinak nic. Nejlepší je používat klasické zářivky se správnou barvou světla. Já osobně pužívám zářivky od Philips s označením TL-D 865 je to studené světlo podobné světlu dennímu. Zářivky s teplým světlem se mi neosvědčily (TLD 33). Na to "dokreslení"barev mám zářivku Od Narva Oceanic Flora. ktrou jsem dostal a u dalších nádrží nádrží taky od Narvy LT 076 Nature superb. To jsou zářivky ,které se používjí v potravinářství a obchodech, ty jsem zase "vykšeftoval"za ryby. Jak jsem psal ty "fialové"jsou jen na dokreslení jinak nemají žádný jiný význam.
V jednom starším vláknu na podobné téma, jsem dával i foto jak vypadá osvětlená nádrž s různejma zářivkama.
doplněno 02.09.12 11:17:
Dobrý den. U nás doma vždy na ovárkách, byla bílá zářivka. Třeba to někomu bude k smíchu, ale sednout si do křesla, zhasnout světla v místnosti a dívat se na krásnou barevnost rybiček ve velkém akváriu, nemá chybu. Tak vyniknou rostliny a barevné rybičky, honící se po akvárku. Jen můj názor.
doplněno 03.09.12 05:20:oprava: U nás doma, vždy na akvárkách, byla bílá zářivka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.