Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osvětlení akvária - jakou barvu zářivky

Od: petroch25® odpovědí: 12 změna:

Zdravím, poraďte, jakou barvu zářivky je lepší použít pro osvětlení akvária s rybičkami - bílou nebo fialovou?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

4x

Abych pravdu řekl rybičkám je to celkem jdeno, tady se barva zářivky volí hlavně kvůli rostlinám. Ani tam nejde jednoduše říct bílou zářivku. Já mám třeba špatné zkušenosti se zářivkama TLD 33 a používám TLD 685, která má světlo podobné denímu..

Pokud jde o nafialovělé zářivky nechají se samozřejmně používat na "dobarvení"akva společně s právě jmenovanou zářivkou (685). Samostatně jen "fialové"zářivky např. Narva Oceanic Flora nedoporučuji i když výrobce tvrdí, že podporují růst rostlin, není to pravda.

Další můžete nastudovat třeba v tomto článku, který je opravdu dobrý a za léta používání různých druhů osvětlení s tímto článkem musím souhlasit.

planta.aquariana.cz/...

doplněno 13.03.11 17:21:

Jen pro tvou představu toto foto je jen s fialovou zářivkou, již jmenovanou Narva Oceanic Flora

Osvětlení akvária - jakou barvu zářivky
pravdomluvny*

Tomu říkám super odpověď i s názornou ukázkou! Myslím, že světelné spektrum je nejlepší při použití obou zářivek.

ar*

Díky. No zářivky svítí společně skoro celo dobu jen "fialová" se rozsvítí o 20 min dříve a zhasne o 20 min později,ale není to až tak zas nutné. Ryby jsou při takto postupném rozsvěcování klidnější. No to víš , člověk jim udělá co jim na šupině vidí.:)

pravdomluvny*

Tak jasně :) Já zase svítil zářivkami a k tomu přes poledne ještě žárovkami. :) Když jsi tak pečlivý, jaké podmínky připravuješ rybám, které žijí v bahnité neprůhledné vodě? To jim vytváříš takový biotop, že je pak vůbec nevidíš, pokud se neotřou o čelní sklo? :)

ar*

Abych pravdu řekl, nevím snad o žádné rybě která by vyžadovala bachnitou zakalenou vodu, spíše vyžadují rozdílné složení vody (PH, KH atd atd. Paradoxně pokud by jsi chtěl třeba chovat Bahníka, tak budeš potřebovat opravdu dobrou filtraci *smich*.

doplněno 13.03.11 18:59:

Jinak ty žárovky jsou dobré k doplnění zářivek, jen je potřeba používat méně Wattové max 25-40 W

ar*
hodnocení

1x

Takhle vypadá když svítí jen Philips TLD 685

Osvětlení akvária - jakou barvu zářivky #2

ar*
hodnocení

1x

Poslední foto když svítí TLD 685 společně s "fialovou" Narvou

Osvětlení akvária - jakou barvu zářivky #3
borax*

Krásné malawi. Pozadí je parádní...vlastní výroba? Kolik má litrů?

ar*

Díky. Pozadí je vlastní výroba (polyš, epoxy 1200, hnědá spárovačka a písek) Nádrž je celkem malá 350 litrů (150x50x50) .No chtěl bych přes léto zprovoznit 792 litrové (180x80x55) jestli se to letos podaří zatím nevím, ale doufám. Už to mám v plánu asi 3 roky,ale vždy do toho něco vlezlo

borax*

No to bude teprve paráda! Tiše závidím Ale jednou se taky dočkám *modla* něčeho pořádného. Tak ať se dílo zdaří!

hodnocení

0x

Paráda, já se několik let chystám, že se pustím do tečovců a když jsem ohlásil velikost nádrže, jsem byl vykázán do patřičných prstor ve sklepě. tak budu bojovat dál. Jinak osvětlení vypínám tak 20 minut před zhasnutím světla v místnosti. Fialová je efektní k houfu neonek.

ar*

Nedat se a bojovat. Discus je nádherná ryba, taky jsem choval modré a hnědé. Akva jsem na ně měl 80x60x100. Bylo sice nádherné,ale hrozně blbě se čistilo a dost dlouho jsem řešil osvětlení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]