Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postavit kurník pro slepice

Od: muck odpovědí: 61 změna:

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Uvažujeme o chovu slepic. Chceme jich 5 . Nevím jaký druh zakoupit, jestli je nutný kohout a jak velký se má postavit kurník (ten mě zajímá nejvíc). Poradíte?

61 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Určitě do budoucna nezůstanete u 5 slepic. Je lépe počítat s tím, že chov rozšíříte. Když si pořídíte kohouta, slepice se drží kolem něj a můžete je pustit i ven. Ráno vám bude dávat budíček. Na jednoho kohouta se počítá nejvíce 15 slepic. Tady je pár dobrých rad z netu. Jak postavit kurník a co vše budeme potřebovat.;)

Vcelku jsou důležité prostorové možnosti vašeho pozemku a místa, kde bude kurník stát. Záleží také, zda se rozhodnete chovat plemeno malé nebo velké. Pro pět jedinců velkého plemene postačí 2 čtvereční metry podlahové plochy. Ale vzheldem k tomu, že zde bude umístěno krmítko s napaječkou hřady s trusným stolem, hnízda a budete tam předpokládám i poklízet, volte raději rozměry takové, které budou vyhovovat především vám, včetně vaší tělesné výšky. Tak jako tak nezůstanete u 5ti kusů slepic.
Kurník může být i dřevěný, dřevěný s podezdívkou, anebo zděný, což je asi nejlepší. Důležité je, aby v něm v zimě nemrzlo. Střecha může být pultová, krytina pak lepenková. U dřevěné stavby je vhodné stěny zdvojit a podbít střechu tak, aby mezi krytinou a prkny stropu byla mezera kvůli vzduchové izolaci. Dřevo je dobré natřít impregančním nátěrem z venku i zevnitř a zevnitř navíc pak ještě vybílit vápnem. Vybílí se vápnem i zděný kurník.
Předpokládá se, že v zimě budou slepice trávit většinu času právě v kurníku, proto je důležité také přítomnost okna. Podlaha může být dřevěná, nebo betonová. Pro 5 slepiček postačí 3 snášková hnízda. Hřady se umisťují při severní zdi, okno pak na jih-jihovýchod. Pod hřady se umisťuje trusný stůl. Získáte tak čistý hnůj bez podestýlky. Navíc pod tímto stolem vznikne prostor, kde slepice budou moci pobývat.
Výběh je lepší rozdělit na dva. Záleží také na velikosti výběhu. Velký se nevyplatí pro 5 slepic rozdělovat, malý tedy ano. V jednom budou slepice a v druhém se bude kosit tráva. Až bude první výběh vypasený, slepice pustíte do druhého. V prvním dosečete nedopasky, povápníte a necháte trávník zregenerovat. Tak budete mít celou sezonu vajíčka s oranžovými žloutky, díky zelené mladé píci. Ještě musím připomenout, než si slepice pořídíte, založte včas(min. rok), pokud tam není, nový travní porost. čerstvě osetý pozemek slepice zničí velmi záhy. Není-li jiná možnost, je dobré dodat slepicím zelené krmení v podobě nejrůznějšího plevele ze záhonů, odpadů z listové zeleniny nebo naklíčené obilí. ifauna.cz/...

ladinpraha*
hodnocení

1x

poradte.cz/...

poradte.cz/...

doplněno 06.03.12 13:13:

myse*
hodnocení

1x

taky jsme začínali s 5, dnes máme 10+1. Začínali jsme s kurníkem ze staré skříně (na jaře), bidlem a 2 kukaněma (hnízdy). dnes mají tedy kurník větší (na zimu ho dostaly jako dárek), ale dvě hnízda mají stále a stačí jim. Počítejte jako místo na bidýlku pro jednu slepici asi 30cm, můžete mít i více bidýlek nad sebou, ale lepší je jen jedno -slípky se totiž snaží sedět co nejvýše.

Máme kurník obyčejný bez složitých vynálezů na trus, prostě ho jednou za čas vyhrabu lopatkou a házím do sudu s vodou - je z toho bezva hnojení... Máme ho zvýšený (postavený na beton.kostkách) a přední stěna otevírací aby se lépe čistilo. Hnizda mají v dolním patře zvlášť.

Krmení dostávají do obyčejného starého pekáče, vodu mají v kastrolu... Musí se často měnit a v zimě dávat teplá...

Počítejte s tím, že ohradu vám naprosto zničí - myslím tím trávu, bude tam jen udusaná hlína, po dešti bahno. Vybetonovat to nic neřeší, protože to pose*ou... Je třeba jim dávat "zelené" (nasekanou trávu) nebo je pouštět z výběhu ven -ale okrasnou zahrádku vám rozhrabou... krmení asi vyčtete kdekoli - jinak všechny zbytky z domácnosti, rozmáčený starý chleba, housky já rozdrtím na "strouhanku" a ony ji vyzobou, namočené housky jsou takové blemcavé, lepivé, to moc nechtějí. Milují např. slupky z melounu, dýně...

Musíte jim "vracet" skořápky, ale rozdrcené a usušené (aby si nezvykly na tvar a chuť vajec a pak je nerozklovávaly), musíte jim přidávat vitamíny nebo směs pro nosnice (již je obohacená) aby lépe nesly. Nedávejte syrové maso - pak mají tendenci se oklovávat navzájem.

Plemeno - - to moc neřeším, vždy kupuji jinou barvu, abych poznala, které jsou mladé a které důchodkyně *smich*. Mám šedé, kropenaté a letos se chystám buďto na bílé nebo hnědé... Kohouta máme jednoho, ale není to nutné, ale proč bych jim nedopřála, že jo... Jinak - raději kupte všechny stejné barvy, ty naše potvory jak měly trochu odlišnou, tak ji klovaly...

myse*

ještě obrázek...

Jak postavit kurník pro slepice

ellin*
hodnocení

0x

Já bych řekla, že kohout není až zas tak nutný... ale chcete mít 5 slepic? Nevím jestli se to příliš vyplatí, ovšem s letošní cenou vajíček, asi i ano! :D Ale jinak je to celkem náročné na údržbu (tedy jak kdy). Doporučuji postavit kurník někde daleko od domu, po dešti to hodně okolo něj smrdí, i když je vyčištěn.

uska*

ellin® - okolí kurnímu nesmrdí, pokud se staráte o údržbu i kolem kurnííku. Minimálně na podzim a nebo brzo na jaře pozemek povápnit. Nejlépe je mít místo kolem kurníku vydlážděné a pravidelně trus odstraňovat a pak nemusíte ani vápnit. A slepičky na zelené pouštět do zahrady.

ellin*

Promiňte, kurník doma máme, staráme se o něj nadmíru dobře, ale prostě když naprší a změní se tlak, tak smrdí ikdyž je vyčištěn řádně!

Mně tedy slepice nesmrdí - určitě jsou snesitelnější, než zápach z aut, jaký bývá ve městech. ;)

polinek*

zápach z aut já ve městě nějaký že bych se musela držet za nos nemám. A takové slepičince a mít u baráku je mňamka, to jo. Zdravý vesnický odér. My zase ve městě nemáme v zimě tolik smogu co se děje na vesnici. A aut také až tak nejezdí,,pokud nebydlíte někde u hlavní cesty.

Kohouta bych nechtěla řve brzy ráno ,,můj muž byl někde na sl.cestě a tam byl kohout a myslel jak začal ráno kokrhat ,že ho rozerve. Nejsem z vesnice ,ale mám chalupu a slyším je .

Každý je zvyklý na něco jiného. Já bych ve městě bydlet nemohla a kohoutí kokrhání mám ráda - bez něho je ráno smutno. ;)

uska*

Asi omyl - já nepsala o čištění kurníku, ale o údržbu POZEMKU kolem kurníku.

ellin*

Asi vážně omyl, nebo slovíčkaření- já to myslela tak, že když okolo něj projdete tak to smrdí (zevnitř), ne to okolí. Chápete?

doplněno 06.03.12 22:32:

A nemusíte ani chodit úplně blízko... :D

b3art*

Doplnění elliny.

Kohout je nutný, pokud chcete kuřata z vajíček, ale to není jen tak... je ještě pořeba mít tzv. kvočnu. :)

Slepice normálně snáší vajíčka i bez kohouta.

ellin*

No já to tak i myslela, ale nenapsala :D

pavkazji*
hodnocení

0x

veruscherry
hodnocení

0x

Slepice potřebují být na noc nejlíp v uzavřeném prostoru, děda má bidlo ve stodole. Bidlo rychle stlučete tak, že na jeden dlouhý kus dřeva, který opřete o zeď, přitlučete několik dalších menších kusů do T.

ellin*

Ano to je pravda, zabrňuje to tomu, aby do kurníku nevnikla kuna.

buss
hodnocení

0x

Je tu spusta rad, udělat ho z auta, když se odhlašuje aby se nehradilo ekologické likvidování...

hodnocení

0x

Pozor na únií nařizovaný rozměry jejich obydlí.*stop**smich**ee**zed*

des*

ANO=1m2 na nosnici,pozor na to! 10slepic=10m2!

uska*

1 m2 je na nosnici v klecovém chovu, což u malochovatlele asi nehrozí, ten má výběh. Nebo se pletu?

des*

Nejčastější velikost kurníku pro hejno slepic kolem 20 ks se pohybuje kolem 8 m2 . V takovém prostoru lze dobře uspořádat veškeré vnitřní zařízení. chozadru.wbs.cz/...

limetka*
hodnocení

0x

Muck - napište mi do vnitřní pošty nebo sem svou mailovou adresu, pošlu vám výcuc z jedné chytré knihy, kde jsou i nákresy a rozpis, co a jak udělat a jaký prostor potřebujete pro kolik slepic. Kohouta nekupujte, ušetříte na krmení a stejně dnes ty hybridní slepice jsou prošlechtěné na nekvokavost. Když nějaká přesto začne "člověku navzdory" kvokat, dají se sehnat oplodněná vejce od chovatelů, co kohouty mají. Jinak pro 5-člennou rodinu (se žravými puberťáky) je tak akorát 10 slepic.

dealerg*

Dobry den, nasel vas prispevek v nejake starsi diskuzi, kde jste nabizela ofocene casti knihy o slepicich. Mohla by jste mi poslat (jestli mate stale ofoceno) Popstup a planky na stavbu kurniku. Dekuji muj mail rychlostiblesku@atlas.cz

limetka*

OK - v pondělí z práce, ju?

gap*

Dobrý den, mohla bych taky poprosit o ten plánek na kurník?:-DMoc děkuji

juzepe*

Také prosím o vytah z chytré knihy. Děkuji s pozdravem :)
fesoj*

Dobrý den,

mohu poprosit taky - pozdě ale přece - o podklady k chovu slepoic a nákresy kurníku?

Děkuji sojka43@email.cz

Josef

bob64*

Dobrý den,

bylo by možné zastat plán kurníku i na moji emailovaou adresu boban6404@seznam.cz?

Děkuji

klarka*

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit, zda byste mi nemohl poslat ten výcuc z chytré knihy. Chceme si pořídit slípky a chci být řádně připravená. Děkuji.

limetka*

Klárko, napište mi svůj e-mail sem nebo do vnitřní pošty.

K tomu by jsem se pridal :), jestli je to mozne. dakon@email.cz

ivanat

dOBRÝ DEN, MOHLA BY JSTE MI TAKÉ POSLAT INFORMACE Z CHYTRÉ KNIHY O STAVBĚ KURNÍKU. DĚKUJI

IVUL.T@seznam.cz

jirikovsky*

Dobrý den

Vážený pane , obracím se na Vás též s prosbou o zaslání plánků pro stavbu kurníku.

Předem mnohokráte děkuji a jsem s pozdravem krásného dne.Jiřikovský

margi

Prosím také o zaslání návodu. Děkuji s pozdravem Vyhnálková :)

margi

Také prosím o vytah z chytré knihy. Děkuji s pozdravem Vyhnálková ( margi.vyhnalkova@seznam.cz) :)

eva*

Mohla bych poprosit také o zaslání materiálů o slepicích, případně návodu na stavbu kurníčku? Děkuji Eva Ul.

jitulerichie

mohu take prosim tu knihu na maila? Byla by ste moc hodna. jpodruhova@vistamed.net

agis

Dobrý den, prosím o zaslání nákresu na kurník z knihy.

Děkuji Radka

janick

Dobrý den,

mohla bych také poprosit o zaslání "vycucu" jak postavit kurnik?

Predem moc dekuji a zdravim

Jana ( jana.schmidtamyerova@centrum.cz)

martin111*

Mohu také poprosit o zaslání informací, děkuji

kaspic

Dobrý den, snad ještě máte někde v odeslané poště stavbu kurníku z chytré knížky, můžu o to taky poprosit?

Petr

kaspic@seznam.cz

sylvak

Dobrý den,

Mohla bych Vás taky poprosit o zaslání výcucu z chytré knihy.

Děkuji moc

joevac*

chci si pořídit malýchov slepic (cca 6 ks) a při brouzdání po internetu jsem našel vaši nabídku na zaslání podkladů na stavbu kurníku

prosím vás o zaslání též na mou adresu jova2@seznam.cz

josef

sara8*

Dobrý den,prosím o zaslání jak na to :) ..myslím jak postavit kurník ...děkuji

virginie*

Dobrý den, mohu také poprosit o zaslání návodu na kurník? blankatesarikova@seznam.cz Děkuji a přeji hezký den

virginie*

Dobrý den, mohla bych také poprosit o zaslání návodu na kurník na email? blankatesarikova@seznam.cz

Děkuji a přeji pěkný den.

kokodak*

Dobrý den , mohu vás taky poprosit o návod na stavbu kurníku na email monika.junkova@iol.cz . Předem mnohokrát děkuji .

kokodak*

Dobrý den , mohu vás také poprosit o výpis z knížky a návod na stavbu kurníku na email monika.junkova@iol.cz . Předem mnohokrát děkuji.

janjezek

Dobrý den,prosím také o návod na stavbu kurníku a poznatky z chytré knihy. Děkuji suvenyr74@seznam.cz

orion*
hodnocení

0x

Dobrý den, mohl bych také poprosit o zaslání informací jak postavit kurnik?

Předem moc Děkuji

lubosvomacka@centrum.cz

hodnocení

0x

Mám10 slepiček. Kurník zděný, asi 3 x 3 m, s bidélky na sednutí a kukaněmi na snášení. Podle vzoru naší sněmovny je tam i pěkné dlouhé a stále plné korýtko. Kohouta nemáme, je třeba pouze tehdy, pokud si chcete nasadit kvočnu a vychovat svá vlastní kuřátka. Dříve se říkalo, že kouhout si hlídá své hejno slepic a drží si je pohromadě třeba na návsi. Jo, kdysi po návsi slípky pobíhaly, dneska už je má každý doma. Vzpomínám na návštěvu u babičky, byla jsem malá holka. Okoukla jsem babiččiny slípky a pak se jí bezelstně zeptala: Babičko, a proč nemáš taky kohouta? Babička mi odpověděla: Nemám, víš, mně stačí dědeček. Nemohla jsem dlouho pochopit, proč se všichni zúčastnění smíchy chytají za břicha.

Slípky je na noc třeba zavírat, aby je nenavštívila škodná. Pokud je nebudete pouštět na trávník, je dobré jim občas nasekat trávu. Vyberou si, co potřebují, je tam i plno všelijakého hmyzu, který jim chutná. Na druhu slepic nezáleží. na velikonoce jsou žádaná bílá vajíčka na kraslice, ale ty se jen tak neseženou. Já mám slípky hnědé, líbí se mi i kropenaté, ale nemohla jsem je sehnat. Je jedno, jaké máte, jen jim dopřejte a ony Vám to vrátí. Já jsem dřív nikdy moc slepice nemusela, ale čím jsem starší, tím líp si s nimi rozumím.*smich* Jaga.

arakain77*
hodnocení

0x

Postavte to sakra tak,aby to nespadlo,aby to mělo bidýlka pro ftáky,nějaké hnízda a hlavně aby UNIE neměla blbé řeči...

Soused jim ted stavěl barák s oknem a dveřma a stál ho ten špás 15,litrů.

buss
hodnocení

0x

Podle směrnice €U.

cadca*
hodnocení

0x

Dobrý deň,

pokial máte záujem špecializujem sa na výrobu kurnikov,búd pre psov,kotercov,búd pre mačky v nadštandardnej kvalite.Robíme aj obklady fasád a interierov.Skusím poslať foto,ak to neprejde kontaktujte na mail. Pošlem mailom.

magnumkompozitum@gmail.com

či mobil: 00421905325352 00421911540565

uprednostňujem mail,je lacnejší a vidíte,čo je napísané.Doprava a podrobnosti dohodou.

cadca*
hodnocení

0x

vyrábame luxusné kurnikšopy...

Jak postavit kurník pro slepice #2
arakain77*

Toš takovů šopu asi pro 2,slépky,ne?Kde máš výběh?

karicz*
hodnocení

0x

Dobrý den, mohl bych také poprosit o zaslání informací jak postavit kurnik?
lkaras@seznam.cz
Předem moc Děkuji
nomadm*

Dobrý den,

moc prosím taky o zaslání návodu na stavbu kurníku ze zmiňované knihy. Můj email je: martinovak@seznam.cz

Děkuji.

Martin

cissa*
hodnocení

0x

Bez kohouta nejsou vajca :) A kurník by měl být velký tak, aby se tam dalo spát a jíst, ale doporučovala bych výběh, alespoň malý

moula*
hodnocení

0x

Kohouta si nepořizujte! Jednak by 5 slepic ujebal a pak by kokrháním za rozbřesku a i později pěkně štval sousedy . Ti by vás za to nenáviděli!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]