Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám prosbu. Nechala jsem po dohodě připustit fenku. Narodil se jí čtyři štěňata. Jedná se mi o to,že mi paní řekla,že nemám nárok ani na jedno. Děkuji za odpověď.
ivetko,
Majitel feny by si měl včas zajistit potřebné podklady pro krytí. Je třeba si vyžádat u poradce chovu tzv. "Krycí list". To je formulář, kam se zaznamenávají údaje o chovném páru (jméno feny,krycího psa a datum připuštění.) Součástí krycího listu je i závazná odměna za krytí, která je ponechána výhradně na domluvě obou stan. V případě narození menšího počtu štěňat může zůstat majiteli krycího psa právo výběru štěněte s poměrným doplatkem ceny.Pokud se vše uskuteční tak, že pes přichází k feně, má právo majitel psa požadovat náhradu na cestovné. Samozřejmě, že je vše věcí dohody.
O krycí list žádá vždy majitel feny příslušného poradce chovu. Může ho mít doma v dostatečně dlouhém předstihu (třeba i půl roku). Měl by být minimálně ve dvou vyhotoveních _ jeden krycí list se ponechá majiteli krycího psa a druhý se odešle po narození štěňat společně s přihláškou vrhu poradci chovu. Potvrzení o kontrole vrhu může provést buď poradce chovu (kterému náleží náhrada za cestovné) nebo váš veterinární lékař.
Takže myslím, že máte smůlu i kdyby pes a fena neměli PP. Vše jste si měla dohodnout předem.A jestli jsou pejsci s PP nějak to zavání podvůdkem ze strany majitelky feny.karina
Děkuji za informaci. Myslíte si teda,že bych měla požádat tu paní o kricí listinu.Nebo zavolat přímo veterináři ke kerému stejně jako já chodí i ta paní.
Pokud jsou psi s PP uchovnění tak se krycí list vyžaduje, jak je psáno nahoře vydává poradce chovu, ale PŘED ne s křížkem po funuse. Teď i kdyby byli psi uchovnění tak jsou to bezpapíráčci. Teď už Vám nepomůže ani svěcená voda.. samozřejmě nevím jak ´je to s Vaším plemenem. Nebo pokud máte PP psy, obratťe se na poradce chovu.
doplněno 07.04.10 18:07:Pak pokud chováte pod klubem a připustili jste psy s PP bez KL, můžete být i vystaveni možného postihu. A budu se opakovat pokud máte psy bez PP, mám obavu, že nic nevyřešíte.
ivetko, jolinar vám v 18:03 v podstatě odpověděl. Já pořád nevím, zda jste nebo nejste členkami klubu chovatelů. Obecně však vystavení Krycího listu zpětně je nepřípustné a pokud jste připustily pejsky s PP bez KL hrozí vám možná oběma od svazu chovatelů kárné řízení. Každé plemeno to má ve stanovách jinak, někde u velkých plemen je třeba KL mít rok napřed a nevyplněné,když fena nezabřezla se musí vracet zpět. Na váš j případ doporučuji vznést popravdě dotaz na těchto stránkách - třeba se vše vyjasní . karina
Je to známá nebo nějaká cizí paní?
Nevím jestli je nějaká taková vyhláška, ale mrknu se .
Je to cizí paní,která dostala kontakt od veterináře. Jde mi o to,že někdo tvrdí,že nárok mám a ona tvrdí,že u takových malých plemen jako je čivava to se nedělá.
Ar mně to nedá, protože nevím koho vlastní.
Jestli má fenku tak dá paní jedno.Jestli vlastní pejska tak může mít smůlu a nedostane nic.
Je to tak, nebo jsem vedle jak ta jedle?
Když nechala připustit fenku, tak z toho vyplívá, že má fenku.Tak potom nechápu, co ji má nějaká paní řikat, že nedostane žádné štěně.To jen v případě, že má pejska a nesepsali nic jak tady někdo podotkl.
Babo raď.
Nene, nejste vedle, jen Ivetka se neumí vyjadřovat. Já bych řekl, že vlastní pejska a připustila jej k fence.
No konečně se taky někdo nad dotazem pozastavil, že je psán zmateně.
Repak děkuji, už se mi bude lépe usínat.
Svatá pravda repak.
Dobrý den. Já mám pejska a ta paní chtěla,abych jí ho půjčila na štěňata.Omlouvám se jestli jsem to špatně napsala.Iveta
Iveto děkuji za vysvětlení.
Víc se k tomu rozepisovat nedá.Vše už máte napsáno.Třeba se s paní domluvíte.Držím vám palce.
Vyloženě nárok byste patrně měla, pouze pokud by to bylo podloženo smlouvou. To štěně je většinou místo platby za připuštění, ale tam je to o dohodě mezi chovateli
Pokud je to pes s PP, tak krytí je podloženo krycím listem a cenou nebo štěnětem. Pokud je bez PP a nemáte smlouvu, tak nárok nemáte a paní má pravdu v tom, že u malých plemen se většinou štěnata nedávají. Ale tohle jste si měly domluvit před krytím a ne to řešit až po..
Normálně na ni vyběhni, že máš ze zákona právo na svá štěňata a jestli ti je nedá, že ji budeš žalovat. A ještě, jak to bylo? Ty sis dala inzerát , nebo ta druhá paní?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.