Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Evoluce jsme opice?

Od: adam767 odpovědí: 87 změna:
Musim verit v evoluci, ze jsme z opic? Je to dokazane na 100%? Su v tom vedci zajedno? Kdyz v ni neverim, jsem konspirator, atd?je nejaky vedec,ktery o ni pochybuje? Dekuji.

87 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ota
hodnocení

4x

Nejsme z opic. Pouze mame stejneho predka, jako opice. Je to tak srozumitelnejsi? Myslim ze takhle to formuloval uz sam darwin a mene duchem obdareni lide to neustale komoli do podoby, ze jsme z opic, coz je logicky i fyzicky nesmysl

Ze neveris? Ok, a cemu veris, facebooku, instagramu?

Vedec ktery pochybuje o cem, ze ty jsi z opice anebo ze mame stejneho predka? Vedec je vazan vedckou metodou, zalozenou na dukazech, tedy ve vecech vedy NELZE VERIT!

adam77
hodnocení

No vedci nevedí veci ktere se stali pred par tisic rokmi, podle mne to jsou dohady teorie. Neni jsou na to dostatecne dukazy podle mne. Vedci podle mne vsichni neveri tomu též. Nejsou duveryhodne dukazy, nijake jsem nenasel.
adam767
hodnocení

Ten stejny predek znamena co?

Jenže on to nesmysl není, "pocházíme z opic" je trefně řečeno. Co asi myslíte, že ten společný předek šimpanzů a nás bylo za zvíře? No byla to na 99,99% opice.

evo
frantik*

To, že pocházíme z opic je tak moc pravda, jako že opice pochází z lidí. Jasné?

To Ota: Pět prstů, dvě oči, čtyři končetiny, obratle.. Společného předka máme pravděpodobně nejen s opicemi, ovšem mnohem dříve.

Záleží, co se rozumí slovem opice. V moderní biologii se používají klasifikační jednotky tzv. taxony, které jsou tzv. fylogenetické, to znamená, že všichni členové toho taxonu musí mít společného předka. Pokud do skupiny "opice" zahrneme šimpanze i paviány, tak tam musíme zahrnout i člověka, protože společný předek šimpanze a paviána je i předkem člověka.

V současnosti se opice překládá jako Simiiformes, kam spadají jak opice ploskonosé (čeledi malpy, chápani, kosmani, mirikiny, chvostani) a úzkonosé opice, kam patří kočkodani, giboni, orangutani, gorili, šimpanzi a člověk.

Takže ano, člověk je opice.

honzinek

Mě osobně úplně stačí posedět nebo postát nějakou dobu v ZOO u pavilónu šimpanzů nebo goril a je mi celkem jasné, že máme společného předka. Chápu, že někdo nechce "být ovce a jít s davem", ale je to teda z jejich strany dost násilné a křečovité. V mnoha ohledech jsou mnozí mentálně stále ve středověku a hlouběji. Co neznám, nebo co se mi zdá nevysvětlitelné přírodními zákony, tak se toho bojím a může za to něco nadpřirozeného.

vili
hodnocení

4x
Jsou nejen kosterní nálezy, ale i výzkumy DNA a stále se zpřesňující možnosti datování. Takže hypotéza, že lidé a opice měli stejného předka, je obecně přijímána jako platná a dokázaná. I když zcela jistě se budou na základě nových poznatků a objevů teorie zpřesňovat a upravovat například časové odhady, a určitě existuje nějaká minimální pravděpodobnost, že i nejlepší vědecké poznatky mohou být mylně vyložené.
Představte si, že třeba za milion let někdo vykope v Antarktidě funkční zapalovač z roku 2050. A teorie bude tedy znít, že lidé v půlce jednadvacátého století uměli rozdělat v Antarktidě oheň kapesním přístrojem. Ale teprve nové objevy a znalost souvislostí může stanovit zpřesňující hypotézu, že zapalovač už se používal třeba v roce 1950 v USA, a ještě další nálezy mohou posunout vznik až do blízkosti roku 1820, kdy údajně opravdu vznikala první zařízení, tehdy ještě na vodík. Ale teorie byla celou dobu víceméně správná, jen se postupně zpřesňuje.
Vesmír nebo jiné vědecké teorie bych do toho zrovna netahal, protože směšujete naprosto odlišná odvětví vědy. Takže i kdyby v některém oboru nebyl zatím dostatek dát na správnou interpretaci, neznamená to nutně, že se věda mýlí v jiném oboru.
Ale vy si samozřejmě můžete věřit, čemu chcete, akorát teda musíte počítat s tím, že vás někdo bude považovat za hlupáka.
V zásadě máte pravdu, je to to nejlepší, co zatím máme. Je tu ale dost problémů. Například uhlíkovou metodou umíme z principu rozumně datovat organické vzorky jen do stáří cca 50..100 tisíc let, ale první hominidé tu podle posledních poznatků údajně žili cca před 15..20 miliony let. Navíc uhlíková datace "věří" že tu vždy bylo cca konstantní kosmické záření, což jistě nevíme, pak že množství radioaktivního uhlíku v atmosféře bylo cca konstantní, což už nyní víme, že nebylo a snažíme se to korigovat pomocí jiných metod. No a navíc takto nejde datovat vzorky mladší 200..100 let, protože vše je rozhozeno počátkem spalování fosilních paliv a později testy jaderných bomb. A my přitom nevíme, k čemu všemu zde v minulosti došlo, co mohlo měření rozhodit. Tedy i tyto "vědecké" teorie jsou do jisté míry otázkou "víry". (A jistě, kombinuje se více metod, aby to bylo použitelnějśí, vybral jsem pro demonstraci jen jednu.)
Trošku bych to přirovnal k nynějšímu dogmatu, že člověk spalováním zvýšil obsah CO2 v atmosféře, a to že způsobilo takové zesílení skleníkovèho efektu, že to vedlo ke globálnímu oteplení a co je ještě veselejší, že když teď přestaneme spalovat fosilní paliva a nebudeme jíst maso prdících krav, tak zachráníme Kima, nebo klima. Co na tom, že podobných změn už v minulosti proběhla spousta, že to tvrdí jen
část vědců, že nejvýznamnějším skleníkovým plynem není CO2, ale vodní páry a že meteorologové nedokáží spoćítat, jaké počasí bude za týden a budou tvrdit, co tu bude za 50 let a že ještě před pár let vědci tvrdili, že nás čeká doba ledová. (Kdo ví, jestli globální oteplení vlastně nezavinila zařízení na odstranění popílku? ;) ). Teď je prosté prosazované dogma, že zabitím všech krav, zákazem spalování čehokoli a zabalením baráků do polystyrenu zachráníme klima, a kdo o tom pochybuje, je nevěřící pomatenec. :)

drasta
hodnocení

2x

Vědců, kteří nepřijímají darwinismus, je dost, ale jsou "na černé listině", tak jako byli materialisté a jiní heretici ve středověku. Nejsou už sice upalováni, ale nedostanou granty, nemohou publikovat v recenzovaných (peer-review) publikacích (nesmí být v nich ani odkazováni), atd. Tomuto problému se věnuje např. dokument Expelled: No Intelligence Allowed (USA, 2008), který to od mainstreamových vědců tak schytal, že se Ben Stein nestačil omlouvat.

Píšete nesmysly. Darwinova teorie evoluce je již dnes považována za fakt a že by ji nevěřilo "dost vědců" jste si vycucal z prstu. Po světě běhá spousta "kreativních" jedinců s různými tvrzeními a zcela správně jim většinou není dopřáno sluchu, tedy s výjimkou lidí, kteří inklinují k různým pošahaným teoriím a konspiracím a jsou schopni uvěřit sebevětším kravinám. Ale každý si samozřejmě může věřit čemu chce, jiní na ně mohou ukazovat a klepat si na čelo, to je zase jejich právo.
Ve vědě to funguje tak, že pokud přijdu s nějakou novou myšlenkou, tak ji musím umět podpořit pozorováními, výpočty atd. Pokud to neumím, tak se neprosadím, a musí to tak být, jinak bychom vědu brzy utopili v moři nesmyslů.

drasta

Zkuste shlédnout dokument, ať nekomentujete mimo mísu.

hodnocení

1x
Osobně se přiznám že nevím.
Říkáte že nevěříte, tak podle Vás, kde jsem se tu vzali?
adam767
hodnocení

Jak kde jsme vzali, a kde jse vzal vesmir? Ako vybouchlo neco a zrazu vznikl? Proste jsme vznikli, co je na tom divný. Proste byl nejakej zevraj hominid, ale tak ...ako vzniklo vsechno postupne, tak aj my, muselo to byt krásne proste to ako clovek postupne robil objavy, ale to ze zrazu sa zmenila podstata neverim. Ze z opice clovek.
Se musím zeptat, pan cizinec, nebo sluchová vada?

x1bc
hodnocení

1x

u některých to spíš vypadá, že jejich předek byl vůl nebo prase

halamus
hodnocení

1x

Já mám jiný problém, proč je tolik volů, když se nemůžou množit?

kdosi
hodnocení

0x

Nejsme z opic, jen s nima máme dost dávno společné předky a pak se to rozštěpilo.

Jsou kosterní nálezy, které ta jednotlivá stádia dobře dokumentují.

Samozřejmě můžeš věřit čemu chceš - někteří například věří, že celý svět byl stvořen minulý čtvrtek a cokoli staršího je jen žertík Stvořitele, včetně našich vzpomínek, plesnivého chleba a novin s datem z minulé středy.

Akorát ti to nedá žádné rozumné výsledky.

Že se druhy vyvíjejí je známo, podívej se na psy, kočky, krávy, prasata, králíky, slepice, koně, obilí, třešně, ... Probíhají u nich odobné procesy, akorát to lidi urychlují výběrem (šlechtěním).

Někteří lidi o tom pochybují, ale argumenty většinou jsou typu "my lidi jsme přece samozřejmě víc", nebo "má víra tvrdí něco jiného".

adam767
hodnocení

No a ty kosterni nalezy jsou jenom kusy poskladane, dorobene umele veci aby sedeli, nic moc na dukazy, ze jsem z primátú..nevim. ako je to jedno asi len tak, ze nevedi pri nas je neco stareho a nevedi a to je kdhadnuto na 2000 rokov a nevedi kto to spravil nic a ty cisla co vidim kdy vznikl clovek raz tak vzdy jine numery, kdy vznikl scet atd. Vzdyt to nemuzou vedet.

hodnocení

0x
Nemusíte věřit tomu, že jsme se vyvinuli z nějakého společného prapředka, ani nemusíte věřit těm vývojovým stromům a udávaným milionům let. Je to prostě v tomto okamžiku dominantní teorie, takže třeba ve škole ji ovládat musíte. A přestože je to jen teorie, do značné míry je i dogmatem. Proto pokud se budete veřejně "chlubit" tím, že v ni nevěříte, počítejte u většiny s podobnými reakcemi okolí, jako kdybyste před pár generacemi zpochybňoval existenci Boha.
doplněno 19.03.24 23:19: To orion: Ano, teorie i dnešní dogma. což vlastně svojí pohoršenou reakcí potvrzujete. ;) Samozřejmě, že jsem slyšel o genetice a je úžasné, co vše lze z genomu vyčíst, včetně historie a stejně tak lze těžko zpochybnit, že funguje evoluční vývoj, ale to nic nemění na tom, že celá evoluční teorie vzniku člověka je stále jen teorií a ne zcela nezpochybnitelným faktem. A je vaší věcí, jestli 100% "věříte" v evoluční teorii vzniku člověka, v Boha, v mimozemšťany, v hologram, v matrix.. Osobně to mám tak, že všechny tyto teorie beru v potaz a ke každé mám přiřazenu nějakou míru pravděpodobnosti, ale odmítám za tím udělat tečku a rozhodnout je jen pro jedinou, které budu "věřit". (Ostatně jako nevěřící Tomáš snad mám právo pochybovat :) ). Máte s tím problém? Chcete lidem přikazovat, v kterou teorii musí pivinně věřit?
adam767
hodnocení

ja chci poznat pravdu jak to je medzi vedci a nevim to najit, jenom kreacioniste jsem nasel, ja jenom tak jsem se bavili ..nechci verit neverit vzdyt ..veda nevim ..ve skolen nas to ucil katolicky knez,ze jsem z hominida, hm. Dekuji.

Jen teorie a dogma? Vy jste ještě neslyšel o vědě zvané genetika?

Pochybuji, že tazatel zvládne aspoň na průměrné úrovni filozofii o vzniku světa, evoluční teorii apod. Když vidím jeho psaný text, ty hrubky tam, diakritická znaménka, interpunkční znaménka, velká písmena, stavbu vět a tu mizivou vyjadřovací schopnost. Myslím, že mezi bystřejší jedince rozhodně nepatří.

Že bych s tím měl problém a chtěl něco přikazovat, to ani ne, jen mě občas překvapí, čemu všemu jsou i jinak vcelku inteligentní lidi schopni uvěřit/nevěřit.

@tomkk: Nejedná se o terorii, jelikož evoluce je prokazána a prakticky nevyvratitelná. Časem se pouze mění to, jak jí chapeme a zjišťujeme, jak přesně funguje.
To gismo: Kdybyste můj příspěvek četl celý, tak byste pochopil, že samotný evoluční princip nezpochybňuji:
" stejně tak lze těžko zpochybnit, že funguje evoluční vývoj.."
Zdroj: poradte.cz/...
Ale co se týče antropogeneze statisíce let zpět a vůbec samotného vzniku života, tam jsou to prostě jen teorie vyskládané z omezeného množství stop, důkazů a předpokladů. A pokud se o to budete zajímat více, narazíte na to, že lidé - vědci, tak jako i v jiných oborech - oblastech, mají často tendenci si z informací brát jen to, co jim do jejich přesvědčení "pasuje"a zpochybňovat a potlačovat to, co se jim nehodí.

hodnocení

0x
Nekrmte tohohle trola. Je nakažený náboženstvím.
chlochydess*
Mozna krome nabozenstvi taky vsemi temi internetovymi nesmysly jako plocha zeme, jesteri lide a vsecek tento odpad. Vyjadrovani a argumentaci ma k nerozeznani od techto mentalnich atletu.. :)
A to mi řekněte, kdo jiný než ještěři by mezi Evropany vpustil miliony Afričanů a Arabů?

jaj*
hodnocení

0x
Myslím že to není tak, že bychom byli z opic, jen opice mají společného předka, to už se ví velkém dlouho. jako dítě jsem slyšela že jsme z opic a tak jsem pozorovala opice v zoo a hledala jestli se nějaká nemění na člověka.

hodnocení

0x
Lidské tělo, nejen lidske je tak složité, že o nějakém samovolnem vývoji nemůže být řeč. Z toho ať si každý odvodí
chlochydess*

Problém s pochopením složitých dějů není problém dávno vysvětlených faktů, ale pouze toho, že Vaše evidentně omezenější kapacita složitějším dějům nikdy neporozumí. A o tom to je. Váš pohádkový dědeček na obláčku je pouze zjednodušující klam pro tyto mentálně podřadnější kapacity, případně děti, které složitostem nerozumí zcela pochopitelně.

Váš pohádkový dědeček na obláčku...
Nejakýho dědečka na obloze sem vůbec netahej. O něčem takovým vůbec nepíšu. A jestli tvrdíš, že ano, tak trpíš halucinacemap a měl bys vyhledat pomoc *smich*.
Sám píšeš něco o "omezenější kapacitě" a následně dojdeš dedkovi za obláčkem. O nějakém dedkovi nebo bohovi nebo s tím souvisejícím náboženstvím jsem se nezmínil, ani nenaznačil ...to je všechno co na mě vytáhneš? To je kapacita hodná orangutana.
Škoda času se s tebou tady zahazovat
Když, vzhledem k složitosti lidského těla a vlastně všech živých organismů, je vyloučen samovolný vývoj, jak tedy vznik živý organismus? To jako někde nějaký nejvyšší či hlavní konstruktér vše na papíře nějak vymyslel, vyprojektoval a teprve potom vzal vodík, uhlík, kyslík, dusík a mnoho jiných prvků a z nich sestavil vše co je potřeba a upekl živý organismus?
chlochydess*

Jelikož zde zpochybňujete staletí vědeckého bádání a jeho výsledky, jistě máte nějaké "rozumnější" vysvětlení. Dědečka odmítáte, tak si tipnu dál, protože ty složité lidské organismy přeci nemohla vytvořit příroda.

Tak kdo to byl? Podle vašich reakcí tipuji, že zcela nekriticky věříte a přijímáte, že to byly následovné nesmysly:

a/ enormně vyspělí mimozemšťané s tisíci lety technického náskoku, kteří již na Zemi samozřejmě jsou, sledují a chrání nás, ale dělají to v utajení, ale odhalila je až nějaká Blažena z Ústí na facebooku (nebo možná Vy sám),

b/ Vesmírní Lidé, což nejsou mimozemšťané, ale pouze směšná sekta, která má své vysvětlení vzniku světa a člověka,

c/ třetí nesmysl již dosaďte sám, protože já jako dospělý člověk umím uznat a pochopit složité přírodní děje. Ale fantazírovat tolik jako Vy tedy nedovedu, tak si počkám na další Vaši pohádku, abych se měl zas na čem smát.

Tak zrovna s tím vznikem života bych byl opatrný, tím mechanismem, ani jestli vznikl na Zemi, nebo byl přinesen třeba kometou (nebo těmi mimouši ;) ) si věda vůbec jistá není. Dál už ten vývoj vypadá vcelku pravděpodobně. Ovšem ani zde není jisté, že nedošlo třeba i k zásahu zvenčí.

hodnocení

0x
Člověk mohl vzniknout i genetickou mutací, omylem .
dvojka.rozhlas.cz/...
A nebo tu změnu genů provedli mimozemšťani.
Na celé zemi je časově podobný rozvoj civilizací.
chlochydess*

Takže kromě Jenyka, kterého jsem již vysmál v diskusi výše, mohu směle vysmát i Vás, ano? Protože motat do debaty jiné mimozemské civilizace je přinejmenším... No, to by bylo na cenzuru *zed*

Je fajn, že jsme tu vśichni tolerantní k jiným názorům. :-D
"Hlupáky" je třeba označit a neutralizovat.
chlochydess*

K názorům ano, ale k donebavolajícím hloupostem již nikoliv. Nervy mám také jenom jedny *smich* Jenyk už taky zalezl, protože pochopil, že mele páté přes deváté...

chlochydess*

@nomohakon Už se zde asi zaregistruji, abych to taky označoval. Je tady binec jak po výbuchu. Takto bez profilu to není možné.

mathew
Jaký binec? Na to jestli je člověk z opice jsou DNA testy. Ovšem jestli té opici někdo pomohl nebo se přeměnila sama už jsou akorát teorie.
Pro chlochydess: Demokracie je o tom, že máš právo na svůj názor ale pokud se někde vyjadřuješ tak slušně
Trochu studuj historii a taky ti nebude vůbec nic stoprocentně jasné.
chlochydess - přibližně kde melu páté přes deváté? Jestli nechápeš psaný text, je to tvůj problém. Ne můj.

Takže do složitého problému vývoje člověka vkládáte další složitou dimenzi - vývoj mimozemšťana.

jendad
hodnocení

0x
Vždyť ani nevíme jak je starý vesmír a vy tu řešíte opice
osel.cz/...

hodnocení

0x
Darwinismus byl již dávno vyvrácen, ne?
neviditelnypes.lidovky.cz/...
krestanem.cz/...
Mno, ale dost ateistů stejně nepochopí. Víra je totiž Dar.

Tak tedy nevím.

V jednom článku se píše, že bylo určeno stáří dinosaurů na 13 000 let, v druhém článku se píše, že je země stará 6 500 - 7000 let.

Potom tedy musí jeden článek lhát? Který?

To Vám nevysvětlím. Vy totiž věříte, že Váš předek je opice. Můj ne.
Mimochodem, ukažte jiného tvora (živočicha), z kterého se za milióny let podle Darwina vyvinulo něco stejně inteligentního jako je člověk. Mnoho štěstí při hledání, budete ho potřebovat.
Já někde napsal, že jsme z opice?
nox®
Víru nikomu neberu, ale opravdu je logičtější přijmout existenci člověka nějakým zázrakem entity, jejíž existenci nikdo nedokáže prokázat, než hmatatelné vykopávky, pozůstatky a ostatky desítky tisíc let staré, nehledě na různé znaky vývoje? Záměrně nezmiňuji podklady napsané člověkem, proti vědeckým a výzkumným studiím psané také člověkem.
Nicméně k té inteligenci. Když vezmete v potaz fyziologické možnosti, prostředí nebo velikost a tím i možnosti, kudy se evoluce může ubírat, tak některé zvířata mají fascinující inteligenci. Sám mám třeba papouška aru červenoramennou, vzhledem k tomu, jak mozek té potvůrky je malinkatý, inteligencí se velice přibližuje malému dítěti. Zvládá jednoduché úkony, pamatuje si, napodobuje, je zvídavá. Zrovna papoušci a někteří ptáci svojí inteligencí ohromují. Některé vrány umí vyrábět a používat jednoduché nastroje. Sloni maji obrovskou paměť, emoce, orangutani třeba drží kruh rodiny, učí se a zkouší, stejně tak šimpanzi zvládají mnohé úkony, co člověk. Hodně se mluví třeba i o delfínech, komunikují, používají jazyk a jména. Tedy ano, v rámci možností se vyvinula inteligence i u jiných tvorů. Těžko říct, co by kdyby, ale pokud by neexistovalo lidstvo, třeba by se za desetitisíce let vyvinula pokročilejší civilizace z jiného druhu v smyslu, který v našem pohledu nechápeme.
Dobře. Vaše argumenty jsou rozumné. Nicméně lidské tělo a mozek jsou tak složité výtvory, že není možné, aby vznikly samy od sebe nějakou evolucí. To jako kdybyste dal k sobě šroubky, kola, volant a čekal, že z toho vznikne evolucí traktor;)
Každopádně zkuste si najít videa anebo přečíst knihy o zážitcích lidí, kteří prožili klinickou smrt a jak tento zážitek změnil jejich následující život.
Dobře. Beru, že není možné evolucí vyvinout lidský mozek. Ale lidský mozek existuje, tak prostě musel nějak vzniknout? Jak?
nox®
Možná vzhledem k tomu, že jde k tak složitý výtvor, formoval se po miliony let a ne lusknutím prstů. Proč není možné, aby se něco takového po tak ohromnou dobu, zformoval do současné podoby? Podívejte se, jak se lidstvo vyvinulo jen za poslední stovky let. Vynásobte to milionem a přemýšlejte, jestli by nebylo možné stejně tak vyvíjet celý organismus. A co zvířata, ty také mají obdobně složité mozky, nervové centra, orgány, ty by také nemohly ve stejném časovém horizontu vzniknout přirozenou cestou? Pokud se vám zdají takové názory rozumné, tak přece nemůžete argumentovat nesmyslem složením neživých předmětů. Tohle je zase výtvor lidské evoluce. Dnes vyvíjíme umělou inteligenci, letadla, auta, roboty, mžikem oka pošleme data na druhou stranu planety, vše takové bylo ještě desítky let zpět naprosto nemyslitelné.
Co se týče zážitků smrti a nějaké zmínky o bílém světle, bohu a podobně, zapomínáte na jednu důležitou věc. Vše je subjektivní zážitek a pocit. Jsou zaznamenané reakce, které se v takovém stavu dějí a dají se vysvětlit. Jestli existuje posmrtný život, to nikdo nikdy nezjistí. Pokud jde o ten subjektivní pocit, určitě takové stavy dokáží člověka změnit. To ale umí jakýkoliv intenzivní zážitek nebo vjem, nemoc, úmrtí a mnohé další. Navíc, lidský mozek dokáže mnohokrát ošálit i sám sebe, třeba různé deja vu, halucinace, sny, psychické poruchy a podobně, které dokáží člověka zcela jistě přesvědčit o tom, že viděli něco, co není a být o tom naprosto přesvědčen. Někdo umí i tak přesvědčivě lhát, že svým lžím naprosto bezmezně sám věří. Tak jestli někdo bude natolik přesvědčen, že něco spirituálního existuje, o co je to rozdílnější, když já budu tvrdit přesný opak, který se navíc dá podložit hmatatelným důkazem a vědeckou studií?
Božím zásahem. Zajímavý článek, pokud jste ochoten aspoň na chvíli opustit Darwina.
josefchaloupka.blog.idnes/...
Pepane, zkus to taky jednou ty. Opusť boží zásah a zkus si něco přečíst o evoluci.
"I s očima dokořán otevřenýma, stále nic nevidím." Já vnímám působení Boha všude kolem sebe - v přírodě, lidech, vesmíru, o kterém mimochodem skoro nic nevíme. Pokud chcete Boha nazývat Inteligentním Stvořitelem, je to Vaše volba. Ale zcela odmítám tvrzení, že život a vše kolem se vyvinulo náhodou. A že náš předek je opice. To mne dokonce uráží. Ještě bych dokázal pochopit, že někteří lidé věří tomu, že Bůh stvořil člověka, Zemi atd. a teď se už o něj nestará a je mu ukradený...
Mám to hodně podobný.
Oči dokořán otevřené a nevidím. Nevidím sebemenší náznak působení boha.
A zcela odmítám tvrzení, že je vše boží dílo.
To vše udělal bůh pouze myšlenkou? Řekl si teď udělám zeměkouli a ona se jen tak sama od sebe, pouhým lusknutom prstu vytvořila? Z jakého materiálu?
xy

Byl jeden učitel a ten se jmenoval "jenyk". Ve třídě měl jednoho žáčka, který věřil v Boha a tak chtěl ostatním dokáztat, že se ten žáček mýlí. Zavolal třídu k oknu a zeptal se toho žáčka, co vidí na nebi, ten vyjmenoval co vidí. Potom mu položil otázku, jestli tam vidí Boha a žáček musel uznat, že ne. Učitel potom třídě řekl, že sám žáček uznal, že žádný Bůh není.

Ten žáček potom poprosil, jestli může také udělat podobný experiment a učitel mu to dovolil. Žáček se zeptal třídy, co vidí na učiteli, děcka vyjmenovali spoustu věcí. Potom se jich zeptal, jestli vidí rozum a celá třída řekla, že ne. Z toho logicky vyplynulo, že pan učitel "jenyk" žádný rozum nemá. :-D,

Mnoho lidí si myslí, že to, co nevidí a na co si nemohou šáhnout, tak to neexistuje, ale to je vážný omyl.

Hlavně, že věřící mají svůj rozum. Pravidelně každou neděli utužovaný na bohoslužbách.

Že mají lidé a jiní živočichové mozek, i když není vidět, se dá vcelku snadno dokázat.

S bohem to je podstatně horší. Nebýt bible, nikdo by o něm nevěděl. Navíc každé náboženství má svého boha, takže může snadno nastat spor, který bůh je ten správný.

drasta

jenyk: Škoda, že nejste argumentačně na výši, jak je vidět v
poradte.cz/...

>Nevidím sebemenší náznak působení boha.

Nevidíme gravitaci, elektřinu, vzduch...
Jak by ten náznak měl vypadat?

> To vše udělal bůh pouze myšlenkou? Řekl si teď udělám zeměkouli a ona se jen tak sama od sebe, pouhým lusknutom prstu vytvořila? Z jakého materiálu?

Názorně ukazujete výsledek zjednodušených představ na základě filmů jako Stvoření světa od Jeana Effela, kde Bůh ve stylu "dědy na obláčku"plácá těla z hlíny. Kdo skončí na téhle úrovni, nemůže být nic jiného než "ateista".

> Že mají lidé a jiní živočichové mozek, i když není vidět, se dá vcelku snadno dokázat.

Mít mozek ještě neznamená mít rozum. To je dnes stále patrnější skoro všude.
Navíc mozek se dá z lebky vykuchat metodickým postupem. Poznání Boha je také metodické. Tak jako vše vyžaduje kvalifikace.

> S bohem to je podstatně horší. Nebýt bible, nikdo by o něm nevěděl. Navíc každé náboženství má svého boha, takže může snadno nastat spor, který bůh je ten správný.

Pokud se užívá slovo "bůh"bez přívlastků, myslí se tím svrchovaná entita na vrcholu hierarchie. Pokud se mluví o "bohu něčeho", jde o vykonavatele přidělené funkce (bůh deště, ohně atd.). Poznají se podle atributů
Spor nastává jen když není známa identita. Tu lze zjistit z popisu a analytického srovnání jmen, podoby, vlastností a aktivit dané entity. Bible není jediný text, který Boha prezentuje.

Darwin křesťanem?
openculture.com/...

etologie x evoluce
yout.com/...

Darwinismus nikdy vyvrácen nebyl. Byl opraven a zpřesněn, doplněn o věci, které se vynořily z genetiky, ale základní teze stále platí.

Když má někdo vymytý mozek vírou pravidelnými bohoslužbami, je to potom těžký rozhovor. Pořád dokola tvrdí jedno a to samý a nic jinýho neberou. Jenom svoji víru.

drasta

Argumenty tedy asi nebudou, jak jsem očekával. Ad hominem je falešný argument.

Já myslel, že věřící pochopí, že si mají něco přečíst o evolučním vývoji. Třeba něco o Darwinovi a jeho díle.
Pokud se nemůže nic vyvíjet náhodně, proč se třeba viry různých nemocí stále mění? Už jen ten blbej covid. Každou chvíli nějaká jiná mutace. Jak tedy vznikají? To jako bůh jen tak z dlouhý chvíle sem mrskne další mutaci, nebo jak to tedy je? Podle víry?
drasta

"Něco o Darwinovi a jeho díle" je v mých dvou odkazech.

Mutace je vnitrodruhová adaptace.

Ještě by to chtělo pohled na Darwina z druhé strany. Z pohledu uznávaných odborníků, ne nějakých pisálků, kterých je všude nespočet.
drasta

V těch odkazech jsou přímo vyjádření Darwina. Těžko ho můžete obhajovat a zároveň považovat za pisálka. Nejjednodušší vysvětlení ale je, že jste je vůbec neotevřel.

Já jsem řekl, že je Darwin pisálek? To tedy není. Pisálek je ten, co o Darwinovi píše nesmysly a věřící se bijí v prsa, jak to té evoluci nandali a že vše udělal bůh. Pravděpodobně pouhou myšlenkou...
drasta

Ok, tak nic.

Kdo by měl komentář k odkazům, rád se k němu vyjádřím.

Ano, nic. To je stejný jako házet hrách na stěnu.
Zbytečný, vymytej mozek. Svoje argumenty žádný, jen pořád na něco odkazovat. Úplně stejný jako Jehovisté. Přijdou s tabletem a dívejte se. Ale aby sami něco řekli a vysvětlili, to ne.
Nechte si svoji víru, věřte si v co chcete, ale vědecký výzkum se vyvrátit stejně nepodaří.
xy

způsob chování - nedospělý člověk si něco vynucuje na ostatních, nebo mu něco vadí a kritizuje to, aniž by pochopil, že pro dosažení cíle musí udělat něco sám. Nebo nepochopí že to nejde, popř. že to co se líbí jemu se automaticky nemusí líbit i všem okolo. Zkrátka takový mix sobeckosti, absence empatie, soudnosti.

Zdroj: poradte.cz/...

xy
hodnocení

0x

Něco k zamyšlení o vývoji a na co ani vědci dosud rozumě neodpověděli:

Co bylo dřív - vejce nebo slepice?

Jak se živil pavouk než se mu vyvinul odgán k vytváření pavučin?

vili
To je vtip a hádanka pro předškolní děti, že?
Logické přece je, že nejprve bylo vejce. Tvorové, kteří vejce snášeli, se postupně vyvinuli v dnešní ptáky, potažmo ve slepici. Už jste někdy byl třeba na výstavě šlechtěné drůbeže a králíků, které občas pořádají zahrádkáři? Tam byste možná odpověď našel i sám. Tohle zrovna má věda moc dobře zmáknuté.
Obdobně se vyvinuly druhy dnešních pavouků z tvorů, kteří se zřejmě specializovali jako dravci.
nox®
Nezkusil jste třeba zadat do vyhledávače pojem evolution of spiders? Jak se živí ostatní pavoukovci a hmyz?

Ne všichni pavouci loví pomocí své pavučiny.

Celkem nemám problém přijmout, že cca takto nějak to mohlo proběhnout: Proč mají pavouci/...

xy

Samozřejmě, že jsou povouci, kteří loví mouchy tak, že na ně ze skrýše skočí, ale proč takoví nezůstali a začali vytvářet pavučiny? Darvinova teorie totiž tvrdí, že nepoužívaný orgán degeneruje a postupně zakrní, jestliže tedy měl skákavý povouk již orgán k výrobě pavučin a nepoužíval ho (protože ještě nebyl úplně vyvinutý a tím funkční), jak to že se ten orgán vyvíjel k dokonalosti a nezakuněl? Evoluční teorie si tady jasně odporuje.

A slepice? Tím, že se to přesune na její předchůdce, se nic nevyřeší. Co tedy bylo dřív - vejce dávných předchůdců slepic nebo ti předchůdci?

A k tomu, co je vidět u chovatelů. S manželkou jsme chovatelé drobného hospodářského zvířectva a z výstav máme doma spoustu pohárů za drůbež a králíky. Takže, co je na takových výstavách vím docela dobře.

halamus

První bylo vejce dinosauří, z dinosaurů se vyvinuli ptáci.

To ovšem nevysvětluje, co bylo dříve. Jestli vejce, či nějaký tvor, který se z vajec rozmnožuje.

Pravděpodobně to je produkt postupného vývoje, tedy nebylo dřív ani vejce, ani žádný tvor.

@Jenyk: Myslím, že byste si měl opravdu pořádně přečíst, jak vlastně evoluce funguje, pak se totiž nebudete muset ptát na takové otázky, na které by vám dokázali odpovědět i žáci druhého stupně základní školy. Zjednudušeně řečeno: nejdříve byly jednoduché organismy,které se postupně vyvinuly v něco, co začalo klást vejce (nebo případně něco, co se postupně podobalo vejci). Nemáte zač.
Já tvrdím něco jiného?
emmeesse

@pepan321 tak ten tvůj Chaloupka je dobrej " Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. "

Ok, ze existuje Bůh (tím můžeme myslet cokoliv "za vesmírem") ještě ale neznamená, že stvořil život na Zemi (když jsou dávno pokusy na vznik organické hmoty) jak ten Chaloupek asistent bohorovně tvrdí...

myslíš, že to někdy s tímhle názorem dotáhne na docenta?

pokud je Země stará >4 miliardy let, bylo dost času pro vznik života několikrát...

A varianta, že jsme v simulaci také není od věci, studuj zase ty https://cs.wikipedia.org/wiki/Celul%C3%A1rn%C3%AD_automat

V tomto videu jdou zapnout CS titulky:

Ta simulace, Celulární automat jménem hra života viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Hra_života Je rozebraná v tom videu

Pokud máš dostatek znalosti, tak si tu skládačku Uzavřeš, pokud ty znalosti ze současných poznatků vědy a dalšího nemáš, tak jednodušší věřit (Že bůh stvořil zemi za 6 dní, a vše na zemi, a pak zmizel).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]