Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás srdečně
Žije u nás nemalé procento dospělých, kteří jsou ve skutečnosti povahou ještě stále zamrzlí v dětském věku. Osobně si všímám že například muži tohoto typu nechtějí zakládat rodiny neboť jsou v prvé řadě zaměření na své koníčky a záliby a většinu času jsou bez známosti, ženy tohoto druhu volí i v 60 letech občas oblečení hodící se spíše na dvacetileté dívky, obecně jsou tito lidé více zaměřeni na sebe a na braní od ostatních, velice neradi se s někým dělí (pokud z toho nemají větší profit než sami nabídnou), mají problém s autoritami (neuznávají nic a nikoho kromě sebe), na druhou stranu snadno podlehnou různým alternativním guruúm a pseudovědám, často mají problémy pracovat nebo vůbec nepracují (muži stále po brigádách, ženy si najdou bohatého muže aby nemusely dělat nic), chodí i ve vyšším věku (35+) stále po restauracích a zábavních podnicích, bydlí u rodičů a podobně.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
Děkuji za odpovědi. Některé zdroje uvádějí že je těchto občanů až 80%, tj. 8 z 10. To je další poznatek - tito lidé jsou nadmíru často vzteklí, vidí svět černobíle a nesnesou jiný názor - jako ty děti. Jen prosím, pokud je dospělý občan zamrzlý v dětství, neznamená to že je jakkoliv horší než někdo jiný. Stejně jako například není horším člověkem jedinec hloupý a není lepším chytrý. Na to při odpovědích mysleme.
Strašně moc dělá rodina a společnost v které vyrůstáte, ne vše je osobní odpovědnost jedince.
Myslím, že demokracie selhává, je to jak kdybysme dali dětem na škole hlasovat koho zvolí, a ten by vedl školu, a pak bysme se divili, že vyhrál ředitel, který navrhl všem automaticky samé jedničky, sladkosti zdarma a non-stop hraní počítačových her a obor "hvězda tik toku". Toto je dnešní demokracie v praxi.
Můžeme se pak divit, že v takovém systému jedinec selže?
Je nám po tom prd. Nicméně mě taky štve laxnost některých dospělých lidí, např. při pracovní stránce a chtěl by přidat mzdu - to mám vždy pocit o tomto tvoru, že je zbytečný. Nebo taky kroutím hlavou nad tím, že někteří lidé jsou nevzdělaní (nemyslím školy) a nemyslí na budoucnost svých potomků - finanční negramotnost a život od výplaty k výplatě a nepřiměřeně spotřebitelský styl života. Ale to je jejich věc.
Nemalé procento lidí v zmarzlých v dětském věku je v každé společnosti. Jestli někdo nechce zakládat rodinu, je to jeho věc, i takoví jsou ve společnosti potřební. Pořád lepší, než když takový jedinec, který pro to nemá předpoklady, rodinu založí. Někdo zkrátka vidí svou budoucnost ve výchově dětí, někdo jiný ve výzkumu, někdo v pomáhání druhým, někdo ve svých koníčcích, někdo svou budoucnost nevidí. Pokud tím neobtěžuje ostatní, je to každého věc. Stejně tak je každého věc jaké oblečení si zvolí, ostatní se nad tím můžou pousmát, pohoršit nebo neřešit. Lidi, kteří celý svůj život své chování podřizují formulce "co by tomu řekli lidi" jsou často frustrovaní a ve výsledku pro společnost nebezpečnější než lidi s životním heslem "všichni mi můžou políbit ..."
a výtku nejsme ve volné diskuzi si odpusť - jsme v rubrice "Diskuze - volná diskuze - společnost" (stačí se podívat do záhlaví, kde jsi diskuzi zakládal...)
V podstatě souhlasím. Jen je legrační, jak je pro mnoho lidí toto téma konfliktní a vyvolává emoce. Pak se zbytečně odkláníme od tématu a moc relevantních odpovědí nebude. p.s. otázku jsem vložil na hlavní stránku do Společnost/ostatní. Jen nějaký sys co si ji špatně přečetl nebo nepochopil ji o5 šoupl sem (chyba - existují na ni přesné odpovědi - teď se to tady zbytečně zaplevelí osobními útoky) - a to jsem psal když byla ještě na původním místě. Takže já žádnou chybu neudělal.
To jsem samozřejmě nemohl vědět. Myslím, že definice dospělého dítěte není přesně stanovena, já osobně bych to odvozoval od způsobu chování - nedospělý člověk si něco vynucuje na ostatních, nebo mu něco vadí a kritizuje to, aniž by pochopil, že pro dosažení cíle musí udělat něco sám. Nebo nepochopí že to nejde, popř. že to co se líbí jemu se automaticky nemusí líbit i všem okolo. Zkrátka takový mix sobeckosti, absence empatie, soudnosti.
Jenže do této mé definice by se občas vešla půlka národa, včetně mně samotného...
Ano, domnívám se že pro přesnou definici bude muset být těch vlastností splněno více (jako třeba u člověka - manipulátora), nicméně:
nedospělý člověk si něco vynucuje na ostatních, nebo mu něco vadí a kritizuje to, aniž by pochopil, že pro dosažení cíle musí udělat něco sám - velmi přesné
nepochopí že to nejde - zajímavý poznatek, souhlas. Někteří z těchto se snaží třeba i dlouhá léta něco budovat či podnikat, vůbec jim to nejde a nemají bohužel dostatek soudnosti aby pochopili že na ten level nemají a jen si tím ubližují místo toho aby našli jednoduše pro sebe vyhovující místo.
Píše, že to že je u nich, nejspíš tedy někde v zoo?
Pán si chce asi potvrzovat své kruhy, chybí důvod, proč se tím vlastně zabývá a neřeší svoje problémy
já si naopak všímám, že spousta lidí řeší něco, po čem je kulové, co se jich vůbec netýká ...
Přátelé, chápu že dnešní úplněk na někoho opravdu může působit, že je pondělí, že vás možná naštval někdo z okolí, nebo že se v tom sami vidíte. Ale prosím, nejsme ve volné diskuzi a tak dávejte jasné odpovědi na jasnou otázku, případně se odpovědi zdržte. Děkuji
Blahobytná doba plná dopaminu nikoho nenutí podstupovat náročné věci, např. ale nejen zakládat rodiny, rodit děti.
A kde se rodí nejvíce dětí, v rozvojových zemích 3. světa, a ne v bohatých zemích plných automatizace.
A ty ses pasoval do soudce, který rozhoduje o ne/dospělosti? PROOOČ? zavádíš formulace nedospělí dospělí... Oxymorony, nudíš se? Pokud chceš a můžeš, nemáš fyzické a duševní poruchy, tak vychovej 3 - 4 děti a buď užitečný. Zkoumat, co dělají jiní, to není dobré, a pro tebe a okolí zbytečné
To, že nechci kotvu na krk ve formě manželky která okamžitě po svatbě začne kynout a sbírat krystaly, dětí co budou jen dělat bordel protože "máma řekla že můžem", ze mě dělá dítě v dospělém těle? Kdy letí nejbližší raketa na Mars!
Samotné to nemusí znamenat nic (viz náš rozhovor s panem Houmrem). Osobně si vážím lidí co mají jen jedno dítě a nebo žádné. Zde jde spíše o jakousi přírodní samoregulaci. Bydlení mají dnešní dvacátníci již vyřešené (nikdy mít vlastní nebudou - jedině od rodičů) a to bezdětnosti přímo nahrává. Každopádně víme kde problém nedospělých dospělých vzniká: je to výchovou. Rodiče jedinci nepřipravovali dostatečné překážky aby získal sílu k osamostatnění. Ale o5: dnes už jsou některé překážky ve společnosti tak velké, že je překonat většinou nelze a tak nelze ani považovat takového občana za nedospělého.
Vážit si někoho pro počet 0-1 potomků je už samo o sobě dost zvrácenost
To je jako vážit si toho, že slepice NEsnáší vajíčka )
Jsou to lidé velmi rozumní. Rozhodně více než ti kteří mají 2 nebo dokonce více dětí, protože tím podporují neuplatnitelnost budoucí generace - nemyslí na dobrý život svých dětí. Aneb budoucí generace při tomto trendu bude často bez práce nebo budou velmi špatně placení protože tržní princip - čeho je moc to má nízkou hodnotu. Když bude moc lidí, práce bude málo a bude špatně placená, když bude málo lidí, práce bude hodně a bude dobře placená. Myslím celkem jednoduché k pochopení
Práce není konstatní, předem daný a neměnný statek, který by se musel rozdělit mezi žijící práceschopné lidi. Ani peníze za práci nejsou konstatntní, předem daný a neměnný statek.
Spousta práce, která byla dřív potřeba dnes potřeba není a nikdo jí nedělá, nebo se jí věnuje jen nepatrný zlomek populace ve srovnání s dřívějškem. Spousta práce, které dnes existuje neexistovala o pár desítek či stolvek let dřív.
Počet lidí nutný pro udržení populace se postupně snižuje, většina lidí pracoje pro nadstavby - abychom se měli lépe.
Národy, které se nebudou množit (tedy budou mít v průměru jen 2 a méně dětí na pár (protože nemoci, neplodnost, úrazy atd, tak pouhé 2 děti nestačí ani na udržení počtu)) časem prostě zaniknou - vymřou - a budou nahrazeny národy, které se množit budou.
To je prostě statistika, pokud se všechny národy na světě naráz nezblázní a nezačnou se chovat sebevražedně, tak tohle prostě bude platit.
Takže otázka je spíš - chcete, aby budoucnost se rozvíjela spíše podle našich představ, nebo podle představ naprosto jiných, nám nepřátelských? Chcete, aby se naše názory spíš šířily, nebo aby byly časem potlačeny? Podle toho se chovejte a podle toho vychovávejte děti a vnuky.
S tou jeho modifikovanou logikou bychom ještě lezli po stromech...
Jak chceme dosáhnout civilizace 1,0 a vyšší na Kardašově škále cs.wikipedia.org/... , když se budeme chovat hloupěji než zvířata? To je degenerace konzumem? A pokud nedosáhneme úrovně > 1, tak lidstvo v dlouhodobém horizontu nepřežije, bez kolonizace jiných planet to nepůjde, protože tady bude hodně brzy hodně teplo ...
Naprosto neodmítám myšlenku že bude už ráno schválen skutečný základní nepodmíněný příjem pro všechny, že přiletí mimozemšťani a udělají tady pořádek, že se přesuneme do 5. dimenze, že někdo vymyslí energii zdarma a uvolní ji všem, že se zcela změní ekonomický systém. Ale to jsou vše jen spekulace co jsou zde často desítky let, ne-li déle. Takové zoufalé "počkej, všechno bude". Spíše mi to připomíná jak jsem před 6 lety k videu o energetice, kde se chlubili jak už jsme za vodou a elektřina bude stále levnější, napsal: "řeknu vám jedinou budoucnost energetiky: elektřina bude dražší". Dostal jsem odpovědi typu: "ty jsi tak hloupý člověk, že ani nemá smysl ti odpovídat". Tak jo doufám že alespoň nebudeme rozporovat co se stalo s cenami za kovidu
Vlastní bydlení je i dnes dostupné, jen není nárokové. Pro ty co již zapomněli jaký často neřešitelný problém bylo bydlení za minulého režimu, ať se podívají třeba na dokumenty p.Třeštíkové, každá rodina tam řešila nějaký problém s bydlením. Problém s nedostupností bydlení pranýřovala i nejedna tehdejší komedie, film či Bakaláři. Dneska dva pracující lidi na hypotéku bezproblémů dosáhnou, na nájem také. Samozřejmě jedinci, kteří si představují, že s ukončením školy mají nárok na samostatné bydlení v Praze se právem mýlí.
Dále je tu samozřejmě rodina, která stejně jako tehdy by měla pomoci. Jako národ na tom špatně nejsme - jsme na špici v podílu těch, co bydlí ve vlastním a ne v nájmu. Roky mezi generacemi se roztahují, navíc plodnost nad 2 děti je minimální, takže je předpoklad, že se bydlení bude "ob generaci" ve velkém i dědit (pokud to předkové v nějakém pomýlení nerozfrcají).
Co se týká počtu potomků, vážím si každého, kdo splodí adekvátní počet potomků o které se dokáže a je ochoten se adekvátním způsobem o ně postarat. Tzn. i těch, kdo nemají žádné děti, pokud realisticky zhodnotí, že k tomu nemají předpoklady.
Množit se jak koťata jen proto aby národ nezanikl ta správná cesta podle mne není, stačí se podívat do Afriky, Asie nebo Latinské Ameriky.
Logika "Když bude moc lidí, práce bude málo a bude špatně placená, když bude málo lidí, práce bude hodně a bude dobře placená. Myslím celkem jednoduché k pochopení" trochu kulhá - když bude hodně lidí, budou generovat taky velkou poptávku, takže bude také hodně práce. Když bude málo pracovníků, bude velká inflace, protože poptávka bude převyšovat nabídku, neboť nebude mít kdo vyrábět.
Ale to ož zabíháme do filozofie ekonomiky, to už je na jinou diskuzi.
Elektřina je složitější ale vim bezpečně ze jsme řešili v 2015 ze ele bude za 5 let výrazně dražší... Ty holt musíš posuzovat zdroj informací a podle toho se zařídit, a ne někoho přesvědčovat.
A teď zase, proč řešíš ostatní a neřešíš sebe? Jediný, co můžeš efektivně ovlivnit, a o co se správně máš zajímat, jsi ty, Ne tvůj soused, ne anonymové na internetu, ne tvoje ženská, ne tvoje manželka, Ne tvoje děti. Ale TY!
@houmr Z poslední části moc nesouhlasím, protože největší inteligence tuším je v Singapuru a ten Blahobyt se postupně taky už šibuje do Asie...
Možná to s tím nesouvisí ale podívejte se dneska na západní svět, každý ochraňuje to svoje dítě jako diamant, vozil do školy, Podle mě to není moc dobře, lepší je mi těch dětí více, na slabý, ať přirozeně odpadnou. Nevím, třeba se pletu, ale Nejsilnější byly jsou a budou vždy ti potomci, kteří neměli umetenou cestičku ...
A těch nemovitostí je nadbytek už dnes, jenže, nikdo tam nechce bydlet, všichni chtějí bydlet v Praze, nejlepší na vinohradech
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.