Nejste přihlášen/a.
Vidím, že je zde mnoho zahrádkářů a chalupářů.
Moc bych se přimlouvala, aby kdo má na zahradě možnost, připravil v těchto horkých dnech pro včely, vosičky a jiný hmyz nějaké mělké pítko, s placatými kameny.
Mám již takové pítko několik týdnů a stále obsypané bzučícími žíznivci.
Aby se neutopili, tak ještě rozprostřu kousek hadérku doprostřed a i z něj sosají.
Je moc zajímavé, jak se u toho stále pošťuchují a některé i nevraživě kousají, či shazují z dobrého místa. Nebo jsou z jiného úlu. Nikdy mě nic neštíplo, i když jim přímo pod sosáčky dolévám vodu.
Vodu je dobré dolévat k večeru, nebo i přes den, buďto všechno vypijí, nebo sluníčko odpaří.
Myslím, když dáme vodu hmyzu, tak nebude tak agresívní a nějaký hmyz se nám podaří zachránit.
Na zemi mám ještě mělkou misku pro večerní návštěvníky - ježky - jsou celkem tři a v deset hodin již čekají, kdy jim hodím nějaké vařené křidýlko z kuřete. Včera jsem v půl desáté zalévala a jeden hladovec si myslel, že se již nese večeře, tak s ním byla sranda. Schoval se pod trampolínu a jukal, kdy se něco objeví.
Tak to chválím. Mě by to moc nenapadlo, ale letos je tak divné to jaro a bude i léto. Minulý rok seděly včely jedna vedle druhé na kraji vrchovatě naplněném - napršeném sudu, ale sudy jsou již zcela suché. U nás napršelo jednou snad před dvěma měsíci a od té doby nic. Aj trávu jsem sekala jenom jednou-dvakrát, jak kde na jakém místě. Dřív jsem nevěděla co s travou, letos jsem chtěla vypěstovat experimentálně brambory na trávě a nakonec nic nemám.
Zde byl dotaz na pítko pro ptáky: poradte.cz/...
Mám tam dvě fota. Na druhém je pórovitý kámen, který tvoří mělkou misku a ten hodně využívají včelky. M.
Letos jsem byla nadšená, kolik včel se u nás objevilo. Ještě když kvetly jabloně, byla to bída. Ale před čtrnácti dny kvetlo snad všechno - skalníky, tavola, hlohyně... teď dlužichy, krušiny...a těch včel! Ani jsem tomu nechtěla věřit. A obzvlášť na těch krušinách, o kterých skoro nevite, že kvetou.
Super, to kamenné koryto by bylo nejlepší. Mám plastový spodek od chlebníku a nízkou vaničku na vyvolávání filmů .
Krušina pro živý les, zahradu, také ji chci vysadit, je hostitelem pro motýly žluťásky, kterých již moc není. Krušina olšová je náš původní keř. Ani jsem nevěděla, jak vypadá.
Současně s včeličkami množíte také komáry, ovády a podobnou havěť. A ty ježky odnaučujete postarat se samy o sebe ve volné přírodě, dělat to tak i ostatní ve větší míře tak se stanou závislými na člověku, začnou se stahovat blíž k lidem do měst a živit odpadky a co nevidět tu máme vedle potkanů a holubů další roznašeče nemocí a parazitů..
Komáři se množili v sudu, co mám na zalévání. Stačil dekl, je klid. Pítka se pravidelně čistí. A že se někde množí? A co? Sýkorky to vychytají. To je zas vyhledávání problému tam, kde žádný není
vizik - Nemáte až tolik pravdy.
V pítku se nic nemnoží /jak píše mona/, protože se pravidelně čistí, a když je v sudech voda, na zalévání, tak tam jsou larvy komárů každý rok, /kdo má sudy volně tak o tom něco ví/ ať již tam ty včelky vodu pijí, nebo ne.
Při každém dešti se voda obmění a vyčistí, nebo vyberete konví na zalévání a dopustíte čistou.
O ježky se starám od roku 1980, kdy při procházce pes našel před zimou malého ježka, který by bez pomoci zimu nepřežil. Ježek je zákonem chráněný. Víte o tom, že existují záchranné stanice? Tenkrát jsem ho dovezla do Prahy k paní Staré, ale zároveň jsem dostala rady a brožuru, jak s malými zacházet a pár malých jsem přes zimy odchovala.
Na jaře se vypouští většinou tam, kde je nacházíte, a pokud to není bezpečné, tak na vytipované místo, do přírody.
V žádném případě nechodím nikam do lesa a tam ježky nedokrmuji.
Mnohý ježek se drží u člověka v zástavbě zcela sám, nebo z lesa přebíhá silnice a vloupává se lidem na zahrady. Proto ježky vidíte rozježděné na silnici, před světly se schoulí do klubíčka, neutečou. Na zahradách shání něco k snědku, v zástavbě nachází úkryt pod kolnami, altány. Ježek je přítomen u člověka a to neovlivníte a ježky si k sobě nenatáhnete.
Pamatuji jako dítě, jak náš pes bernardýn našel velkého ježka a vyštěkával ho již před 50ti lety na zahradě a otec ho nabral na lopatu a přenesl do vedlejší zahrady, kde pes neměl přístup. Takže tato zvířátka jsou s námi stále.
---------------------
V dnešním létě není moc potravy, slimáka jsem viděla snad jen dvakrát, tráva je suchá, kde by něco našel, nemyslím, že dělám něco špatného. Jinak proč by se na trhu prodávaly ,,ježkovníky,, boudičky na zahradu pro ježky. U mne mají ohromnou hromadu větví, na kterou jim nesahám. A že tam žijí, nasvědčuje vyšlapaná cestička dovnitř hromady. A nastěhovali se tam sami. Ježky najdete i na sídlišti, a tam mají velice skrovný výběr na bydlení.
Ježek je čistič přírody. Tuhle mi sýkorka narazila v letu do okna, rána jako hrom, no, byla mrtvá, položila jsem ji dozadu ke kompostu a ráno zbylo pár peříček, někdo se postaral. A myslím, že víme, kdo to byl . Ježek se naopak postará, abyste měl zahradu čistou, nic Vám tam nezavleče.
@pohanka -
Lidé zabírají obrovské plochy, betonují, asfaltují, staví... A zvířata z těchto oblastí zmizí. Když se pak objeví, protože se adaptovala, lidé je dokonce hubí jako vetřelce a škůdce. Naštěstí to někteří pochopili a místo překážek pomůžou.
Mono, máte velikou pravdu. Také je potřeba si uvědomit, jak se mění nejen krajina, ale hlavně lidé. Něco po mě lezlo a já řekla vnukovi, 10 let, ať se podívá a sundá mi to. Podíval se začal se chovat jako hysterický blázen. Řval a utíkal pryč. Málem jsem měla z leknutí infarkt. A představte si, byla to nádherně zelené kobylka, cca 1 cm velká!
Já vůbec nejsem cimprlich, rodiče také ne. Velice časté pobyty venku, spousta literatury, strjda Gůgl velký kamarád a přesto taková hysterická fobie. Všechny ty vymyšlené potvory, mutanti přes fantazii tvůrců na displeji, jako hračky a zábava, to je v pořádku. Ale živá, centimetrová zelená kobylka ohrozí život a je potřeba se bránit nebo zdrhat. Nějak nerozumím. A nesmírně mě to mrzí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.