Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sazenice rajčat a zkoucené lístky

Od: kvetinka* odpovědí: 8 změna:

Na vzrostlých sazenicích rajčat se zkroutily vrchní lístky, čím to může být? Díky, k.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Rajče kroutí lístky v horku a chrání se tak vysychání. Nevím, zda je to i váš případ. Přidejte foto nebo okolnosti, kdy došlo ke zkroucení. :)

poradte.cz/...
#rajče+zkroucené+listy

hodnocení

0x

Co jsou vzrostlé sazenice, v čem jsou nasázeny, v jaké zemině, kde jsou umístěny, jak zaléváte, přihnojujete, kolik a čím a fotka by nebyla?

doplněno 25.04.18 21:41:

Zajímejte se o to, z čeho jsou kupované substráty a jaký mají reziduální účinek selektivní herbicidy používané v trávnících. Pak se třeba vysvětlí i kroucení listů u rajčat.

hodnocení

0x

Jak se začnou kroutit lístky, hned prohlížím, jestli není rostlina napadená mšicí.

liska5
hodnocení

0x

Taky bych hledala savý hmyz. Nebo to taky může být odrůda rajčat, co má jinak tvarované listy. Už máte poupata?

Lisko, nenamáhejte se. Květince je to asi jedno. Založila podobnou otázku ohledně jabloní. Také u nich se jí kroutí listy. Pckop se snažil poradit, ale ona už nereaguje. Zrovna jako tady.

kvetinka*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi a za váš čas. Vyzkoušela jsem vyměnit hlínu, (substrát na výsev za klasický substrát zahradní+přidala jsem hlínu ze zahrady), otužuji na balkoně (lodžie) - předtím byly na parapetu, zalévám pravidelně. Nejhorší je, že stočené jsou ty vršky, ze kterých pak lezou květy, ale budu doufat, že to dobře dopadne. A pro ,suzymon,, nereagovala jsem proto, že jsem byla mimo bydliště!

Tak to chápu a nic ve zlém. Mně bylo jenom divné, že vůbec nereagujete. A v poslední době se zde opravdu objevují otázky jen tak hozené do "pléna", tak jsem podlehla prvnímu dojmu a omlouvám se.

Jinak k těm rajačatům. Píšete, že je pravidelně zaléváte. Pokud je máte v kelímcích, jsout to sazenice, tak jestli je nepřeléváte.

hodnocení

0x

Příčin zkroucení listků může být více.Cituji ze zahrádkáře

Kroucení listů rajčat mají ze škůdců na svědomí nejčastěji mšice nebo svilušky. Ale píšete, že jste nic takového neobjevil.

Kroucení listů může mít na svědomí také stolbur (potato stolbur phytoplasma). V případě napadení touto fytoplazmou (parazit menší než viry, větší než bakterie) se listy rajčat stáčejí podle střední žilky směrem nahoru, jsou malé a předčasně vadnou.

Příčinou může být abiotická porucha. Může ji způsobit jak nedostatek vody v půdě, tak i přemokření. Roli pro vznik této poruchy může hrát také nadbytek dusíku nebo draslíku, otrhání většího počtu listů najednou nebo velké kolísání denních a nočních teplot.

V neposlední řadě způsobují kroucení listů také některé virové choroby. Ale v jejich případě se ještě objevují i další projevy (např. skvrny na listech). Virová onemocnění se nejčastěji přenášejí z příbuzných rostlin z čeledi lilkovité, brambor nebo tabáku.

S největší pravděpodobností nebyly sazenice rajčat před výsadbou dostatečně otužené. Zkuste jim věnovat zvýšenou pozornost. Pokud kroucení listů vzniklo jako reakce na šok z přesazení, měl by po čase problém sám odeznít a nové listy porostou normálně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kroucení rajčat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]