Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kroucene listy, choroba rajčat?

Od: alca* odpovědí: 10 změna:

Najde se někdo, kdo mi poradí? Na rajčatech, která jsem si zasadila do větších nádob a mám je umístěné u jižní stěny domu, se mi horní části rostlin. listů začaly kroutit a rolovat.Všude jsou popsány nejrůznější nemoci rajčat, ale s tímhle problémem si nevím rady a nikde jsem o tom neslyšela. Jen jsem našla na jedné diskuzi otázku se stejným problémem bez odpovědi. Je to snad nějaká nová nemoc?Děkuji předem za radu.Alena

doplněno 18.06.14 11:34:

Moc děkujiza odpovědi. Začala jsem to pozorovat po těch vedrech, kdy bylo 35 stupňů. Zkusím rajčata přemístit do polostínu.Snad se vzpamatují. Bohužel nevím, co mám za odrůdu, abych příště tomuhle oproblému předešla, koupila jsem sazenice v zahradnictví a bohužel jsem si to nezapsala.Zdravím .

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jestli se rolují a kroutí listy a jsou pevné a barevně nezměněné, tak jde o reakci rostlin, která má omezit výpar. Přehřátí nebo nestejnoměrná zálivka (i dočasný nedostatek vody).

jenda7
hodnocení

0x

mě to udělalo vloni na rajčátkách v nádobách také. Zkroutili se a dokonce zežloutly. Každopádně fyziologická porucha, nikoli choroba. Nedobral jsem se bohužel jasné odpovědi. Zřejmě nevhodná kombinace zálivky a ostrého slunce. Letos jsem nedal rajčátka na nejosluněnější místo a zalívám důsledně jen večer nebo ráno, kdy na ně nesvítí slunce. Přesto je na listech vidět jistá "ochota" ke kroucení. Zřejmě existují odrůdy, které jsou na to náchylnější.

myse*

taky se mi kroutí...ve skleníku. vodou to není, možná spíš horkem...

ty moje se kroutí jenom nahoře - mladé listy. Ty staré jsou rovné...říkám si, že se časem vyrovnají samy. Neschnou, nehnědnou... Tak to prostě nechávám být...

marietvaruzkov

Mám stejný problém, sama jsem za zdravých semen vypěstovala rostlinky, teď,když jsou velké asi 15 cm,začaly se vrchní lístečky svíjet do ruliček...co dělat?

limetka*
hodnocení

0x

Hlásím stejný problém - asi to sucho a nerovnoměrná zálivka bude příčinou proč rajčata kroutí listy - a dělá to jen jedna ze čtyř odrůd, které pěstuju.

hodnocení

0x

podívejte se dovnitř srolovaných vršků, jestli tam nejsou mšice - mohlo by to být i tím...

smetanajarosla
hodnocení

0x

Dobrý den, dle mého názoru se jedná o virózu rjčat, která je přenášena žravými škůdci (mšice a pod) kteří poškodí pletia rostli a viróza se pak tudy dostane do rostliny a způsobuje toto kroucení. Prevence je pouze včasný a účinný postřík proti těmto škůdcům.

S pozdravem

J. Smetana.

hodnocení

0x

Většinou každý rok mám jedno dvě taková rajčata (z patnácti). Buď je to horko nebo rostlina trpí nějakým neduhem. Každopádně rostlina dál roste, plody dozrají a nešíří se to na vedlejší rostliny. Je zajímavé, že vedlejší rostlina je stejná odrůda, stejně zalévaná, shodné snad všechny podmínky a ta je v pořádku a druhá ne. Nemá cenu to řešit. Lepší s tím počítat na jaře a zasadit o dvě rostliny víc než používat zbytečnou chemii, která by to nejspíš ani nevyřešila.

Ani v období ochlazení a větší zálivky se to nesrovná.

Kroucene listy, choroba rajčat?

milena
hodnocení

0x

V zahradnictví mně řekli, že je to nedostatkem vápna a dali tekuté vápenaté hnojivo. Zkusila jsem postřikem i zálivkou aplikaci. Uvidím a dám vědět.

katka*

Pomohlo to vápenaté hnojivo prosím?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kroucení rajčat
Otázky na téma rajčata kroutí listy

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]