Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je váš názor na Salix viminalis?

Od: barbakan* odpovědí: 7 změna:

Dá se sehnat tato vrba normálně u zahradníků? Nikde jsem ji neviděl v nabídce. A druha otázka je, máte představu, za jak dlouho naroste o více než dva metry délky?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tady máš odborníka na vrby. poradte.cz/...

doplněno 25.03.18 17:17:

Těch zmiňovaných 20 000 keřů je košíkářská vrba, je i na obrázcích, takže předpokládám, že @kosar bude o této vrbě něco vědět a že bude i znát, kde dostaneš sazenice, případně je bude mít

doplněno 25.03.18 19:21:

Řízky se prodávají za 3 Kč kus. Dát 75 Kč za roční sazenici je v tomto případě ujetý. vrboveprouti.websnadno.cz/...

kosikarstvi.websnadno.cz/...

barbakan*
hodnocení

No já přímo zírám? Tolik slov o rotavátoru, ale zádné o vrbě. Nebo jsem se přehlídl?

an*
hodnocení

2x

Ano sehnat se dá hlavně u internetových prodejců. Například tady. Roční přírůstek je asi 60 cm. Jestli pro ni máte dost vody, poroste jak divá.

Já bych si ji na zahradu nedala, ale viděla jsem z ní moc hezký splétaný živý plot. Také se velmi snadno množí, stačí napíchat větvičky do země a zalévat. :)

barbakan*
hodnocení

Vrba by snad nezaplevila celou zahradu třeba jako křen?! Mě by se to líbilo . A ta cena v odkaze (75) se považuje za jeden klacek?

an*

Klacek nepošlou, bude to zakořenělá a rozvětvená rostlina. Asi takto. Dají se skvěle tvarovat, domeček pro děti je také krásný. :) Ale jestli u vás někde u potoka roste, opravdu stačí nařezat si pár klacků a píchnout do země. Je to bez poštovného. :-D Jednou jsem zasadila už celkem seschlou pletenou pomlázku a také začala růst.

hodnocení

2x

Náhodou jsem našel toto téma až nyní :) Co se týká Salix viminalis, je schopná vyrůst za jeden rok až na 3,5 metru. Pokud je sázená z řízku a stříhá se každou zimu, má jedna hlava třeba 20 - 30 prutů různých délek. Je to nejbujněji rostoucí odrůda, proto se využívá i pro pěstování na štěpku. Je možné jí vypěstovat i z hole na hlavu, ale na to je třeba sázet víceletý prut. Jinak Salix viminalis se prodává i v zahradnictví, my jí většinou také míváme zakořeněnou v sadbovačích nebo květináčích. Je to u nás nejrozšířenější odrůda, dříve se používala v košíkářství nejvíc, proto se jí říkalo vrba košíkářská, českým názvem Konopina. Dnes je už nahrazena méně bujnými odrůdami (S.purpurea, S. amygdalina nebo S. americana).

hodnocení

0x

Já jen koukám, jaké se dnes řeší problémy. Prostě bych šla někam na výlet kolem řeky, ucvakla si pár klacků a ono by to pak snadno zakořenilo, zvláště teď na jaře. Jinak vrba roste jak blázen, pokud se neupravuje, tak i 2 m za sezonu. Máme jednu na zahradě a pořád ji stříháme, jeden rok jsem se na to vykašlala a za rok vyrostla o 3 m a museli jsme to řešit pilou. Máme ji tam kvůli vodě, která stéká z přístřešku dlouhého 8 m. Dříve se vrba sázela právě kvůli tomu, aby odvodňovala pozemek u domu, jinak je to na zahradu opravdu plevel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]