Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rotavátor pro odplevelení

Od: kosar® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s rotavátorem pro náhradu za motyku (okopání, odplevelení)? Zatím se zde řešilo jen jeho použití při orání, jako náhrada za rýč. Já orám jednou za 25 let, ale potřebuji něco pro boj s plevelem, něco jako kolem révy. Vzhledem k výšce plodiny nemůžu (ani nechci) použít herbicidy a na motyku už mám pozemek velký. Děkuji.

Rotavátor pro odplevelení
Rotavátor pro odplevelení #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

1x

S rotavátorem pracuji při realizacích často, nepoužíváj jej sice pro odplevelování, ale ani nemyslím, že by to fungovalo. Samozřejmě záleží na typu půdy, jestli je sléhavá nebo přirozeně kyprá. Pokud by byla kyprá, pak by to trochu fungovalo, ale i tak část plevele zase zasadíte zpátky. Potřebujete spíš něco, co se lehce zaryje do země a plevel odřízne pod srdíčkem od kořenů a nechá na povrchu půdy. Používal jste plečku? Ta je zkonstruovaná pro odplevelení. Nepíšete jak velký pozemek máte a jakou plodinu pěstujete, ale nevyplatilo by se vám zkusit mulčování? Sláma je naprosto idelální, ve vrstvě po slehnutí 10 cm udrží plevel na uzdě, navíc zlepšuje vlastnosti půdy. Ani pořizovací cena není vysoká. Můžete použít starou někde v družstvu nebo soukromník se toho rád zbaví.

hodnocení

Půda moc kyprá není, protože se v řádcích chodí a kořenový systém zůstává těch 25 let v zemi, jen se každoročně stříhá. Jak jsem psal, dříve se plečkovalo, ale za potahem nebo traktorem. Naše řádkování k tomu není uzpůsobené, náhrada za klasickou plečku snad neexistuje, proto se jí snažíme nahradit něčím jiným. Mulčovat slámou to nejde, sklízíme jí těsně u země a vrba je děsně háklivá na stín, když bych jí zasypal mulčem nad hlavu, tak nevyroste. Dá se vysazovat na mulčovací fólii, taky tak máme sázený jeden pozemnek, ale tady to máme záměrně na hlíně.

hodnocení

Ještě přikládám stav pole po třetí sklizni, jestli tohle půjde rotavátorem utrhnout.

Rotavátor pro odplevelení #3
floro*

Tak to nepůjde. Rotavátor vám bude po porostu jen skákat - kráčet. Ale nejlepší by bylo to samozřejmě nějkde zapůjčit a zkusit, ale i kdyby to šlo, budete muset hodně rotavátor brzdit, ale jestli by to vůbec vydržel. Já bych asi přehodnotila způsob pěstování a upravila jej tak aby buď bylo možné plečkovat nebo případně upravit výšku sklizně pro možnost namulčování (mulč se stejnak nerozprostírá ve stejné vrstvě až k rostlině, největší vrstva je v meziřádku, u rostliny je menší vrstva). Případně se poradťe u zkušených školkařů jak oni udržují meziřádky (předpokládám ale, že nejčastěji chemicky).

Tohle "hopsadlem", na který jste dal odkaz neuděláte. Na to něco těžšího s neseným rotavátorem. Zase vyšší cena a šířka. Např. obchod.sdotechnika.cz/...

Jestli tam máte pýr, namnožíte. Plečka svetpostrikovacu.cz/...

Namulčování kartonem.

Nosič nářadí RS09, třeba by se ještě někde sehnal. rs09.estranky.cz/...

hodnocení

Díky za odkazy. Ta ruční plečka je super ! Jen si nedokážu představit, že bych jí ustrkal. To s těmi kartony je také dobrý nápad.

rostlin*

Na toto už jen dát na postřikovač krytku a vzít to v bezvětrný den Gramoxonem.Počkat až to uschne a pak teprve vzít ten nějaký rotavátor a proplečkovat to. Je třeba to udržovat už v předstihu selektivním herbicidem. Nyní je potřeba to odplevelit (jakoliv) a pak stříknout selektivním herbicidem proti klíčení. Jinak užší řádky udržuji tímto. Záleží jak to máte velké. Je třeba pak volit šířku řádků pole toho jakou máte k tomu mechanizaci,abyste mezi to tím mohl vjet. Pokud je silný motor,tak lze udolat rotavátorem už i takto zaplevelenou plochu.Jde to ale pomalu. Pokud je už nějaký malotraktor(já mám do užších sponů tento),musí se jet pomalu a půda nesmí být suchá a tvrdá jako kámen. U ručních totavátorů se musí ponořit,pak nadzvednout,posunou a zase ponořit a tak až do konce řádků. Je to rasovina a ruce z toho máte vytahané až na zem. Bohužel to akorát rozmydlíte a za chvílí Vám ta "pejřavka"roste znova. Doporučuji to nejdříve zlikvidovat herbicidem. Na pýr je herbicid FUSILADE například. Kupte si nějakou mašinku ať vidíte co to dělá.

hodnocení

Díky, možná mi opravdu nezbyde než začít studovat chemii.

hodnocení

0x

To musíš vyzkoušet sám, jestli to půjde a bude ti to vyhovovat.

Pokud pojedeš rotavátorem tak do hloubky 5cm, tak potom bys mohl plevel vyhrabat nebo vytahat bránou.

Pokud ale pojedeš rotavátorem rychle a nebo do větší hloubky, tak plevel více zamícháš do zeminy a ten poroste znovu.

hodnocení

No právě, myslel jsem, jestli to už někdo zkusil, než zainvestuji do té mašiny. Dřív se to jen plečkovalo, ve spoustě diskusí se teoretizuje o tom, že se při té rotaci plevel akorát nařízkuje, ale nenarazil jsem na nikoho, kdo to má vyzkoušené. Větší mechanizace se vyplatí jen při pěstování plodin, kde se zpracovává půda a seje každý rok. Ale díky za info s tou hloubkou.

sanyo*

Nevidím sice, a ani jsem nečetl o rozměrech pole, ale to co vidím, tipuji na použití zahradních rotavátorů tipu Vari, Iseki atd., , s šířkou záběrů cca 1 m . Vůbec nedoporučuji ty náhražky jakoby kultivátorů na benz. motorky, které honí pouze rotační výkon radliček , které z vás zcela vyklepou duši.., nebo zhuntujou ruce.. Vše záleží na šíři řádků...

hodnocení

Řádky jsou 50 cm, momentálně 20 000 keřů, každý rok dosazovány 2 ary, celková plocha do budoucna 0,5 ha. Teď je problém, že se mi mezi keře vejde rotavátor s max. záběrem 36 cm, což na nějakou velkou mašinu není. Právě počítám s nějakým prckem, třeba od Hechtů - cz.hecht.cz/... Asi to bude o ruce, ale to je motyka taky :) Už nyní, když to okopáváme ručně, jakmile dojedeme do konce, tak je to na začátku zarostlé. Počítám že s rotavátorem to stihnu celé za pár hodin, takže bych to mohl dělat častěji. Zatím jsem nikde jinou náhradu za motyku nenašel.

hodnocení

Díky všem za tipy. K nápadu použít rotavátor mě přivedl jeho zahradnický název motorová motyka :) Někteří vinaři ho používají na prokypření půdy kolem keřů

. Vrba se pěstuje podobně jako réva, jen má jiné spony a výšku hlavy. Pokud se rozhodnu rotavátor i přes varování použít, dám sem výsledky. Jinak zbývá chemie (tam se bojím o vrbu) nebo zamulčování kartonem nebo fólií. Tím ale příjdu o to provzdušnění, které je pro tuto plodinu důležité.

Mě to video spíše pobavilo. Pásy pod vedením révy má vypáleny herbicidem, skáče to jak koza a věřte tomu, že byste tam nechal ruce. Tohle není dobrý nápad.

doplněno 29.03.16 16:41:

Nejlépe to vyzkoušet v praxi. Pozeptejte se sousedů, známých, jestli něco takového nemají, případně existují půjčovny zahradní techniky. Vyzkoušejte a pak rozhodněte.

hodnocení

To mě nenapadlo, že to jen kypří po herbicidu :) Ale co se týká těch rukou, tak jako penzista po 14 dnech s motykou tam nechám i záda a všechno ostatní :) Dřív těch 20 000 keřů ručně neokopám a nevypleju. A to vše minimálně dvakrát v sezoně. Kdyby ten rotavátor fungoval, tak to mám za den a zbývajících 13 dní můžu ležet na krovkách :-D

hodnocení

Mě to nepříjde tak hrozné (minuta 1,38) -

hodnocení

Tak jsem to odzkoušel tím, že jsem to koupil, prostě mi to nedalo :) 10 minut trvalo, než jsem se to naučil ovládat a za hodinu jsem zkypřil tolik, jako za 2 dny motykou. Pak už jen vyhrabat řádky a dotrhat plevel mezi babkama. Zatím jsem nadšenej, jede to samo, rychlost a hloubku si lehce reguluji, i když to někdy skáče, na rukách to necítím. Samozřejmě to nebude jako motykou a vytrhat s kořeny, uvidím na konci dubna. Pak to projedu ještě jednou a zbytek dořeší vrba sama, když má ze začátku náskok, tak plevel sama zlikviduje. Na fotce je stav před a po.

Rotavátor pro odplevelení #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]