Nejste přihlášen/a.
Máme několik let na zahradě trubač kořenující, ještě (přes veškerou péči) ani jednou nekvetl. Neví někdo, jak tuto rostlinu přimět aby rozkvetla?
Dobrý den, z vlastní zkušenosti vím, že přehnaná péče o trubač je špatně - hlavně přehnané stříhání dlouhých větviček. Myslím, že když ho ponecháte bez prořezu, tak nasadí i na květ (další rok). Zdravím!
sebod - myslím to vážně a mám to vyzkoušené. Ovšem, nikomu to nevnucuji.
Našel jsem obrázky našeho neudržovaného trubače a myslím, že kvete docela hojně. Druhý keř, o který je postaráno (prostřih), kvete výrazně méně - a potom se v tom vyznejte .
Bene, to snad nemyslíš vážně, že ne? Trubač potřebuje každoročně zastřihávat, aby kvetl. Krásně to je v odkazu viz výše od "jaraz"
Musí poradit ti, kteří s ním mají dlouholeté zkušenosti. Koupil jsem sazenici v Lednici před 12 lety a mohu říct, že mne kvete velice málo a stříhám a stříhám. Ovšem já to přisuzuji poloze 420 m a tudíž od toho nemohu nic čekat. Jsou zde dlouhé zimy a průvan , což údajně nesnáší.
Ono možná záleží na druhu, některé trubače jsou takové barevné a ty jsou náročnější, ale už jsem to tu psala, jak naše bláznivá sousedka měla trubač, který asi 3x přesazovala, než ho vyhodila. A to poslední stanoviště bylo na severozápad, rostlinu přesadili v létě, úplně shodila listy a naši známí si mysleli, že je po ní. Ovšem na jaře obrazila, krásně kvetla, no, stejně to baba vyhodila - a jak já záviděla ty krásné květy! My jsme tak 365 m nad mořem. Možná by to chtělo ten opravdu trubač do červena, ten základní - jak mají v Lednici na nádraží nebo jak se jde ve Dvoře Králové k zoo.
Trubač se musí stříhat, ale ne na jaře, protože kvete právě na těch nových přírůstcích. Musí se razantně ostříhat na podzim, Ne že by pak nekvetl, ale je to pak veliký a nevzhledný keř. Teď ho rozhodně nestříhejte, momentálně začíná obrážet.
Tak jsem si přečetla, že doporučujete stříhát i na jaře. Já jsem to jednou udělala a pak mi nekvetl. Pak mi zahradník řekl, že ho mám stříhat jenom na podzim. Od té doby to tak dělám a nemám problém s kvetením. Mám také ten velkokvětý oranžový a mám ho moc ráda, protože kvete krásně a hlavně dlouho. Pardon, nějak jsem to vložila dvakrát.
Trubač se každý rok zastřihává na jaře na cca 2-3 páry pupenů jen loňského dřeva. Zásadně nestříhat nové výhony, na kterých bude právě kvést.Ćím více jich budete mít, tím více květů vás bude těšit, navíc bude celkově hustější.
Přesněji stříhat brzy z jara-březen( po mrazech)
No já nevím, ale ráda bych viděla jak se pozná loňské dřevo a nové dřvevo na jaře. Po zimě jsou to všechno stejné klacky, které vypadají mrtvě. Proto mi ten zahradník řekl, abych stříhala na podzim, tak nemůžu udělat chybu. Schválně posílám fotky které jsem před chvilkou udělala. Teď začal obrážet.
Tak co by se stalo, kdybych teda v březnu ještě zkrátila ty klacky na druhém obrázku třeba o polovinu, tak by to bylo lepší a kvetl by? Já jsem to ale tak dělala tři roky když jsem ho měla nový a nekvetl nikdy. Jenom vyhnal nové šlahouny. Moje kamarádka už má ale opravdu hodně starý keř, který je obrovský a ta ho stříhá kdy jí to napadne i během sezony, protože jí větve vadí. A kvete jí pořád. Ale asi to bude tím, že to už je skoro strom a tak není vlastně vidět co kvete a co ne.
Ahoj suzy, pravdou je, že se trubač může krátit i před zimou, ale při řezu na jaře,když začne rašit, je dobře vidět, které výhony jsou zdravé a které nejsou můžeš odřezat. Loňské dřevo ti právě teď raší(alespoń já to tak na tvém fotu vidím) a pokud neraší, je to dřevo staré. Nové výhony (letorosty) poznáš podle barvy,mívají většinou tmavší nádech a ty právě v létě pokvetou a příští rok by se měly seříznout. Vrať se k první odpovědi od jaraz a klikni na jeho odkaz.Tam vše pěkně popisuje.Trubač je lianovitá bujně rostoucí rostlina, ale aby opravdu hodně kvetla a byla pěkně i tvarově rostlá, musí se správně stříhat. A pro tazatelku ještě dodám, že jeden z důvodů proč nekvete, může také být, že ho má na nevhodném zastíněném stanovišti. Hezký den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.