Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chystám se vysadit k obloukové podpoře na zahrádce trubač, ale nevím, jak na to.Kdy koupit sazenici, kdy vysadit, jak rychle poroste.Také jsem zjistila, že jsou dva druhy - velkokvětý a kořenující. Máte, prosím, někdo zkušenosti? Děkuji.
Ony ty trubače chtějí hlavně teplejší oblasti. My jsme 20 km severně od Brna a naše sousedka, která to nemá v hlavě v pořádku - hned se dopídíte, proč to píši, měla taky jeden. Během 5 let ho stěhovala po zahradě 3x, naposledy ho dala k pergole na severozápad. Shodil úplně listy, ale nakonec se vzchopil a loni překrásně kvetl. Jak já záviděla, ovšem baba ho na jaře vykopala a vyhodila. Ona si vždy něco dotáhne a za chvíli to vyhodí - letos takto zlikvidovala rakytník - a to měla samčí i samičí rostlinu. Škoda mluvit. Já si myslím, že velmi záleží na stanovišti.
dajko, děkuji, naše zahrádka je na jih, je pěkně chráněná před větrem a přízemními mrazíky, vždy dlouho na podzim trvá, než mrazíky zlikvidují např, letničky a zase na jaře zde hodně brzo všechno kvete-co se týká meruněk, tak bohužel, většinou pak květy pomrznou. Tak ho zkusím, toho trubače
totaku, děkuji, za rady i za nabídku sazenice, no já jsem z Berouna, tak si sazeničku koupím, zrovna chci ten oranžový, aby kvetl hned a tedy si dám na něj pozor. Stačí, že mi všude vyráží škumpa, kterou již dávno nemám, ale výhonky stále.
Trubač aby kvetl, je nutné na jaře stříhat úplně na minimální čípky. Z nich potom vyžene dlouhý,až 2 metry výhon a na konci kvete a na podzim jej znovu zkrátím a na jaře seříznu odpravdu moc. Kvete neskutečně krásně. Žlutý nám kvete později a není tak "agresivní " jako oranžový, jak píše totak@ je to plevel. Najděte na webu nákres jak stříhat a nebude problém.
Pokud je v kontejneru tak určitě ano je to opravdu plevel.Jen zvažte místo protože i když jej budete stříhat přece jen potřebuje potom dost místa a žene se nahoru . Na fotu je společně s wistarií,které květy letos zmrzly a tak kvete podruhé až později.
jak píší ostatní, na jaře stříhat a to dost :
Trubač
Má dlouhé a bohatě olistěné výhonky, v některých partiích rostliny se tvoří i krátké kořínky, kterými se rostlina přichytává k podkladu. Trubač potřebuje oporu a pravidelné vyvazování. Květy se tvoří na jednoletých letorostech, které se objeví na konci léta a silně převisají. Aby zůstala rostlina dostatečně vzdušná, vybereme na ní jen dva hlavní výhony. Na jaře na nich necháme asi metr dlouhý přírůstek, všechny jednoleté výhonky zkrátíme na dvě očka. Pouze tento silný řez udrží tvar rostliny a zaručí bohaté kvetení. Když se na hlavním výhonu časem objeví uzliny, seřízneme ho na krátký čípek a z nejsilnějšího bočního výhonku vypěstujte jiný hlavní. Na rostlině se mohou objevit kořenové výmladky, ale nestřiháme je, je lepší je vytrhnout, protože řez by jen podpořil jejich další růst.
z každého "čípku"vyroste výhon,který má na konci 5-7 květů
trubač jsem měla asi 6 let a nikdy nevyklvetl- nevím kde byla chyba
tolik jsem po něm toužila a těšila se na květy ...ale nic
děkuji, tak nevím, zda do toho půjdu, asi to zkusím
doplněno 17.08.16 10:41:
ten samý problém jsem měla s kalokvětem, stále jen listy a květ žádný
Hlavně ho zasadte několik metrů od sousedova plotu.Je to plevel který potom budete několik let likvidovat.Boj na dlouhou trat.Já sním bojuji už 3 roky.Byl vytrhán i s kořeny a stále roste.Likvidace neředěným Randapem a stálo vyrůstá.
Prosím o radu ohledně trubače, vloni koncem srpna jsem zakoupila v okrasném zahradnictví pěknou silnou sazenici, dostala jsem rady, jak zasadit k opoře a nezalévat, údajně žádnou péči nepotřebuje. Jenomže do dnešního dne neobrazil, nevylezl, jen tam trčí ty lonské asi suché klacky, nebo jak to nazvat. Je brzo na závěry, nebo vymrzl, nebo uschl? Jsem se tak těšila na ty krásné zvony, nakonec budu muset koupit černookou zuzanu, aby se tam vůbec něco pnulo
Děkuji, vidím, že není vše ztraceno.
Maky, trubač je liána, která se vytáhne klidně 3m vysoko a jako starší rostlina i víc. A hlavně velmi bohatě obroste. Aby kvetla, musí se stříhat brzy zjara, aby stačila vytvořit dlouhé nové (letošní) šlahouny, protože na těch kvete. Ostříháte-li pozdě, nestačí tyto letorosty narůst a nepokvete. Ale hlavně se vůbec nehodí k oblouku pro růže. Vyroste velmi mohutně a tím pádem ztěžkne tak, že jí jen oblouk neudrží. Potřebuje pořádnou, nejlépe dřevěnou oporu typu pergoly, nebo treláž u zdi domu. Ale každopádně na jižní, teplé straně domu, kde nebude trpět studeným průvanem. Je to dřevnatějící liána velmi dlouhověká, tudíž potřebuje velký prostor pro kořeny a mnoho živin a vláhy. Vykopejte velkou jámu (klidně 90x90cm) a naplňte dobře propustnou zemí hodně bohatou na živiny. Přidejte kompost. Časem odnožuje, proto je vhodné "obkroužit" místo, kde ji chcete nechat růst (třeba starým linem, nebo nopovou fólií). První 3 roky je potřeba za sucha zalévat a hodí se i na zimu nakrýt. Pak se postará sama.
Výše uvedená rada: zasadit k opoře a nezalévat, je nesmysl. Všechno nově vsazené se bez deště zalévat musí (snad jen sukulenty ne tolik). Tak ať se zadaří. Ida
Ido, moc děkuji.
Tak dnes se mu začalo něco "klubat" na té staré větvičce, kterou jsem vloni koupila coby sazenici, tak už se snad bude něco dít
Byla tu švagrová a říkala, že může klidně "vylézt" výhon koused dál od původní sazenice, ta se stále tváří bez života, ale prý to nemám vzdávat, takže čekám. Děkuji všem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.