Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme na zahradě třešeň, je plná květů. Před pár dny jsem se tam šla podívat a překvapilo mě množství bílých skvrn v trávě. Přece nemohou ještě opadávat okvětní lístky, když sotva začala kvést? Když jsem přišla blíž, uviděla jsem, že v trávě jsou spadané celé květy: Hodně. Jednotlivě. Bez stopky, jakoby užmoulané hned pod květem. ,
Od té doby květů přibývá. Ať bylo teplo, nebo chladno, jako teď, ty celé květy prostě padají. Jiné roky jsem to nikdy nepozorovala.
Nevíte, prosím, čím by to mohlo být? Něco je okusuje? Ta stopička je pokaždé zmáčklá, jakoby ukroucená.
To mi zase letos nevyroste ani třešinka. Je zima, včelky nelítají a navíc ta spousta otrhaných květů na zemi. Je mi z toho smutno. Jaga.
Dobrý den, máme velkou (hustou) třešeň a je obalená květy. Jenže mám dojem, že je to letos moc brzo a počasí není příznivé. Takže, také hodně květů opadává, ale myslím si, že to nedělá škůdce, Já to přičítám silnému dešti, resp. větru, kdy se husté květy na pružných větvičkách o sebe omlátí. Zatím v tom nevidím problém, který by měl ohrozit úrodu (i když minulý rok bylo třešní hodně málo, resp. pouze na vrcholku stromu). Spíše bude problém s "líbačkou" na 1. máje - třešeň už nepokvete . Zdravím!
jofa - ano, na dokonalé opylení je ještě dost času, resp. současný opad květů není způsoben neopylením.
A u nás je hmyz už docela aktivní (je-li slunečno).
Zdravím. Napadá mě taková věc. Předloni se mi stalo, že se mi nerozvíjela poupata na keřících Nocenky jalapové. Na 1 ano, na 2 ne. Byla to záhada. Začala jsem to sledovat a zjistila jsem, že čmeláci mi napíchávají nerozvitá poupata a vysávají si nektar. Poupata pak měla minidírku, stopka se splácla, jakoby přeschla a poupě odpadlo na zem. Tak jsem si vyčíhala, když tam čmeláci byli a máváním rukama jsem je po zlém hnala. Je to sranda, ale už nepřiletěli a další poupata rozkvetla. Tak si říkám, že letos to hodně teplé počasí probudilo včely, možná včely samotářky a ony teť nemají dost potravy. Květy asi nejsou v plném rozkvětu, ale nektar tam už je. Tak možná vám ty včely, možná i ti čmeláci, nebo jen čmeláci, takto kradou nektar bez opylení květů. Nic jiného mě nenapadá. A taky jsem to za celý život viděla poprvé a od té doby už ne. Jen předloni. Pak má logiku už jen to omlácení při velkém větru, v přívalovém dešti, při bouřce... Ida
Dobrý den, hned jsem si vzpomněla na jeden svůj dotaz zde: poradte.cz/...
Tenkrát jsem je viděla jak přiletí, pustí se do květů a nechají je utržené poházené kolem. Jen ten jeden rok. Od té doby nic. Třeba se vám tam taky zbláznili vrabčáci Mona
Ahoj Jago, právě jsem odpovídala do otázky s nakousanými květy magnolie. A teď čtu zase tvoji otázku. Já už si opravdu začínám myslet, že je objevilo něco nového, co ještě neznáme a ničí to květy. Také píšeš že jsi to nikdy předtím nepozorovala. Já také neviděla už koncem března poničené lilie takovým způsobem. Také nevím který škůdce to udělal. Nic jsem nenašla a to jsem kolem nasypala i granule na slimáky a ani jeden tam neleží.
Ty velké výkyvy v počasí určitě také nejsou dobré, ale že by to způsobilo opadání květů způsobem jak popisuješ, je divné. Šla jsem se podívat na tu mou třešeň, zatím nic nepadá. Tady je teď 5 stupňů, teda zima. A předevčírem bylo už v 11hodin 26 stupňů. To jsou dvacetistupňové výkyvy během několik málo hodin. Je to čím dál horší.
Jedno je mi divné. Ty neoplozené plůdky to nebudou, na ty je ještě brzy. Zatím hmyz takřka nelítal, takže se oplodňování zřejmě nekonalo. Prostě sotva rozvité krásné celé květy. A protože ta stopička je tak ožvejknutá, jakoby ukroucená, klidně bych to tipovala na ty mizery - vrabčáky. Máme hustý plot z tújí a v nich oni bydlí. Je jich tam hodně. Nic bych za to nedala, že to byli oni. Ale proč by to dělali, když jim to neposlouží k obživě, to je hádanka.
To mám za to, že jsem loni pro ně koupila za 180 korun 18 kilo slunečnice. Letos jim nekoupím nic, protože si za ty peníze budu muset koupit třešně. Jaga.
Nebo je to opravdu omlácené o sebe.
Zdravím. Napadá mě taková věc. Předloni se mi na 2 keřících nocenky jalapové nerozvíjela poupata, na 3. ano. Poupata visela dolů, nebo byla opadaná na zemi. Byla to záhada. Začala jsem to sledovat a viděla jsem čmeláky, jak napichují z boku poupata a vysávají nektar. (Nocenka rozvíjí květy od večera do 10h dopoledne, přes den při slunci ne = nocenka). Byla vidět minidírka, stopka se do večera splácla, poupě se naklonilo, pak stopka jakoby přeschla a poupě upadlo. Na uvadlých poupatech už dírka nebyla vidět. Tak jsem si vyčíhala když tam bylo čmeláků hodně a máváním rukama jsem je hnala. Je to sranda, ale už nepřiletěli a zdravá poupata normálně rozkvétala. Tak mě napadá, že mimořádně teplé počasí probudilo včely (i čmeláky), ty nemají v současném chladu dostatek potravy, květy nejsou ještě plně rozvité, ale nektar už tam je. Tak třeba vám chodí včely, nebo i ti čmeláci, takto krást nektar bez opýlení květů, které po napíchnutí padají. Taky jsem to nikdy v životě neviděla, jen předloni a od té doby zase ne. Ale je pravda, že ptáci ozobávají květy. Mně skalkové mininarcisky. Ne poupata, poškozují rozvité květy. Přímo jsem viděla kosáky při činu. Pak už má logiku jen to omlácení při silném větru, v přívalovém dešti, za bouřky... Ida
Omlouvám se za 2 stejné příspěvky. Chtěla jsem opravit, ale došel čas, tak mi "to" zahlásilo, že nebude provedeno. Neviděla jsem svůj příspěvek, tak jsem ho stvořila znovu...Tak snad to není takový prohřešek Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.