Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škůdce ibišku

Od: magdon® odpovědí: 2 změna:

Přichází jaro a moje ibišky se probudily. V posledních dnech jim ale opět začaly nadměrně žloutnout listy. Zespoda se na nich objevuje toto. Co to je?

doplněno 14.03.17 18:50:

Doplním - ibišky byly přes zimu v teple, v truhlíku přímo nad topením (jinou možnost nemám). Byly sestřižené na cca 30 cm (původní výška v zimě cca 120 cm). Takto bez problémů přezimují už dlouhou řadu let. Teď vyhnaly nové šlahouny a 2 už kvetly. Přelité rozhodně nejsou, zalévám až když je půda zcela suchá (někdy už začínají vadnout *hi*). Svilušku znám, dost jsem si s ní v minulosti užil, ale na ní to tentokrát nevypadá. Jde mi právě o ty skvrny na řapíku listu. Před časem jsem se tady už na žloutnutí (nejen)/... ptal, tehdy to vypadalo na jejich definitivní konec, ale na poslední chvíli se po dost drastickém zásahu vzpamatovaly. Od té doby nebyl problém, ale nerad bych si to zopakoval.

Škůdce ibišku

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Jestli dobře chápu probuzení ibišků, zimovaly v chladnu. Pokud se probouzejí, kořeny teprve začínají pracovat a zřejmě leží v přílišném vlhku a možná nejsou v dobré kondici. Tím je celá rostlina oslabená. A když pominu řapík, tak rubovou stranu listu bych tipla na svilušku. Ta často napadá jarní ibišky. Mrkněte lupou, okem zprvu nejsou vidět. Já bych nejdříve keříky osprchovala, to co půjde se spláchne. Po uschnutí bych vytáhla ibišky z květníků, prohlédla a případně ošetřila kořeny a přesadila. Mě se taky stává, že u rostlin, které zjara neprospívají, najdu žížaly. Mám kupovanou zem a přesto žížaly. I jen 1 dokáže tak oslabit rostlinu, že na ni vlezou okamžitě škůdci. A bůh ví odkud. Ida

hahanaj*
hodnocení

0x

snižte zálivku - klacíkem načechrejte zeminu aby vysychala

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]