Nejste přihlášen/a.
Mám cca 15 pokojových ibišků v jednom truhlíku + několik samostatných. Stáří cca 10 - 15 let, jeden cca 30 let. Vždy po zimním ostříhání dokázaly za sezónu vyrůst až na 1m výšky . Před pár lety se mi na nich usadila sviluška. Následkem toho v sezóně jejich listy ve zvýšené míře žloutly. Se sviluškou jsem více-méně úspěšně bojoval, ibišky to celkem snášely a vždycky se brzo vzpamatovaly. Téměř celý rok kvetly. Letošní sezóna pomalu končí a sviluška se již přestala objevovat. Začátkem tohoto týdne ale přes noc sežloutlo větší množství listů. Žluté listy jsem otrhal, ibišky sestříhal na minimum a postříkal proti svilušce. Žloutnutí se ale tentokrát nezastavilo, spíše urychlilo. Každé ráno je žlutých tak 50 listů. Objevují se na rostlinách nedávno přesazených, ale i na těch ostatních. Přítomnost svilušky (ani jiných potvor) na a listech tentokrát není patrná. Dneska jsem objevil značné množství žlutých listů i na 2 velkých starých voskovkách, stojících poblíž. V místnosti se nic nezměnilo, teplota a vlhkost je stále stejná (zatím netopím), světlo a moje péče také. Co se to děje?
tigra - ty ibišky mám celoročně na okenním parapetu v obýváku přes 10 let a nikdy se to nedělo. V místnosti je stálá teplota kolem 20 stupňů.
Tak situace je ještě horší. Dnes jsem zjistil, že odcházejí prakticky všechny kytky v obýváku (ibišky, voskovky, tlustice, scindapsus). Ze 40 let staré tlustice (která už v minulosti přežila i hodně špatné zacházení) v rozmezí několika dní opadala většina lístků. Opakuji, že v tom obýváku se několik let nezměnilo vůbec nic.
Také mi v posledním týdnu (10 dnech) silně začaly žloutnout a opadávat listy z ibišků - připisuji to rychlé změně počasí - teplot. Mám je teda v ZZ, část ibichů byla ještě min týden venku na terase a ty mají těch žlutých listů více.
Myslím, že pokud netopíš, tak i u tebe se musel velký pokles nočních teplot ukázat.
Svilušky přežívají hlavně na kořenech , je to černá můra pěstitelů- je nutné rostliny vyjmout z půdy, a kořeny sestřihnout několikrát ošetřit proti svilušce, nejlépe je pořádně proprat v prostředku proti nim. Je fakt, že se šíří raketovou rychlostí... Dejte se do toho, pokud chcete vyhrát je to boj nekonečný... já tedy už to vzdala a rostliny které byly napadeny jsem bez milosti vyhodila a že byly překrásné... Ibišek už nemám ani jeden a měla jsem jich spousty .
No jo, svilušky mi zatím ale nenapadaly ostatní kytky. A jejich přítomnost je na listech patrná. Přes léto se párkrát vyskytly a vždycky se mi je podařilo jakš takš umravnit. Tentokrát není na listech vidět nic (jen jsou žluté a jdou velmi lehce odtrhnout) a opadávají i ostatní kytky. Jde většinou o vzrostlé mnohaleté kytky, o které bych nerad přišel (jeden ibišek je dvoubarevná rarita). Rozházet po domě je nelze, mám jen byt 1+1 .
Tak moje kytky v obýváku (nejen ibyšky) už to asi mají spočítané . Na tomhle odkazu je pár fotek, jak vypadaly zhruba před měsícem a jak vypadají teď. Každé ráno bylo žlutých dobrých 50 dalších listů a opadávání se mi zastavit nepodařilo. Když lehce zatřesu tlusticí, je to jak v listnatém lese na podzim. Zvláštní je, že to 2 ibišky přežily bez úhony (zatím) i když jsou v těsné blízkosti ostatních. Dost jsem přemýšlel, co měly postižené kytky v poslední době společného a naopak co neměly společného s těmi dvěmi. Jediné, co mě napadlo, bylo poslední přihnojení před koncem vegetačního období někdy na začátku září. Tehdy mi došlo hnojivo a tak jsem otevřel nové balení. Ty 2 ibišky byly v té době krátce po přesazení, a tak jsem je nehnojil. Je možné, že by se vadné hnojivo projevilo až po delší době?
claiman - To bylo hned to první, co jsem udělal, když se žluté listy začaly hromadně objevovat. Nepomohlo to.
Což oto, sehnat nové květiny není problém, jenže k těmhle jsem si vytvořil jakýsi vztah. Nejstarší z ibišků dostala od mé matky moje žena před cca 35 lety. Poprvé vykvetl ráno v den jejích narozenin. Řízek dalšího jsem dostal před cca 20 lety. Hýčkal jsem ho pod igelitovým pytlíkem dobře 1/2 roku, než pustil kořeny. Odměnil se nádherným plným žlutým květem. Všechny ibišky jsem každý rok stříhal na minimální výšku a každý rok znovu vyrostly do výšky kolem 1m. Celou sezónu prakticky stále některý z nich kvetl. Voskovka pochází taky od mé matky, může být stará taky nějakých 35 let. Každý rok bohatě kvetla. Tlustici jsem získal od přítelkyně před 5 lety ve značně zbědovaném stavu (prakticky na vyhození) a podařilo se mi jí zmátořit do stavu, že jí všichni obdivovali. Dorostla do průměru "koruny" přes 50 cm. Stáří odhaduju tak na 40 let. A to všechno teď šlo během jednoho měsíce do pr... Je mi z toho smutno.
Nerad bych něco zakřik a asi začnu věřit na zázraky . Nejen, že se žloutnutí a opadávání listů ibišků zastavilo (u ostatních kytek výrazně zpomalilo), ale dokonce ještě před týdnem prakticky holé větve dneska vypadají takhle
. Takže naděje sílí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.