Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hromadné žloutnutí ibišků

Od: magdon® odpovědí: 7 změna:

Mám cca 15 pokojových ibišků v jednom truhlíku + několik samostatných. Stáří cca 10 - 15 let, jeden cca 30 let. Vždy po zimním ostříhání dokázaly za sezónu vyrůst až na 1m výšky . Před pár lety se mi na nich usadila sviluška. Následkem toho v sezóně jejich listy ve zvýšené míře žloutly. Se sviluškou jsem více-méně úspěšně bojoval, ibišky to celkem snášely a vždycky se brzo vzpamatovaly. Téměř celý rok kvetly. Letošní sezóna pomalu končí a sviluška se již přestala objevovat. Začátkem tohoto týdne ale přes noc sežloutlo větší množství listů. Žluté listy jsem otrhal, ibišky sestříhal na minimum a postříkal proti svilušce. Žloutnutí se ale tentokrát nezastavilo, spíše urychlilo. Každé ráno je žlutých tak 50 listů. Objevují se na rostlinách nedávno přesazených, ale i na těch ostatních. Přítomnost svilušky (ani jiných potvor) na a listech tentokrát není patrná. Dneska jsem objevil značné množství žlutých listů i na 2 velkých starých voskovkách, stojících poblíž. V místnosti se nic nezměnilo, teplota a vlhkost je stále stejná (zatím netopím), světlo a moje péče také. Co se to děje?

doplněno 18.10.15 06:04:

tigra - ty ibišky mám celoročně na okenním parapetu v obýváku přes 10 let a nikdy se to nedělo. V místnosti je stálá teplota kolem 20 stupňů.

doplněno 18.10.15 08:21:

Tak situace je ještě horší. Dnes jsem zjistil, že odcházejí prakticky všechny kytky v obýváku (ibišky, voskovky, tlustice, scindapsus). Ze 40 let staré tlustice (která už v minulosti přežila i hodně špatné zacházení) v rozmezí několika dní opadala většina lístků. Opakuji, že v tom obýváku se několik let nezměnilo vůbec nic.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Také mi v posledním týdnu (10 dnech) silně začaly žloutnout a opadávat listy z ibišků - připisuji to rychlé změně počasí - teplot. Mám je teda v ZZ, část ibichů byla ještě min týden venku na terase a ty mají těch žlutých listů více.

Myslím, že pokud netopíš, tak i u tebe se musel velký pokles nočních teplot ukázat.

hahanaj*
hodnocení

0x

Svilušky přežívají hlavně na kořenech , je to černá můra pěstitelů- je nutné rostliny vyjmout z půdy, a kořeny sestřihnout několikrát ošetřit proti svilušce, nejlépe je pořádně proprat v prostředku proti nim. Je fakt, že se šíří raketovou rychlostí... Dejte se do toho, pokud chcete vyhrát je to boj nekonečný... já tedy už to vzdala a rostliny které byly napadeny jsem bez milosti vyhodila a že byly překrásné... Ibišek už nemám ani jeden a měla jsem jich spousty .

hodnocení

0x
Asi 10lety ibišek jsem ostříhal přes měsícem, kvůli sviluskam. Nezbyl mu ani lístek. Už je krásně obrostly a zpátky krásný, ač se to na podzim nedělá. :)
Doporučuji je rozesadit a zachránit každý zvlášť, rozhazet je po celém domě, aby se vzájemně neovlivnovali a nenakazili se stále do kolečka. Pozor i na další kytky.
doplněno 18.10.15 10:17: Raritu pro sychr narizkovat a léčit zvlášť. Ostatní bych ostříhal aby byly bez listů. Ibišky nádherně obrazi, vždyť to znáte. Já to vždycky chytnul včas, kořeny byly vždycky ok. Jestli svilušky řadí i na kořenech netuším.
Nevim jakou mají výživu, když horší, tak víc trpí chorobami. Jak jsou dlouholeté tak to zřejmě není snadné měnit jim hlínu. Není i tohle zanedbané?
hodnocení

No jo, svilušky mi zatím ale nenapadaly ostatní kytky. A jejich přítomnost je na listech patrná. Přes léto se párkrát vyskytly a vždycky se mi je podařilo jakš takš umravnit. Tentokrát není na listech vidět nic (jen jsou žluté a jdou velmi lehce odtrhnout) a opadávají i ostatní kytky. Jde většinou o vzrostlé mnohaleté kytky, o které bych nerad přišel (jeden ibišek je dvoubarevná rarita). Rozházet po domě je nelze, mám jen byt 1+1 .

Hromadné žloutnutí ibišků

hodnocení

Tak moje kytky v obýváku (nejen ibyšky) už to asi mají spočítané *plac*. Na tomhle odkazu je pár fotek, jak vypadaly zhruba před měsícem a jak vypadají teď. Každé ráno bylo žlutých dobrých 50 dalších listů a opadávání se mi zastavit nepodařilo. Když lehce zatřesu tlusticí, je to jak v listnatém lese na podzim. Zvláštní je, že to 2 ibišky přežily bez úhony (zatím) i když jsou v těsné blízkosti ostatních. Dost jsem přemýšlel, co měly postižené kytky v poslední době společného a naopak co neměly společného s těmi dvěmi. Jediné, co mě napadlo, bylo poslední přihnojení před koncem vegetačního období někdy na začátku září. Tehdy mi došlo hnojivo a tak jsem otevřel nové balení. Ty 2 ibišky byly v té době krátce po přesazení, a tak jsem je nehnojil. Je možné, že by se vadné hnojivo projevilo až po delší době?

doplněno 28.10.15 10:37:

claiman - To bylo hned to první, co jsem udělal, když se žluté listy začaly hromadně objevovat. Nepomohlo to.

Co může být na hnojivu závadné... Snad jen silné. Zbavil bych kořeny hlíny vymachal jim je v kbeliku s vodou a zasadil do nové půdy. Jen na ně koukat nemá smysl.
doplněno 28.10.15 10:40: Ajaj, tak už jen čekat nebo dát zakorenit větvičku do vody.
hodnocení

Což oto, sehnat nové květiny není problém, jenže k těmhle jsem si vytvořil jakýsi vztah. Nejstarší z ibišků dostala od mé matky moje žena před cca 35 lety. Poprvé vykvetl ráno v den jejích narozenin. Řízek dalšího jsem dostal před cca 20 lety. Hýčkal jsem ho pod igelitovým pytlíkem dobře 1/2 roku, než pustil kořeny. Odměnil se nádherným plným žlutým květem. Všechny ibišky jsem každý rok stříhal na minimální výšku a každý rok znovu vyrostly do výšky kolem 1m. Celou sezónu prakticky stále některý z nich kvetl. Voskovka pochází taky od mé matky, může být stará taky nějakých 35 let. Každý rok bohatě kvetla. Tlustici jsem získal od přítelkyně před 5 lety ve značně zbědovaném stavu (prakticky na vyhození) a podařilo se mi jí zmátořit do stavu, že jí všichni obdivovali. Dorostla do průměru "koruny" přes 50 cm. Stáří odhaduju tak na 40 let. A to všechno teď šlo během jednoho měsíce do pr... Je mi z toho smutno.

doplněno 06.11.15 11:50:

Nerad bych něco zakřik a asi začnu věřit na zázraky *sok* . Nejen, že se žloutnutí a opadávání listů ibišků zastavilo (u ostatních kytek výrazně zpomalilo), ale dokonce ještě před týdnem prakticky holé větve dneska vypadají takhle :). Takže naděje sílí. *slunce*

Hromadné žloutnutí ibišků #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]