Amaryllis se kupuje krátce před rozkvětem. Někdy se dá koupit s rašící cibulí pod papírovým kloboučkem. Od listopadu do února cibuli vysadit do prostorného květníku tak, aby byla z poloviny nad substrátem. rychlit pak při teplotě asi 22 - 24°C - nejprve málo zalévat, při rašení zálivku zvyšovat a až je stvol vysoký asi 15 - 18cm, udržovat stálou vlhkost, ale nikdy nezalévat na cibuli! Dokud se neobjeví květ, je dobré pravidelně rosit. Po odkvětu celý stvol dole odříznout a do poloviny srpna rostlinu jednou za dva týdny zalít a hnojit. Začátkem září postupně zálivku ukončit. Uvadlé listy pak odříznout a cibuli během podzimního klidu udržovat v suchu, chladnu a temnu... Pozor - tato rostlina je celá jedovatá-nejvíce cibule.
kackaaaaa
chci se jeste zeptat.někde jsem cetla že když si koupim cibuli tak to trvá rok nez zacne rasit.prislo mi to jako blbost.proto jsem se rozhodla už přímo o vyrašenou rostlinku.
Obvykle se prodávají již narašené rostliny, o cibuli se pak již budete starat sama. Pokvete opravdu jednou za rok, časem si namnožíte rostlinu dělením...
Množení ze semen je dost náročná záležitost. Je pro to zapotřebí celoročně vyšší teploty a vlhkosti vzduchu. To jsou požadavky, které je prakticky možné splnit jen ve skleníku, ale ztěží v obývacím pokoji. Pro pestrost zde tedy ještě doplním, že tato rostlina je množitelná i z šupin cibulí (jako třeba i u lilií), ale i to je stejně náročné jako množení ze semínek. Pokud se jedná o množení z cibulek, květ se poprvé objeví po 2 - 3 letech...
Je to náročné. Trvalo mi několik let než se mi z těch semínek podařilo v pokoji vypěstovat květuschopnou rostlinu. Odměnou mi je několik, každoročně kvetoucích, bílých hvězdníků. Dceřinné cibulky jsou ale určitě lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.