Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pěstovat hyacint

Od: katuskaa odpovědí: 38 změna:
dobrý den
Chtela bych vás poprosit o radu, jak se v teto situaci zachovat.Asi před rokem jsem dostala od sve dlouholeté přítelkyně hiacint.Tehdy mi krásně vykvetl a pozdeji uvadl, listy opadly.nějak jsem se nezajímala bohužel co dál:(myslela jsme, ze listy znovu vyrasi, kvety se objeví a bude to za rok nanovo.Až mi bylo divne ze po pul roce znnovu začali rust listy.Akorát byly dlouhé,slabé a divně zkroucene.Během pár tydnu zacali usychat (viz foto).proto bych se vas chtela zaptat jestli ej ještě nějaká naděje ze by se to mohlo zpravit do normálu, jak se v tomto mesici mám zachovat aby mi popripade na jaře opet vykvetl.
Předem dekuju za odpoved

Jak pěstovat hyacint

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

1x

A vážně jsou to hyacinty? Já jako bych viděl Amarylis...
Ale já taky už špatně vidím.. *smich*
Hezký den.

Možná vidíš špatně, ale souhlasím s tebou, je to Amarylis, neboli Hvězdník.
A co vidíš?
al bunda*
Vidím Amarylky... *frajer*
Vidíš je kde? Po našem je dokonce gde?
Na obrázku nahoře v tomto vláknu. Když kouknu na to, co mám dlouhá léta na okně, je to jasný.
Dej obrázek, nevím co máš na okně.
Nebo na vlákně... pavouka?
Stačí, když se podíváš sem: amarylis.estranky.cz/...
Koneckonců ty je přeci pěstuješ taky, ne?
poradte.cz/...
Takže to bez problémů poznáš ;)
Obávám se, že jsme nějak každý jinde. Já hovořím k hyacintu, který je původní otázkou, ty zas k jiné kytce...
ba ne, jste oba na stejne miste... otazka se jmenuje hyacint, ale na obrazku to vypada vicemene na amarylis (puvodne jsem si toho nevsimnul)
Nemám obrázek ani nyní a je to jedno. Jen snad v okamžiku, kdy by se tazetelka mýlila. A že by se mýlila tolik se mi nechce věřit.
al bunda*
Noo.. Když neví, co je zač hyacint...
Fakt nevidíš obrázek, který je součástí otázky? Co máš za prohlížeč? BTW možná by ti ho Pavel mohl dát na mejl...
katuskaa
hodnocení

myslim ze mohu z velkou urcitosti rict ze je to hiacint.jednou nam kvetl.a myslim ze má mnohem odlisny kvet nez vami zminovany amarilys..nebo jak ze to je.sice nejsem zrovna nejaká velká pěstitelka ale tohle vim na 100%.
al bunda*

HYACINT

AMARYLIS

Na těch fotkách to opravdu vypadá jako listy Amarylek...

al bunda*
Jaký byl ten květ?
katuskaa
hodnocení

takový jako má hyacint.mnoho ruzových kvitku jakoby v jednom.opravdu je to on a trochu mu prerostly listy vyčerpánim, jak mi tu bylo receno.
Tak obrázek zde už mám i já. Je to opravdu možné, vzhledem k naprosto nevhodné péči prostě došlo k tomuto jevu. Je to jen o snaze přírody, pokud k tomu má možnost, prostě přežít. Navíc je spousta druhů hyacintů, obzvlášť orientální typy mají podobné listy jako ten na obrázku, jejich květy jsou pak podstatně řidší a níže než listy. Vzhledem k tomu, že se rostlina nacházela i v době kalendářního odpočinku v podmínkách tepla a asi určité vlhkosti, vyrazila zelené listy, které jsou pro její život nezbytné, jinak by totiž shnila... Asi by bylo nejlepší koupit si rostlinu novou a tuhle jen tak pokusně zkusit zachránit...
Amarylis se dá pěstovat i celoročně, ovšem za cenu ne příliš bohatého květenství.
Je to sice již mimo původní téma, ale celoroční pěstování se týká spíš řemenatek (patří také do čeledi amaryllis), běžně se nazývají Klívie. Ale i u těch je dobré na zimu prostředí se sníženou teplotou, obvykle se ale nevyjímají ze zeminy...

ukulele*
hodnocení

0x
ahoj, předně budeme mluvit o hyacintu, souhlasíš? Udělala jsi velkou chybu hned na začátku, H.potřebuje lehkou a dobře hnojenou půdu, střední zálivku, na podzim cibuli nejlépe vyjmeme, nebo i s květináčm dáme do chladna cca 10C, koncem února, začátkem března jí vyndáme do tepla a bohatě zalijeme. Cibule ožije, obrazí a vykvete. teda, alespoň já to tak dělám a je vše ok. ***daleko lepší je pěstovat H. ve speciální skleničce, mrkni se na net...

hodnocení

0x
Hyacinty pěstované v květináčích obvykle kvetou od listopadu do února. Vyhovuje jim při tom teplota okolo 10 - 15 stupňů a světlé umístění. Pokud je hyacint pěstován jen ve skle (pouze ve vodě), doplňuje se jen voda. Jsou-li v květináčích se zeminou (2/3 humus nebo běžná hlína + 1/3 štěrkopísek), je nutné je bohatě zalévat. Trochu hnojiva se přidává jen k těm, které by později byly vysazovány do zahrady. Odkvetlé cibule se před vysazením ven očistí nebo očistěné umístí na chladné a tmavé místo...
Jinak je to při pěstování na zahradě. My například cibule ze země vůbec navyndaváme a hyacinty jsou mezi prvními květy, kdy ještě na části zahrady leží sníh. Proto se jim zde také říká Kukačky...

katuskaa
hodnocení

Takze pokud to chápu dibre.mela bych ted cibulky vyndat ocistit a ulozit do chladnýho prostoru.cca v lednu vyndat,zasadit a hojne zalevat.nechat ho na osvetlenem miste(nekde napriklad u okna)a nedavat mooc do pretopené místnosti.

dopral bych mu 2 mesicni kuru s vydatnym hnojenim (neprehnat!), aby si nadelal dost zivin a mel z ceho kvest... ted je moc oslabeny.

katuskaa
hodnocení

mooc dekuju za vasi radu, určitě to vyzkousim, jen se chci zeptat pro ujasnění, jaký druh hnojiva bych mela pouzit?
nejradeji mam kristalon, ale muze to byt cokoliv pro kvetouci rostliny
Já si nejsem jistý. Možná, že by bylo vhodnější odstříhnout hned to lupení a očištěné cibulky uložit do tmy. Dalším zaléváním by jen docházelo k opětnému vyčerpávání zbývajících sil rostliny. Zkuste ji opravdu po těch třech měsících znovu zasadit do hlíny, jak jsem uvedl minule, zalévat a zatím nehnojit. Ona se vzpamatuje sama. Hnojivo jí poskytněte až po odkvětu... Tato rostlina si prostě jen potřebuje odpočinout.
ukulele*
souhlasím, vyndat z hlíny - zhruba očistit -dát do papírového pytlíku a šup do tmy a chladu a asi tak po těch 2-3 měsících dát do kvalitní - koupené zeminy pro pokojovky /Agro -třeba a bohatě zalít, toho Kristalonu pro pokojovky bych se nebál i bych třeba šoupnul dospod pod ty cibule pár granulí hnoje - dá se koupit, ale není nutný, záleží na vzhledu cibulek...

lemar0
hodnocení

0x
Omlouvám se, že vstupuju do Vašich odpovědí, ale hrozně jsem se zalekla. Já jsem si koupila hyacintové cibule a teď na podzim jsem je zasadila do zahrady, jako narcisy a tulipány. Je to špatně? Nechtěla bych o ně přijít?Nezmrznou? Nesežerou mi je hryzci nebo nějaké jiné potvory, když je mám volně v zemi? Děkuji za odpověď.
Nene, to je v pořádku. Pokud bývají u vás silné mrazy, přikryjte místo chvojím nebo třeba slámou. Pokud vám cibulky sežerou hryzci či jiné potvory, je to pech. Ale nám se to zatím nikdy nestalo...
katuskaa

strasne mooc vam dekuju.urcite to vyzkousim.

katuskaa
hodnocení

jeste se omlouvam.jakou barvu by meli cibulky mit?mela jsem tri hyacinty a dve maji svetlou barvu a ta treti černou a byla obalena takovými vrstvami.(jako u cibule).A jeste byli zakorenene v pude.tak co s temi korinky?mám je nejak ostrihat nebo nechat tak jak jsou?
mooc dekuji za odpoved
Barva cibulek je různá. Volné vrstvy odstraňte, vše očistit a uložit kamkoliv, nejlépe do tmy. Kořínky klidně zkrátit, ale ne až u cibulek. Nařezáváním cibulek lze i množit, ale do toho se asi pouštět nechcete...

berrad
hodnocení

0x
Toto a Amarylis?Tak to bych teda opravdu nerekla,a ze uz sem jich videla.

al bunda*
Tak to neříkej, diskuse je dva měsíce stará a poznámka mimo mísu.
Hezký den.
katuskaa
hodnocení

chci se optat za jak dlouho by mel vyrasit kvet po listech?listy uz jsou docea velike a silne.takze myslim ze by to mohlo byt dobre ale kvet nikde.
Těžko říci, květ by měl vyjet brzy po objevení se listů a velice rychle se vytáhnout nad jejich úroveň... Na naší zahradě se již listy objevily (hyacintům se zde říká kukačky) ačkoliv je nyní dost chladné počasí, květy budou tak do dvou týdnů...

jabraka*
hodnocení

0x

S hyacinty je to stejné jako s ostatními jarními cibulovinami.Pokud koupíte v zimě nebo brzy z jara kvetoucí hyacint,necháte ho odkvést a pak udržujete doma ve vegetaci opatrným zaléváním a hnojením.Až se na zahrádce půda prohřeje,vysadíme rostlinu na záhon.Tam vydrží rok,nebo dva a znovu vykvete.Pokud bychom chtěli cibuli zase rychlit,musíme použít poměrně složitý postup ,aby cibule vykvetla ještě v zimě.Vždy se použije cibule,která je co největší.Totéž platí i o tulipánech a narcisech.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]