Nejste přihlášen/a.
Prosím o recept - poměr komponentů při nakládání zelí. Loni jste mi někdo poradil, zelí bylo moc dobré ale někde jsem to založil. Dík

2x
Já ho dělám takto a je výborné: recepty.vareni.cz/...
A odsud z loňského roku máte zde: poradte.cz/...
A další: poradte.cz/...
0x
Nevím, zda Vás uspokojila odpověď od pisatele, který je přede mnou, ale to je předpis na zelný salát a nikoliv nakládání zelí, já už léta páně si doma dělám do zelánku kysané zelí, které je výborné, zdravé a bez přídavku vody nebo octa jako v obchodech. Na 10 kg zelí 15 dkg soli, lžič,u kmínu, / 1-2 cibule, 1 malá mrkev, 1 jablko - toto vše nastouhat a přidat do směsi/, zelí utlouct, promačkat, já osobně ho dávám do velkého lavoru, zavážu si nohy do igelitového pytle a šlapu, tak pustí co nejvíce šťávy), poté přenádme do zeláku, navrch dáme celé listy a umytý vyvařený kámen a nechám asi 3 týdny v místnosti, občas nutno zatlačit. nevhodný je zelák, který se v současné době prodává a nemá okraje na vodu, pozor, toto zelí nevydrží dlouho.
0x
Zrovna jsem zakoupil v Kauflandu levné zelí.Nakrájel jsem ho a naložil s cibulí,kmínem a solí,v podstatě podle hořejšího receptu.Přidávám i panenská jablíčka,pokud seženu.Jiná se nehodí,nebezpečí hnití.Na nakládání používám větší(15 l )
kbelík od Primalexu,vložím pytel na odpady a vsypu zamíchaný materiál.Po srovnání kulatým klackem našťouchám a pytel uzavřu.Vložím uzavírací víko z menší nádoby a zatížím placatým kamenem.Uzavřu původním víkem.Po 4 týdnech se nádoba může dát do chladnější místnosti.
JABRAKA
Chtěl bych upozornit,větší množství kmínu může způsobit zhořknutí zelí,moc soli může zastavit kvašení.Takže,dodržet recept.
0x
Já dávám do zelí (samozřejmě kromě soli a kmínu) ještě na kolečka nakrájenou cibuli a na hrubší hranolky nakrájený křen. Mezi jednotlivé vrstvy pak proložím vždy pár vinných listů a semo tamo čtvrt jablíčka. Zelí je pak výborné chuti a krásně tvrdé. Před vařením vyhodím hranolky křenu a zelí překrájím. Je to lahoda i bez vaření, jako salát, jen tak k masu a bramborám. Hlavně zdravá! Slyšela jsem, že někdo dává do zelí i na hrubo nastrouhanou červenou řepu, ale to jsem fakt ještě nezkoušela, asi i toto vyzkouším, ale v malém množství, tak do nějaké zavařovačky...
- Nakládané zelí - recept
- Nakládání zelí - kolik na 20 litrů?
- Nakládané zelí - recept
- Nakládání zelí
- Kysané zelí - vznikla kaše
- Hliněný hrnec na kysání zelí
- Nakládané zelí-nějaký ruský recept
- Kolik nakrouhaného zelí do 40l zeláku
- Plastový sud na zelí?
- Cibule do nakládaného zelé
- Zelí v soudku osychá na povrchu
- Nádoba na nakládání masa
- Jak na kvašenou zeleninu
- Krouhané zelí Liberec
- Borken - kde koupit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.