Nejste přihlášen/a.
Prosím o recept - poměr komponentů při nakládání zelí. Loni jste mi někdo poradil, zelí bylo moc dobré ale někde jsem to založil. Dík
Já ho dělám takto a je výborné: recepty.vareni.cz/...
A odsud z loňského roku máte zde: poradte.cz/...
A další: poradte.cz/...
Nevím, zda Vás uspokojila odpověď od pisatele, který je přede mnou, ale to je předpis na zelný salát a nikoliv nakládání zelí, já už léta páně si doma dělám do zelánku kysané zelí, které je výborné, zdravé a bez přídavku vody nebo octa jako v obchodech. Na 10 kg zelí 15 dkg soli, lžič,u kmínu, / 1-2 cibule, 1 malá mrkev, 1 jablko - toto vše nastouhat a přidat do směsi/, zelí utlouct, promačkat, já osobně ho dávám do velkého lavoru, zavážu si nohy do igelitového pytle a šlapu, tak pustí co nejvíce šťávy), poté přenádme do zeláku, navrch dáme celé listy a umytý vyvařený kámen a nechám asi 3 týdny v místnosti, občas nutno zatlačit. nevhodný je zelák, který se v současné době prodává a nemá okraje na vodu, pozor, toto zelí nevydrží dlouho.
Zrovna jsem zakoupil v Kauflandu levné zelí.Nakrájel jsem ho a naložil s cibulí,kmínem a solí,v podstatě podle hořejšího receptu.Přidávám i panenská jablíčka,pokud seženu.Jiná se nehodí,nebezpečí hnití.Na nakládání používám větší(15 l )
kbelík od Primalexu,vložím pytel na odpady a vsypu zamíchaný materiál.Po srovnání kulatým klackem našťouchám a pytel uzavřu.Vložím uzavírací víko z menší nádoby a zatížím placatým kamenem.Uzavřu původním víkem.Po 4 týdnech se nádoba může dát do chladnější místnosti.
JABRAKA
Chtěl bych upozornit,větší množství kmínu může způsobit zhořknutí zelí,moc soli může zastavit kvašení.Takže,dodržet recept.
Já dávám do zelí (samozřejmě kromě soli a kmínu) ještě na kolečka nakrájenou cibuli a na hrubší hranolky nakrájený křen. Mezi jednotlivé vrstvy pak proložím vždy pár vinných listů a semo tamo čtvrt jablíčka. Zelí je pak výborné chuti a krásně tvrdé. Před vařením vyhodím hranolky křenu a zelí překrájím. Je to lahoda i bez vaření, jako salát, jen tak k masu a bramborám. Hlavně zdravá! Slyšela jsem, že někdo dává do zelí i na hrubo nastrouhanou červenou řepu, ale to jsem fakt ještě nezkoušela, asi i toto vyzkouším, ale v malém množství, tak do nějaké zavařovačky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.