Nejste přihlášen/a.
Zdravím, hledám odzkoušený recept na domácí nakládané kysané zelí do soudku/zeláku, má někdo?...díky moc
Buss dodal expres recept,ale detaily jsou velmi důležité.Hlavně kolik čeho.
Nakládané zelí
Na každé 4 středněvelké hlávky zelí
nakrouhané
6 lžiček soli
5 hrstí nakrájené cibule
1 lžička kmínu
Lze přidat asi 2 panenská jablíčka.Vše ukládám do větší nádoby od Primalexu,dobře vymyté.Dovnitř vložím PE pytel na odpady,který po naplnění a ušťouchání zelí a uzavření pytle zatížím dlaždicí a uzavřu víkem.zelí by mělo být vykvašeno do 8 týdnů při pokojové teplotě.Nádobu uložím později na balkoně,když už nehrozí vysoké letní teploty
.JABRAKA
doplněno 04.09.13 15:50:Recepty nekradu,je to recept mé matky,nebožky,uložený v mém archivu receptů.Odzkoušel jsm ho mnohokrát.
JB
Nakládané zelí. Nakrouhané zelí promícháme se solí - 2 dkg na 1 kg zelí, přidáme kmín, promícháme a když zelí pustí šťávu, udusáme ho a necháme cca 2 hod. odpočinout. Potom ho napěchujeme do sklenic s víčky- asi 3,5 cm od okraje. Sklenice uzavřeme a dáme je na tácu k teplu. Zelí začne kvasit, víčka se vydují, ale asi za týden se vrátí do původního stavu. Tím poznáme, že je hotové.
kysané zelí
sud na zelí 12l - keramika
cca 20Kg zelí ( po očištění cca 15Kg )
soudek umyji teplou vodou cca 2 hodiny před nakládáním zelí, pak ho vytřu ( namažu ) půlkou cibule. Na dno dávám patku suchého černého chleba a jeden klas ( palice; struk ) kukuřice zabalené do hadříku a převážu špagátkem.
3ks cibule _ větší
12dkg sůl
1ks _ nakladač na okurky ( DEKO )
5-6 ks bobkový list
kopr; kmín; pepř- celý
10-14 dní stoji soudek v teple (kuchyň _ u topení)pak v komoře.
Nepoužívám tzv. zelí Holandské nakládám koncem října.
Domácí kysané zelí. Ze zelí obereme vrchní listy, vykrojíme košťál a na specielním kruhadlem nakrájíme. Dám do vaničky, promíchám se solí, kmínem,cibulí, udusám a nechám odpočinout. Potom přendám do keramického nebo porcelánového hrnce zelňáku, který má nahoře drážku. Dobře upěchuji, aby se odstranil všechen vzduch, přitom na povrch vystoupí šťáva, kterou v malém množství ponechám. Povrch zelí přikryji prkénkem a zatížím čistým, nejlépe žulovým kamenem /nebo porcelánovým hrnkem se závažím. Přiklopím víkem, které patří k zelňáku. Nádobu postavím do pekáče a přenesu do místnosti s teplotou cca 18st. a přikryji plátýnkem. Zelí je vykvašené do dvou až třech týdnů. Na 1 kg zelí 20g soli, 20 g cibule a kmín. Když je zelí hotové, tak hlídám aby v té drážce byla pořád voda - dolévám.
Dám to na jedno kilo, vynásobte podle velikosti zeláku.
1kg krouhané zelí
10-20g soli (ideálně bez jódu a fluoru), my dáváme 15g
2g kmín (malá lžička)
cibule na jemné plátky, pokud chcete
Zelí se smíchá se vším a nechám se hodinu dvě odležet. Po té se opět důkladně promíchá a nacpe do zeláku, kde se vytlačí všechen vzduch, zatíží kameny, z hladiny se sebere všechno plovoucí zelí a nechá cca 1-3 kvasit v teple. Po té je dobré přenést do chladna (cca 10°C), kde se proces zpomalí a zkvalitní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.