Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recept - kysané zelí

Od: kejmilos® odpovědí: 6 změna:
avatar kejmilos

Zdravím, hledám odzkoušený recept na domácí nakládané kysané zelí do soudku/zeláku, má někdo?...díky moc


Recept - kysané zelí

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*
hodnocení

2x

Buss dodal expres recept,ale detaily jsou velmi důležité.Hlavně kolik čeho.

Nakládané zelí

Na každé 4 středněvelké hlávky zelí

nakrouhané

6 lžiček soli

5 hrstí nakrájené cibule

1 lžička kmínu

Lze přidat asi 2 panenská jablíčka.Vše ukládám do větší nádoby od Primalexu,dobře vymyté.Dovnitř vložím PE pytel na odpady,který po naplnění a ušťouchání zelí a uzavření pytle zatížím dlaždicí a uzavřu víkem.zelí by mělo být vykvašeno do 8 týdnů při pokojové teplotě.Nádobu uložím později na balkoně,když už nehrozí vysoké letní teploty

.JABRAKA

doplněno 04.09.13 15:50:

Recepty nekradu,je to recept mé matky,nebožky,uložený v mém archivu receptů.Odzkoušel jsm ho mnohokrát.

JB

 

asiasi*
hodnocení

2x

Nakládané zelí. Nakrouhané zelí promícháme se solí - 2 dkg na 1 kg zelí, přidáme kmín, promícháme a když zelí pustí šťávu, udusáme ho a necháme cca 2 hod. odpočinout. Potom ho napěchujeme do sklenic s víčky- asi 3,5 cm od okraje. Sklenice uzavřeme a dáme je na tácu k teplu. Zelí začne kvasit, víčka se vydují, ale asi za týden se vrátí do původního stavu. Tím poznáme, že je hotové.

 

buss
hodnocení

0x

Zelí nastrouhané se koupí, kmín, sůl, kopr, cibule, jablka a jinak dle chuti.

doplněno 03.09.13 22:01:

Na to mám speciál keramický hrnec na 25 kg.

 

kono
hodnocení

0x

kysané zelí

sud na zelí 12l - keramika

cca 20Kg zelí ( po očištění cca 15Kg )

soudek umyji teplou vodou cca 2 hodiny před nakládáním zelí, pak ho vytřu ( namažu ) půlkou cibule. Na dno dávám patku suchého černého chleba a jeden klas ( palice; struk ) kukuřice zabalené do hadříku a převážu špagátkem.

3ks cibule _ větší

12dkg sůl

1ks _ nakladač na okurky ( DEKO )

5-6 ks bobkový list

kopr; kmín; pepř- celý

10-14 dní stoji soudek v teple (kuchyň _ u topení)pak v komoře.

Nepoužívám tzv. zelí Holandské nakládám koncem října.

 

asiasi*
hodnocení

0x

Domácí kysané zelí. Ze zelí obereme vrchní listy, vykrojíme košťál a na specielním kruhadlem nakrájíme. Dám do vaničky, promíchám se solí, kmínem,cibulí, udusám a nechám odpočinout. Potom přendám do keramického nebo porcelánového hrnce zelňáku, který má nahoře drážku. Dobře upěchuji, aby se odstranil všechen vzduch, přitom na povrch vystoupí šťáva, kterou v malém množství ponechám. Povrch zelí přikryji prkénkem a zatížím čistým, nejlépe žulovým kamenem /nebo porcelánovým hrnkem se závažím. Přiklopím víkem, které patří k zelňáku. Nádobu postavím do pekáče a přenesu do místnosti s teplotou cca 18st. a přikryji plátýnkem. Zelí je vykvašené do dvou až třech týdnů. Na 1 kg zelí 20g soli, 20 g cibule a kmín. Když je zelí hotové, tak hlídám aby v té drážce byla pořád voda - dolévám.

 

hodnocení

0x
avatar clayman

Dám to na jedno kilo, vynásobte podle velikosti zeláku.

1kg krouhané zelí
10-20g soli (ideálně bez jódu a fluoru), my dáváme 15g
2g kmín (malá lžička)
cibule na jemné plátky, pokud chcete

Zelí se smíchá se vším a nechám se hodinu dvě odležet. Po té se opět důkladně promíchá a nacpe do zeláku, kde se vytlačí všechen vzduch, zatíží kameny, z hladiny se sebere všechno plovoucí zelí a nechá cca 1-3 kvasit v teple. Po té je dobré přenést do chladna (cca 10°C), kde se proces zpomalí a zkvalitní.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nakládání zelí

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]