Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme živý plot z keřů tavolníku. Je již hodně přerostlý a roste pod ním tráva a plevele. Letos na jaře jsme vše vykopali, ale smozřejmě to poroste znovu. Napadlo mě nasypat na celý pás pod keři mulčovací kůru. Předpokládám, že plevel nebude růst, ale nevím zda neuschnou keře. Prosím poraďte. Děkuji.
Rady ohledně kůry již nademnou. Spíš bych chtěla poradit s přerostlým křovím. Začněte zmlazovat. Nikoliv však razantně celý dolů, ale postupně. Po odkvětu vlezte do keřů s pákovkami a odstraňte zhruba třetinu větví, co nejblíže k zemi. Začněte těmi nejstaršími. Ty poznáte podle tmavé zhrublé kůry. Keře budou vyhánět nové výhony. Nezbavíte se hustoty, ani květů, prořez téměř nespozorujete. Keře si bou držet tvar a nebudou se rozklecávat. Chybou je zkracovat větve v nějaké výšce.
Děkuji za radu. Máte úplnou pravdu křoví je přerostlé a moc se nám už ani nelíbí. Chtěl jsem je zmladit, ale nevěděl jsem jak. Hned po odkvětu se zachovám dle Vaší rady. Zdraví rex.
Dobrý den, přidám něco z praxe. Bude to držet vlhkost - možná tak velkou, že tam vzniknou plísně a houba. Bude se v tom držet "havěť"a kosáci ji budou zobat. Jenže tím ten mulč budou rozhrabávat do okolí. Pokud to přeschne, tak to vyfoukává silný vítr. Volba je na Vás, ale toto je moje zkušenost - volil bych oblázky (kačírek). Zdravím!
doplněno 08.04.14 09:19:rex - vždy je dobré nejdříve použít geotextilii a až potom "něco"na ní. Podívejte se na obrázek v jiném dotazu a uvidíte výsledek. Bez toho podkladu plevel proroste i kačírkem.
Děkuji za radu. Myslíte, že kačírek zabrání prorůstání trávy a plevelů? Jakou velikost oblázků použít. S pozdravem rex.
Nezabrání. Každá věc má své pro i proti. Kačírek se zase zasviní, ztratí barvu. Napadané zetlelé listí nevypadá dobře, spíš hrozně. Pokud bych volila, tak volím kůru. Pokud budete udržovat dobrou vrstvu, nemusíte ani používat textilii. Hrubší mulčovačka déle vydrží, nerozfoukává se. Lepší je borová (nemyslím piniová) než smrková.
Dobrý deň
K tým všetkým dobrým odpovediam pridám niečo aj ja.
Je úplne jedno čím namulčujete dreviny. Ak nechcete aby Vám tam rástla burina treba dať mulčovaciu geotextíliu - ako Vám už poradili. Kôra alebo štrk sú v takomto prípade na okrasu a držia geotextíliu na mieste. Podľa hrúbky mulč zadržiava vlahu v pôde. No a čo sa týka mulčovacej kôry, je vhodné dreviny prihnojovať, lebo odoberá dusík z pôdy.
Souhlasim s děvčaty.
Dejte nejprve cernou mulcovaci textilii (ne folii) a teprve na to mulcovaci kuru.
Plevel vam tam občas vyroste, nejake seminko totiž odněkud vzdy priletí, ale pujde snadno vytahnout, protoze se nedostane diky te textilii do hliny. A bude vam ten mulc právě i udrzovat trochu vlhkosti, pokud nás tedy nečekají extrémní vedra letos
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.