Nejste přihlášen/a.
Na hrušni se mi udělaly rezaté fleky. Letos jsem zasadil kolem pozemku jednoleté thůje, je možné, že by to na to mělo vliv? Soused tvrdí, že četl v časopise, že thůje ovlivňují ovocné stromy.
Děkuju za rady.
Na listech máte rez hrušňovou.
doplněno 04.09.12 10:57:Silnější napadení rzí bych nepodceňovala, oslabuje strom.
Ano, na listech máte rez hrušňovou a s thujemi to nemá nic společného. Zimním hostitelem rzi je jalovec chvojka.
Nojo, já to nechci podcenit, ale co s tím dělat? Přece nevyrejpu všechny thůje, co mi to dalo práce, než jsem je zasázel. A tý vody první rok...
Rez se na jaře přenáší větrem ze zimních hostitelů, tedy jalovců. Vyšší výkyt podporuje vlhké, nebo deštivé počasí na jaře. Rez se nevyskytuje na cypřiškách nebo zeravách. Hrušeň můžete proti rzi ošetřit postřikem před květem a při dokvétání. Rez nejenže silně oslabuje strom, ale napadá i plody. Na postřik můžete použít postřik na strupovitost, nebo přímo určený postřik proti rzi. V každé prodejně vám odborně poradí.
doplněno 16.09.12 19:59:polínek - proč si myslíte, že fleky nevadí a je to pouze nevzhledné? Hrušeň, která je opakovaně napadená doopravdy málo rodí a to proto, že strom je oslabený.
Dobrý den, Ladaadal. Zrovna dnes jsem zjistila, že hruška je napadená a ptala jsem se na poradně, co s tím. Mám také thuje 33 kusů, stěnu, jak píši je možné, že thuje je také místo, kde může rez přenášet. Thuje bych nechala, kde jsou, hnojila je a zalévala, to raději obětuji hrušku. Jen můj názor.
doplněno 17.09.12 02:07:
Kde se tedy vzala, když v okolí žádný jalovec nemám? Dá se tomu zabránit nějakým postřikem? Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.