Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vyrostlo na listech? Co s tím?

Od: viky® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, zdravím všechny a prosím o radu.

Vzadu na zahradě, kam se tak často nechodí, dnes čekalo překvapení. Všechny listy jsou něčím napadené. Není to živé i když se to rozebere. Poraďte, prosím, co s tím, je to hrozné, hnusné. Děkuji Viky

Co vyrostlo na listech? Co s tím?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

16.09.12 18:15
hodnocení

další

Co vyrostlo na listech? Co s tím? #2

16.09.12 18:16
hodnocení

šílené

Co vyrostlo na listech? Co s tím? #3

hodnocení

to něco je dole na listě, nahoře je list červený

Co vyrostlo na listech? Co s tím? #4
hahanaj*

jestli to nebude toto

ireceptar.cz/...

Ano, je to rez hrušňová. Nedávno se tady o tom psalo v otázce Fleky na hrušni. Nepodceňovala bych to. Letos jsou u nás napadené všechny hrušně, dokonce i moje. Asi se už bez postřiku neobejdeme.

doplněno 16.09.12 19:34:

Vy chcete zlikvidovat hrušeň? Není to škoda? Já bych jí nechala a od jara začala s postřiky. Každý rok není tak ta rez rozšířená, zaleží na počasí na jaře. Vaše hrušeň má jinak ještě celkem ,,pěkné" listy. U nás některé stromy, které už vloni byly napadené, jsou už nyní na pokácení. Já vloni rez ještě neměla, ale letos jí mám také. O jehličnany se nebojte.

doplněno 16.09.12 20:16:

Viki. Pokud vím, tak hostitel je jalovec , ale né ještě všechny jeho odrůdy. O smrcích a okrasných dřevinách nevím, ani v odborné literatuře jsem nic nenašla. Můžete dát odkaz (i ve vnitřní poště), ráda bych si to přečetla.

opravdu to je rez hrušňová - podle fotek - pomůžou asi jedině postřiky... taky ji máme a přitom jalovec v okolí nikde není...*plac*

doplněno 16.09.12 20:35:

PS: jiné stromy nám zatím rez nechytily...

hodnocení

Děkuji za odkaz, prohlédla jsem google a obrázky. Vypadá to, že se musí zlikvidovat postižený strom. I když se strom zlikviduje, co vše kolem? 1,5 metru od hrušky je stěna ze smrků, která je vysoká 5 metrů, měří 27 metrů. Mám strach, aby to nepostihlo, také tuto stěnu.

doplněno 16.09.12 19:55:

Četla jsem na google, že tato nemoc se může přenést na okrasné stromy a keře kolem. Máme kolem 50 kusů dospělých okrasných stromů a keřů, nerada bych, díky hrušce o ně přišla.

polinek*
hodnocení

0x

,,někde je jalovec a hrušně to napadá .Je to rez hrušňová. Strom méně rodí ,,ovoce není vadné,ale je ho méně a bude ho ubývat.

Jde to vzduchem

Viky. Na kácení je vždycky času dost. O okolní stromy a keře nemusíte mít obavu, rez napadá pouze hrušně jako letní hostitele a jalovec čínský a chvojku jako hostitele zimní. Nesmíte také věřit každému blábolu, co si přečtete na internetu.

Začal bych tím, že bych v předjaří strom řádně prosvětlil a provzdušnil.Následný postřik fungicidem před květem a jeden až dva postřiky po odkvětu.Pokud ošetřujete proti strupovitosti, postřiky zabírají i na rez.Každý rok není pro houbové choroby ideální, takže uvidíte. Samozřejmost je odstranění napadených jalovců. Pokud nic nepomůže, tak pila.

hodnocení

Dobrý den. Chtěla bych Vám všem poděkovat. Skutečně je to rez hrušková, co je na napadnuté hrušce. Viky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]