Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstovaní šeříku - jak rychle roste?

Od: martinxx1 odpovědí: 28 změna:

Dobry den,na zahradu si chci poridit serik tak se chci zeptat jestli jde koupit treba ve velikosti 1-1.5m.Kolik by takovy serik stal?a jak rychle serik roste?A jeste se chci zeptat jestli jde nechat urizlou vetevku nechat zakorenit ve vode a pak ji zasadit ven do zeme?

Predem dekuji za rady

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

šeřík se koupí v každém větším zahradnictví např... ekozahradnictvi.cz/...

mají různě velké sazenice

lidka*
hodnocení

0x

Já jsem měla u domečku bílý a fialový šeřík. Šeřík se dá krásně rozmnožit kořenovými výhonky. Pokud to není nějaký šlechtěný a roubovaný šeřík. Hodně odnožů jsem darovala. Zkuste si vyhlédnout v okolí větší keř a věřím, že vám odnož nechají vyrůst a vykopnou. A jinak pár rad najdete zde: chovatelka.cz/... Jinak ještě je dobrá rada v odkazu, který jsem vložila ohledně umístění keře. On skutečně vyráží hodně odnožů, takže nejlepší je, aby byl okolo prostor na sekání.

doplněno 06.03.12 15:50:

A ještě: abecedazahrady.dama.cz/... - zde doporučují a popisují množení řízkováním. :)

doplněno 06.03.12 19:33:

lolaprasatkova - není vůbec zač. *placni* Já jsem si sama sehnala v zanedbaném městském parku odnože rododendronu. Zespodu byly větvičky zakořeněné v listovce, krásně se mi chytily. A já zase na oplátku jsem pro zájemce přihrnovala ze svého krásně fialového keře rododendronu spoustu odnožů. Já nevím, mám prostě z toho větší radost, když si to vypěstuji ze semínka nebo z odnože. A šeřík, to je brnkačka. :D Nedokážu říct, jak rychle roste. Ale není to žádný fofr. Je pravda, že jsem šeříky nijak nehnojila - nechala jsem to na přírodě. Před šeříky jsem měla krmítko. A přes zimu jsem tam měla nával. A ptáčkové zase na oplátku mi hnojili prostor okolo krmítka. :)

lolaprasatkova

Liduško , děkuji. Zrovna zařizujky si zahrádku a taky koukám po šeříku. Taky pracuji hlavně z odkopky, protože investovat do zahrady 50 tisíc za sazeničky to se mi hodně nechce.

martinxx1
hodnocení

No ja prave chci rostlinu velkou tak 1-1,5m kolik takova rostlina tak zhruba stoji?A o kolik cm tak zhruba serik vyroste za rok?

diky za rady

lolaprasatkova

Ty peníze byla za sazeničky za celou zahradu :)

Jinak zde : nazazvorce.cz/...

Ale určitě najdete i někde jinde.

hodnocení

0x

O šeříku už tady bylo napsáno hodně. Moje vlastní zkušenost. Chtěla jsem mít na zahradě vše, tak jsme koupili i dva šlechtěné šeříky. Modrý a fialový. Když něco, tak kvalitního, jaký jsem byla blázen. Šlechtěný strom, je úplně k ničemu, když vám kolem dokola, rostou desítky výhonku, každý rok, které musíte likvidovat. Květy jsou sice veliké, nádherné, ale také těžké, pro stromek.

Jak jsem záviděla sousedům, obyčejné pláně šeříků. Nádherný keř, který voněl kolem dokola, mraky květů.

Když chcete šeřík, tak jedině odkopky od pláňat, nebo přímo si nasadit větvičku, dát třílitrovku,/// postříkat barvou, aby se větvičky nespálily/// a nechat, do dalšího roku je zakořeněná. Tak jsme to nakonec také udělali. Šlechtěné vyhodili a nasadili pláňata.

lemar0

Odkud jste? Dala bych Vám spoustu odkopků. Jsem z Pardubic.

eli*

Dobry den,pridavam se do diskuze,taky shanim odkopky,v okoli nic neni. Je mozne od vas neco odkoupit?Jsem ale z Ostravy.

lemar0

Klidně Vám dám kolik chcete zdarma, jen ta vzdálenost je dost velká. Nevím jak Vám to poslat. Na poštu bych nespolehala.Má krásný roubovaný stomek. Mnoho let neodnožoval a pak to začalo. Teď nevím, jak se toho zbavit.

buss

V čem je problém? Zabalit do pytle a jede to...

toxinka14

Dobrý den. m8te ještě ty odkopy šeříku?

jitkahk

Dobrý den, procházím internet, protože bych měla ráda na naší malé zahrádce bílý šeřík. "Strejda" google mě nasměroval sem a zjišťuji, že paní z Pardubic nabízí odkopek. Nabídka je sice už 2 roky stará, ale zkouším štěstí a ptám se, zda stále platí a zda se jedná o plnokvětý nebo jinak šlechtěný stromek či keřík? Máme totiž pláně modrého šeříku a po utržení ve váze rychle vadne. Jsem z Hradce Králové a ráda si k vám dojedu, vždyť je to nedaleko a samozřejmě se s vámi vyrovnám.

Děkuji mnohokrát, Jitka z HK.

hodnocení

0x

Plane seriky muzeme pestovat rizky ve skleniku,ale lepe je odkopek,ci hrizeni.Uslechtile druhy roubujeme na podnoze,lepe vybrane,aby tolik neodnozovaly.jInak naroubovat na plany jde na kazdy,ale podminka je nenapucene rouby,brzy urezat a uchovat v lednicce.Slechtenci jsou krasne,ale trochu narocnejsi na zivnou pudu.Take se striha,slabe vetvicky a odkvetle ,aby se podporilo kveteni na pristi rok,nevidim v tom problem.

hodnocení

0x

martine a vy chcete stromek,nebo ker?

jabraka*
hodnocení

0x

Divoký šeřík(siringa vulgaris) je spíše plevel,dokáže za pár let vyrůst na neproniknutelné roští.Spíše se hodí do živých plotů.Pro pěstování ušlechtilého květenství se roubuje,nebo očkuje.Mám dobrou zkušenost,že vydrží i nehorázné zimy v 1100 m/nm

My si na zahrádku do skalky pořídili minikeřík,Siringa mikro superb.Viz foto.

JABRAKA

doplněno 07.03.12 11:02:

Chybička se vloudila - Syringa-

JABRAKA

Pěstovaní šeříku - jak rychle roste?
martinxx1
hodnocení

no ne je to jedno jestli stromek nebo ker ale asi spise ker a nevite kde sehnat odkopek z planeho seriku?Slechtenej bude asi dost narocnej tak mi stavi planej a ze tvori hodne odnozi mi nevadi
jabraka*

Martine,u nás jsou porosty v městském lesoparku,kde se dá odkopek získat snadno.Myslím,že leckde ve městech je to též snadno dostupné.

JABRAKA

martinxx1
hodnocení

A co je vlastne ten odkopek?*hi*To je jako vedlejsi vyhon s koreny?Jako odnoz?

lidka*

Šeřík se množí stejně jako třeba maliny. Je to opravdu jak plevel, i když moc pěkný. :) Proto jsem psala, dát ho někam do rohu a nebo na místo, kde můžete okolo hlavního keře ty nepotřebné výhonky sekačkou likvidovat. Takže když někde najdete keř - vyberete si větší odnož a odkopnete si ho od hlavního keře. Stejně vám tam kořen zůstane a skoro na 100% se vám ujme. A když ne, zkusíte to znovu. Dokonce někdo zasadil šeřík do velké nádoby, aby mu to na zahradě nezaplevelil. :D Tak se pěstuje křen, aby nešel do hloubky, ale udělal silný kořen.

martine poku vam nevadi,ze busdete mit jednou velky plany ker,no tak se porozhlednete,kde v prirode v okoli kvetou seriky,nebo bude´de nekdo mit doma ,pozadat ho.Ja myslim,ze je dost mist kde seriky najdete.kdyby jste byl z okr semily,tak vam muzu nadloubat sazenic.

hodnocení

0x

Šeřík je za květu krásný a moc pěkně voní, bohužel, ve váze vydrží tak den a je zvadlý. Proto je krásný jenom na zahradě.

Mám katalog od Starkla, Čáslav, nabízí mnoho druhů, plnokvěté i normální, hodně barev. Ceny tak od 190 do 250 Kč. Nádherný je třeba Sensation - karmínově červený a všechny kvítky k tomu bíle lemované. Zasílají i na dobírku. Ale je pravda, že toto zahradnictví je dosti drahé a že určitě seženete levněji. A nešlechtěný možná i zadarmo. Roste všude, jako dítě pamatuji několik míst, kde na vsi volně šeříky rostly jako plevel a my děti jsme si v jejich houští hrály. Jaga.

martinxx1
hodnocení

A co je tedy ten odkopek?
lidka*

Jak už jsem napsala výše - vykopaná odnož a nebo zkráceně a možná i krajově - odkopek. Protože ji odkopnete od hlavního keře.;) - Já bych spíš použila název odnož šeříku.

martinxx1
hodnocení

Ok diky ted taky resim umely travnik poradte.cz/...

jabraka*

Martine,ale nejedná se o umělý trávník,je to pravá tráva,vypěstovaná a vysetá na geotextilii ve vrstvičce kompostové zeminy.Později se nařeže na pruhy,které se vysadí -položí - na rovné místo,kde chceme mít ihned travní porost.

JABRAKA

polinek*

nechápu ,,jak vykopaná ,,ze země? Čili větev,která roste z kmene? Pište jasněji.. díky No a jak má kmen a žádné boční větve? Tak kde co odkopnout. To se odkopává?

jabraka*

Polínko,spíše se jedná o kořenový odkopek.

JABRAKA

polinek*

-konečně jasné...díky

doplněno 03.05.12 20:37:

já jsem si koupila motýlí keř- -japonský šeřík ,,nezabere tolik místa a nádherně voní ,slítávají se na něho motýli zdaleka.

doplněno 03.05.12 20:42:

primazahrada.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]