Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je s mou orchidejí?

Od: kraaska odpovědí: 5 změna:

Zdravím všechny, mám hodně orchidejí a na spoustě z nich se mi teď začaly dělat takové potničky. Nevím, jak jinak to nazvat. Jako by se orchidej potila. Je to zespod na listech i na stoncích. Když se toho dotknu je to lehce lepkavé. Co s tím? Děkuji, Bára

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Krasko, čemu říkáš potničky? Jestliže to jsou malinkaté krůpějky jakoby vody, je to víc, než v pořádku! Rostlině se daří dobře a "lebedí" si! Je o ni dobře postaráno. Jsou to mikroskopické příznaky vlhkosti, kterými vyjadřuje svou spokojenost. Bude krásně kvést, staráš se o ně výtečně. Pokračuj tak, jako dosud. Zdaví Tě milovnice všeho krásného. *placni*

doplněno 27.08.11 22:03:

A ještě, nedotýkat se těch kapiček! Dotekem je vysušíš, a odbouráš jim příjem vlhkosti, které si tímto způsobem vytvářejí.

lidka*
hodnocení

0x

Zdravím Báro, mohly by to být puklice. To jsou strašné potvory a už mnohokrát jsme zde o nich diskutovali. Já jsem to na překrásné mandarince zjistila právě podle toho lepkavého na listech a i okolo květináče na parapetu. S nimi je těžký boj - já jsem mandarinku nezachránila. Měla tolik květů i plodů. *plac* Zkuste např. zde: poradte.cz/.... A jinak si zadejte puklice do vyhledávání v archivu - je toho tam hodně dalšího včetně doporučených rad. Samozřejmě, pokud to puklice skutečně jsou. Tak hodně štěstí, ať to raději nejsou. *placni*

hodnocení

0x

Souhlasím s Lidkou, jsou to takové malé kopečky a je to lepkavé - puklice! Je to hrozný nepřítel, většinou se rostlina nezachrání. Spousty miniaturních vajíček jsou v hlíně, na rostlině, na květináči, stačí, aby jich pár zůstalo a je to tu znovu. Pokud chcete rostlinu zachránit, vyndejte ji z hlíny a dobře omyjte jarovou vodou - každý kousíček. Hlínu vyhoďte a květináč taky /umělohmotný/. Pokud máte keramický, nechte ho asi 1/2 hodiny čistý vypálit v troubě, vajíčka se zničí a lze znovu použít. Ale málokdy se to podaří, většinou je to boj s větrnými mlýny. *zed*Jaga.

jaroslav44*
hodnocení

0x

Ahoj Báro. Podle toho, co popisuješ ti asi radost neudělám, ale typuji Puklice To je verbež, které se těžko budeš zbavovat. K orchidejím moc s chemií není dobré a tak je jediné zaručené a zdlouhavé řešení. Prostě je odstraňovat ručně, dokud se jich nezdavíš. Rozhodně separuj zdravé rostliny od napadených. Přeju hodně trpělivosti. Jarda

PS: pokud chceš zkusit přece jenom nějakou chemii, zkus se poptat v některém Orchidea klubu, které najdeš bez problémů na netu. Pokud pěstuješ i jiné kytky dej je taky jinam.

evinkat*
hodnocení

0x

Dobrý den, souhlasím se Suzymonem. Mám 12 orchideí a jenom na jedné se mi tvoří tyto kapičky. Má je již od jara a přesto v létě vyhnala dva stvoly a krásně kvetla. Také je na ní vidět, že nijak nestrádá. Ostatní jsou bez kapiček. Mám i jiné květiny a na žádných nic není. Zdraví Eva

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]