Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám doma Dracaena marginata a Ficus benjamina natasja-tak je to psané na květináči .. Ale nevím jak se o tyto rostliny starat.. Kolik zalévat a jak často? Draceanu doma už jednu mám,ale listy má ohlé,jakoby svěšené dolů i když ji zalévám myslím dost..Teď sem dostala další ale velkou a ta je má pěkně zvedlé a proto bych nechtěla,aby se mi s ní stalo to co s tou první.. Ficus mám prvně-teď má tvar pěkně dokulata.. Zastříhává se nějak do tvaru? Je jedno kdy? Nebo třeba se musí jen v nějakém období a pak nechat v klidu? Kam je umístit? Mají rádi hodně svetla (parapet) nebo méně a stačí jim třeba 5m od okna na poličce? Děkuji za odpovědi, v květinách se nevyznám..
Předpokládám, že jde o kultivar Ficus benjamina "Natasha" - má menší, užší a prohnuté listy. Oproti běžným "benjamínum" roste o něco pomaleji. Už léta je pěstuji a množím doma i v práci. Zalévám je, až když zemina v květináči vyschne, jinak nejsou nijak náročné. Hnojím "rozumně", zhruba tak jednou až dvakrát měsíčně. V době vegetačního klidu (od podzimu do jara) mírně omezím zálivku a nehnojím. Aby si tento kultivar udržel své tmavě zelené drobné dekorativní listy, potřebuje více světla. Má-li světla méně, vytváří listy světlejší, méně prohnuté a více podobné "obyčejnému" Ficus benjamina.
Tvarování snáší bez problémů, ideálním obdobím je jaro, aby nové výhony stihly do podzimu dozrát a zesílit. Tvar si můžete zvolit dle libosti, například můžete tvarovat malý stromek s holým kenem a hustou kulovitou korunkou (to se vám u běžných "benjamínů" s většími listy a méně hustým větvením tak snadno nepodaří. Seříznete-li ho až úplně "na pařez", vytvoří postupně hustý keřík.
Ani Dracaena marginata není na pěstování nijak náročná. Během sezóny vyžaduje o něco vydatnější zálivku (zemina by měla být mírně vlhká), v zimě je vhodné zálivku omezit. Pomáhá vyšší vzdušná vlhkost, proto je vhodné pravidelné rosení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.