Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dvě rostlinky, kterým takto hnědnou listy. Jedna je na okně - sluneční strana, druhá je v jiném okně - polostín. Jedna je normálně v půdě, druhá jako hydroponie. Obě toto bohužel dělají. Děkuji.
Podle toho, jak jsou skvrny ohraničené a jak se nekróza (odumírání pletiv) šíří z jednoho místa do okolí (s nažloutlým okrajem částečně poškozených pletiv), se obávám, že by mohlo jít o houbovou (např Fusarium) nebo bakteriální chorobu.
V tom případě bude úplné vyléčení obtížné, ne-li nemožné. Rozhodně pomůže odstraňování viditelně napadených listů, aby v rostlině bylo co nejméně velkých ložisek, z nichž se nákaza šíří do zdravých pletiv. Ale protože infekce probíhá zpočátku skrytě, ani důslednou likvidací skvrnitých listů se z rostliny nevymýtí. Ani případný postřik roztokem fungicidů (jde-li o houbovou chorobu) moc nepomáhá, neboť houba už je přítomná uvnitř a postřik jen brání nákaze zvenčí.
Nemáte-li doma cennou sbírku jiných (dosud zdravých) dracén, není nutné vaše napadené rostliny ihned likvidovat. Odstraňováním napadených listů můžete průběh infekce buď zpomalit, anebo úplně zastavit. I rostliny totiž mají svůj obranný systém (produkci fytoncidů ap.), takže se může stát, že časem si rostlina s nákazou poradí sama.
doplněno 07.08.11 21:32:Co se týká možnosti přenosu na jiné rostliny, zní odpověď: NEVÍM. Některé houbové či bakteriální choroby jsou omezeny jen na jeden druh či rod, jiné se mohou šířit i na další skupiny rostlin. Přesné určení "nakažlivosti" patogena není v domácích podmínkách možné (a často ani v laboratoři).
Vycházím-li z vlastní (velmi povrchní) zkušenosti: U nás ve škole na chodbách také máme dracény s podobnými skvrnami. Vyskytují se u většiny dracén, nezávisle na světelných podmínkách, na zálivce i na roční době. Málokdy se však stává, že by dracéna byla skvrnami poškozená natolik, že bychom ji museli zlikvidovat. Dracény tedy dlouhodobě přežívají, po přesazení a otrhání všech skvrnitých listů jsou často delší dobu beze skvrn (neboli zlepšení půdy je možná posiluje). Ale to hlavní: Na jiných rostlinách v těsném sousedství (zelence, tchyniny jazyky, pandány, fíkusy, pryšce, monstery, ibišky, břečťany...) žádné podobné projevy nepozoruji. Neboli: Pokud to je infekce, na okolní rostliny se nešíří.
Díky za odpověď. Ano to odpovídá i tomu, že postupně byly napadeny všechny odnože, které jsem si z jedné rostliny vypěstovala. Po přestěhování jsem z jedné udělala čtyři. Takovou jsem z toho měla radost a postupně to začalo u všech. Reeve, nemůže se to přenést na jiné druhy druhy pokojovek? Asi ani přesazení by nepomohlo, že? Pokud to není přenosné, tak se budu snažit léčit podle rady, nechci to hnedka vzdávat.
Díky moc! Tak to risknu a budu léčit. Jinak k bodíkům dávám ještě navíc . . . .
Tak to je přesně můj problém. Mám je v hlíně, ale všechna okna mám - východ, jih a západ. Takže vlastně celý den slunce - pokud svítí. Už jsem je přestěhovala do ložnice. Takže také budu čekat na radu.
Tak jsem trochu pohledala a zdá se, že to není od sluníčka, ale nedostatečná zálivka.
Hnědé špičky a žluté okraje listů:
Nejčastější příčinou je suchý vzduch. Převážná většina Dracén totiž potřebuje dostatečně vlhký vzduch. Květináč tedy vždy obložte vlhkou rašelinou a také nezapomínejte její listy pravidelně zvlhčovat. Další příčinou může být také chladný průvan a rovněž sucho v substrátu. Suchý substrát také způsobuje vznik hnědých skvrn na listech.
Listy jsou měkké, zkroucené, s hnědými okraji:
Příčinou je téměř vždy příliš nízká teplota. Tyto příznaky se brzy objevují u Dracén, které jsou velmi choulostivé a v těsné blízkosti oken během mrazivých zimních nocí často nachladnou.
Žloutnutí spodních listů:
Pokud žloutnutí spodní strany listů postupuje pomalu, je to jen přirozený proces stárnutí listů.
Listy totiž mají omezenou životnost pouze na 2 roky a pak odumírají. Díky tomuto příznačnému znaku Dracény a dračinky po čase získávají charakteristický vzhled rostlin s listovou korunou na holém kmínku.
Hnědé skvrny na listech:
Příčinou je zcela jistě nedostatek vody. Jejich substrát musí být stále vlhký.
Moje také měly takové hnědé skvrny. Hnojím nyní pouze jednou na jaře a zalévám, až zemina mírně vyschne a občas rosím. Ani v létě jim přelévání moc neprospívá. Některé zeminy se chovají jako houba. Po zalití do sebe natáhnou velké množství vody. Povrch zeminy v květináči je později suchý, ale uvnitř je stále hodně mokrý. Takovým substrátem jsem zahubila už mnoho květin.
Hnojíte obě květiny stejně? Někdy to dělá i přehnojení. Příčin těchto potíží je více. Já bych zvýšila rosení.
Tím substrátem by to opravdu mohlo být. Všecky kytky mám přesazené do nového, ale dračince jsou stále v tom, jak jsem je koupila. A že je to uvnitř mokré, jsem taky zjistila. :D Dobrá, mají tedy na chvíli "dietu". Opatrněji s vodou a hnojením. Děkuji za radu
Když je zemina na povrchu květináče suchá a myslíte si, že je potřeba květinu zalít, tak zkuste do zeminy vsunout prst, co nejhlouběji. Tak poznáte, jakou máte zeminu.
Literatura uvádí tyto možnosti, které způsobují ono zhnědnutí. Nedostatečná zálivka, suchý vzduch, průvan, málo světla, nebo naopak mnoho, přehnojení a nejhorší je přelití. Nyní je třeba zvážit, která z nich to je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.