Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
viděl jsem kdysi u někoho na zahrádce něco jako obrovský, vysoký, okrasný bodlák se stíbrozelenými obrovskými listy.. Stál tam osamoceně jako solitér a ten pohled byl opravdu fascinující. Bohužel nikde nic takovéhu na interneu nemohu najít. Nevíte prosím, o jakou rostlinu se jedná, popř. kde by se dala sehnat?
Napadl mě ostropes trubil. Při hledání obrázku jsem u jednoho stříbrného bodláku našla, že toto téma se zde již probíralo.
A také se zkuste podívat na bělotrn obecný (kulatohlavý).
Ale pořád mám dojem, že jsem ten váš bodlák občas někde zahlédla, ale že to nebude ani jeden ze zde jmenovaných.
Ano, na Vašem odkazu poradte.cz/... je foto "bodláku", který má velice podobné listy, jako ten, který hledám. Chtěl bych dodat, že by měl být pyramidálního vzrůstu o výšce asi 1.5 m i více.
Je to prostě bodlák... Kdyžtak kukni do Wiki... Až jej někde uvidíš, ustřihni si ´zralý´květ a nebo si z něj vydrol semínka - nebo najdi v okolí přízemní růžici listů (podobných, jako má vzrostlá rostlina - takto roste první rok) a vyrýpni si ji i s kořenem. Ale pozor - bodlák je sice relativně vzácný, ale pořád jde o ´plevel´, který se v dobrých podmínkách dokáže značně množit (měl jsem jej na zahrádce taky
).
Podle popisu bych si myslel, že půjde o štětku soukenickou nebo planou - viz: botany.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.