Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okrasný podlák?

Od: zoozahada® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

viděl jsem kdysi u někoho na zahrádce něco jako obrovský, vysoký, okrasný bodlák se stíbrozelenými obrovskými listy.. Stál tam osamoceně jako solitér a ten pohled byl opravdu fascinující. Bohužel nikde nic takovéhu na interneu nemohu najít. Nevíte prosím, o jakou rostlinu se jedná, popř. kde by se dala sehnat?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Napadl mě ostropes trubil. Při hledání obrázku jsem u jednoho stříbrného bodláku našla, že toto téma se zde již probíralo.

poradte.cz/...

A také se zkuste podívat na bělotrn obecný (kulatohlavý).

Ale pořád mám dojem, že jsem ten váš bodlák občas někde zahlédla, ale že to nebude ani jeden ze zde jmenovaných.

hodnocení

Ano, na Vašem odkazu poradte.cz/... je foto "bodláku", který má velice podobné listy, jako ten, který hledám. Chtěl bych dodat, že by měl být pyramidálního vzrůstu o výšce asi 1.5 m i více.

hahanaj*

také mne napadl artyčok vypadá jako okrasný bolák a má stříbřité listy a dorůstá výšky i přes metr- podívejte se na netu

hodnocení

Artyčok znám, ten to není.

mowla*
hodnocení

0x

Je to prostě bodlák... :-D Kdyžtak kukni do Wiki... Až jej někde uvidíš, ustřihni si ´zralý´květ a nebo si z něj vydrol semínka - nebo najdi v okolí přízemní růžici listů (podobných, jako má vzrostlá rostlina - takto roste první rok) a vyrýpni si ji i s kořenem. Ale pozor - bodlák je sice relativně vzácný, ale pořád jde o ´plevel´, který se v dobrých podmínkách dokáže značně množit (měl jsem jej na zahrádce taky :-D ).

hodnocení

Bohužel, nikde jsem ho od té doby neviděl, ani na Wki, ani nikde jinde! Obyčejný bodlák to není.

fribble*
hodnocení

0x

Podle popisu bych si myslel, že půjde o štětku soukenickou nebo planou - viz: botany.cz/...

hodnocení

Nene, má to obrovské stříbrozelené listy.

hodnocení

0x

Zkuste se podívat na Ostropestřec mariánský. Je úžasně impozantní jako solitér. Je také velmi léčivý, tedy jeho semena.

hodnocení

0x

Je mu podobný?

Okrasný podlák?
hodnocení

Není, má sice také 1 silný stonek, ale mnohem větší a širší stříbrozelené listy.

hodnocení

Tak už jsem se asi dopátral :)

ourfrenchgarden.blogspot./...

Ostropes trubil - onopordum acanthium.

Je jich více poddruhů.

iviis
hodnocení

0x
Jedná se o Ostropes trubil - 2-léta bylina (ostatní lze nalézti ve vyhledávači)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]