Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velký bodlák

Od: rubbs* odpovědí: 15 změna:

Ahoj. Prosím o určení rostliny.
Na několika místech kolem polní cesty mezi vinohrady byly celé skupiny těchto velkých bodláků. Vyfotografován je střed jednoho z nich, jedná se jen o listy, zda bude později i květ, nevím -?
Pozoruhodná byla jejich velikost, největší trsy měly průměr až 1 m. Fotografii jsem udělal bohužel pouze jednu (druhý obrázek je detail listu z prvního obrázku). V atlasech, které mám, jsem bodláků moc nenašel.
Na internetu jsem zkoušel nahodile hledat podle rodových jmen bodlák, pcháč, máčka... ale nic.
Výskyt: Znojemsko

Velký bodlák

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tato rostlina se jmenuje OSTROPES TRUBIL. Posléze poroste do výšky...

doplněno 28.05.10 20:26:

... proč se tak chytří lidé ptají tak hloupých? :(

limetka*
hodnocení

2x

Mne také napadl prvně ostropes, ale vyfotografovaná rostlina mi přijde mnohem mohutnější - že by to způsobily ty velké deště? Budu dál pátrat a prolézat moudré knihy... Nebo nějaký druh ostropestřce? Ten je také takhle veliký, ale má skvrnité listy...Ještě mne napadá Pcháč zelinný...ano, nejspíš by to mohl být on...

rubbs*
hodnocení

Detail listu

Velký bodlák #2
sebod*

To je artyčok. Jeho poupata se používají v kuchyni.

Naroste do výšky cca 2 i více metry. Bude rozkladitý. Kvete fialově.

rubbs*
hodnocení

Díval jsem se na ten Ostropes trubil (onopordum acanthium) a přestože popis a výskyt vyhovuje, zdá se mi, že moje rostlina má mnohem širší listy (!) a taky mnohem světlejší _ ale ty časem mohou ztmavnout... Možná jiný druh onopordum...? Škoda že moje rostlina zatím nemá květ :(
Na ten artyčok, myslím, to nevypadá.

Zkusím ještě zapátrat.

rubbs*
hodnocení

Ostropes trubil (onopordum acanthium)

Velký bodlák #3

rubbs*
hodnocení

Ostropes trubil (onopordum acanthium): rostlina vyšší než širší, moje je rozhodně širší než vyšší

Velký bodlák #4

rubbs*
hodnocení

Pcháč zelinný (Cirsium oleraceum) to asi také nebude, tvoří jej několik stonků vedle sebe, má užší listy a roste na vlhkých místech. Můj hledaný bodlák má dole široké květenství (až dorostou další a další listy tak to bude asi taková chlupatá "koule"), široká základna vylučuje několik stonků vedle sebe (pokud vůbec nějaký stonek bude), má mnohem širší listy a výskyt byl u (asfaltové) polní cesty na relativně suché stráni.

Velký bodlák #5

rubbs*
hodnocení

Ještě další ukázka pcháče zelinného

Velký bodlák #6

rubbs*
hodnocení

Z ostropestřců jsem našel především ostropestřce mariánského (Silybum marianum), který vyhovuje zadání, až na výraznou kresbu na listech, na rozdíl od hledaného bodláku, který je má světle zelené, s naznačeným žilkováním.

Velký bodlák #7

rubbs*
hodnocení

Z bodláků rodu Carduus jsem našel jednoho "plochého" _ Carduus pycnocephalus. Kdyby měl širší světlejší listy a hlavně bohatší "korunu", byl by docela podobný.

Velký bodlák #8

rubbs*
hodnocení

Hledaný kousek se asi nepodaří identifikovat a větší vzdálenost k němu mi asi znemožní po čase znovu místo jeho výskytu navštívit. I tak vám moc děkuji za snahu.

limetka*
hodnocení

0x

;)rubbs - mně to nenechává v klidu a stejně ještě popátrám, chtěla bych to také vědět, s kým vlastně máme tu čest, třeba to nakonec zjistíme *pivo*

hodnocení

0x

Trochu mě napadl Bolševník velkolepý, vím že to není bodlák, ale je gigantický, a hlavně při dotyku s ním naskočí puchýře. Listy trochu podobné jsou, ikdyž bolševník je má tmavší, ale jak prší a není slunko, mohou být světlejší. Jsem zvědavá, jestli někdo zjistí, co to je...

limetka*

Ne, bolševník to není, ten nemá trny, ale také si myslím, že to bude nějaká zavlečená potvora, která tu není původně domovem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]