Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Prosím o určení rostliny.
Na několika místech kolem polní cesty mezi vinohrady byly celé skupiny těchto velkých bodláků. Vyfotografován je střed jednoho z nich, jedná se jen o listy, zda bude později i květ, nevím -?
Pozoruhodná byla jejich velikost, největší trsy měly průměr až 1 m. Fotografii jsem udělal bohužel pouze jednu (druhý obrázek je detail listu z prvního obrázku). V atlasech, které mám, jsem bodláků moc nenašel.
Na internetu jsem zkoušel nahodile hledat podle rodových jmen bodlák, pcháč, máčka... ale nic.
Výskyt: Znojemsko
Mne také napadl prvně ostropes, ale vyfotografovaná rostlina mi přijde mnohem mohutnější - že by to způsobily ty velké deště? Budu dál pátrat a prolézat moudré knihy... Nebo nějaký druh ostropestřce? Ten je také takhle veliký, ale má skvrnité listy...Ještě mne napadá Pcháč zelinný...ano, nejspíš by to mohl být on...
Díval jsem se na ten Ostropes trubil (onopordum acanthium) a přestože popis a výskyt vyhovuje, zdá se mi, že moje rostlina má mnohem širší listy (!) a taky mnohem světlejší _ ale ty časem mohou ztmavnout... Možná jiný druh onopordum...? Škoda že moje rostlina zatím nemá květ
Na ten artyčok, myslím, to nevypadá.
Zkusím ještě zapátrat.
Pcháč zelinný (Cirsium oleraceum) to asi také nebude, tvoří jej několik stonků vedle sebe, má užší listy a roste na vlhkých místech. Můj hledaný bodlák má dole široké květenství (až dorostou další a další listy tak to bude asi taková chlupatá "koule"), široká základna vylučuje několik stonků vedle sebe (pokud vůbec nějaký stonek bude), má mnohem širší listy a výskyt byl u (asfaltové) polní cesty na relativně suché stráni.
Trochu mě napadl Bolševník velkolepý, vím že to není bodlák, ale je gigantický, a hlavně při dotyku s ním naskočí puchýře. Listy trochu podobné jsou, ikdyž bolševník je má tmavší, ale jak prší a není slunko, mohou být světlejší. Jsem zvědavá, jestli někdo zjistí, co to je...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.