Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlíva ústřičná - jak ji pěstovat

Od: natalie* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, našla jsem si návod jak pěstovat na starém pařezu hlívu. Mám už vše připravené. Ale mám dotaz - pařez, kde má být pěstovaná, je v blízkosti okrasných stromů, které na zahradě mít chci. Bojím se ale, že hlíva napadne i okrasné stromy. Je možné, aby se hlíva takto množila? Může její spory přenášet vítr? Je lepší ji tedy pěstovat na zahradě, nebo ve sklepě? Bohužel to nikde nepíšou a tak se obracím na Vás. Prosím, poraďte.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

stafan*
hodnocení

2x

Hlíva se na zdravých stromech neujme. Připravte si dva pařezy z listnatého stromu(topol,ořech - mám vyzkoušené) o délce cca 500 mm, udělejte do nich zářezy a do těch zářezů vložte sadbu hlívy. Pařezy vložte do černého igelitového pytle,vlijte tam trošku vody, zavažte a nechte v teple. Cca po měsíci až dvou se v pytli vytvoří na pařezech něco jako bílá vata. Pak pařezy zakopejte venku do země někde ve stínu. Nechte venku 5 - 10 cm pařezu. Takto hlíva plodí i 3 roky po sobě. Výnos ale každým rokem je menší. Ale klidně můžete pěstovat na pařezu v zahradě pokud není trouchnivý.

hi*
hodnocení

0x

Ve vzduchu neustále létají miliardy výtrusů všech možných hub.Největší koncentrace jich je samozřejmě v lese či parku.Dýcháte je ústy,nosem,ulpívají vám na hladině džusu,který vypijete v přírodě,atd...Jsou prostě všude.Tomu se neubráníte.Je to naprosto přirozené.Hlíva napadá předevím,jako každá dřevokazná houba,stromy nemocné a umírající ve kterých jsou ideální podmínky pro uchycení výtrusů,protože ,mimo jiné, v těchto stromech neproudí míza nebo jen minimálně.Můžete být v klidu vaše stromy nechá rozhodně napokoji,tak agresivní houba to zdaleka není.:) Já ji pěstuji na slámě v igelitových pytlích. Ve sklepě ji mužete nechat než proroste substrát.Plodnice ale potřebují trochu toho denního světla. Já pytel s prorostlou slámou pak hodím ven někam do stínu pod strom a prořežu aby mohly plodnice narůstat ven. Pytel průběžně kropím aby byla vlhká sláma s plodnicemi a podhoubím.

lidka*
hodnocení

0x

Natálie, určitě si pročtěte tento loňský příspěvek a přepychovou úrodu hlívy. Letos se nám kolega ještě nepochlubil, ale třeba se ještě ozve:

poradte.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

Rozšíření hlívy pomocí výtrusů nehrozí.Když plodnice konečně vyrostou,nemáme zájem,aby plně dozrály.Sklízí se pokud možno,ve stádiu,kdy spodek plodnic je ještě zavřený.Žádné výtrusy ještě nevypadly.Spíše spadnou pod vlastní houbu,vítr by musel být obzvláště silný.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]