Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, našla jsem si návod jak pěstovat na starém pařezu hlívu. Mám už vše připravené. Ale mám dotaz - pařez, kde má být pěstovaná, je v blízkosti okrasných stromů, které na zahradě mít chci. Bojím se ale, že hlíva napadne i okrasné stromy. Je možné, aby se hlíva takto množila? Může její spory přenášet vítr? Je lepší ji tedy pěstovat na zahradě, nebo ve sklepě? Bohužel to nikde nepíšou a tak se obracím na Vás. Prosím, poraďte.
Hlíva se na zdravých stromech neujme. Připravte si dva pařezy z listnatého stromu(topol,ořech - mám vyzkoušené) o délce cca 500 mm, udělejte do nich zářezy a do těch zářezů vložte sadbu hlívy. Pařezy vložte do černého igelitového pytle,vlijte tam trošku vody, zavažte a nechte v teple. Cca po měsíci až dvou se v pytli vytvoří na pařezech něco jako bílá vata. Pak pařezy zakopejte venku do země někde ve stínu. Nechte venku 5 - 10 cm pařezu. Takto hlíva plodí i 3 roky po sobě. Výnos ale každým rokem je menší. Ale klidně můžete pěstovat na pařezu v zahradě pokud není trouchnivý.
Ve vzduchu neustále létají miliardy výtrusů všech možných hub.Největší koncentrace jich je samozřejmě v lese či parku.Dýcháte je ústy,nosem,ulpívají vám na hladině džusu,který vypijete v přírodě,atd...Jsou prostě všude.Tomu se neubráníte.Je to naprosto přirozené.Hlíva napadá předevím,jako každá dřevokazná houba,stromy nemocné a umírající ve kterých jsou ideální podmínky pro uchycení výtrusů,protože ,mimo jiné, v těchto stromech neproudí míza nebo jen minimálně.Můžete být v klidu vaše stromy nechá rozhodně napokoji,tak agresivní houba to zdaleka není. Já ji pěstuji na slámě v igelitových pytlích. Ve sklepě ji mužete nechat než proroste substrát.Plodnice ale potřebují trochu toho denního světla. Já pytel s prorostlou slámou pak hodím ven někam do stínu pod strom a prořežu aby mohly plodnice narůstat ven. Pytel průběžně kropím aby byla vlhká sláma s plodnicemi a podhoubím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.