Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
nedavno jsem koupil velky strom fikusu, co jsem ho prinesl domu, zacaly hodne zloutnut listy a opadavat. Prikladam zde fotku a ptam se jestli je to normalni a nebo je fikus napaden nejakym skudcem. Listy jsem prohlizel a nic zvlastniho jsem nenasel.
Dekuji za radu
Richarde, zdravím vás a hned vás uklidním, v tomto období je to u benjamínků úplně normální - prostě je podzim a oni na něj reagují takto. Jiná věc je, pokud jste ho zakoupil a nepřesadil. Pokojové květiny se většinou prodávají v tzv. přepravní zemině, která je lehká (kvůli ceně dopravy) a v podstatě v ní rostlina nemá žádné živiny - takže určitě doporučuji přesadit do kvalitního substrátu a zlehka zastřihnout - uvidíte, poroste jak divý.
Dobry den. Ja si tiez myslim, ze nic neobvykle sa s Vasim fikusom nedeje, blizi sa zima, rastlina zhodi znacnu cast listov, ale na jar bude zase krasna a zelena. Podobne sa apravaju napr. i moje ibisky, ktore po letnych mesiacoch na balkone prenesiem do bytu. Denne ozlkne a opadne niekolko listov, ale - kedze uz mam s ich pestovanim skusenosti- som pokojna, bude to tak az do jari. Podobne reaguju aj fikusy, zhadzuju listy.
Pokial ide o to presadenie, ja pred zimou rastliny presadzam vynimocne, vzdy je to lepsie urobit na jar. Ale aby ste rastline dodali aj nejaky vyzivny substrat, mozete ju dat do vacsieho kvetinaca -ale len o malicko vacsieho -a dosypat okolo korenoveho balu novu zeminu. Tak vela uspechov.
Pokud není přelitý a na jaře začne nasazovat na mladé listy tak je to normální. Náš benjamínek měl při nákupu 60cm, dnes dva metry, také opadává, zalévám pouze do misky, hodně rosím listy, dost ho stříhám-vždy v tuto dobu, na jaře přihnojím Balkonkastelem( ano, vím, že je to určeno balkonovým rostlinám)Nenakupujte ´v různých supermarketech, sice levné ale kytka nevydrží.
To znamená, že mě přepeř... každý fikus.
doplněno 28.11.09 13:18:Tak to je další který schazuje listí.
Ony fíkusy benjamina nemají moc rády stěhování, navíc se dostaly do tepla a zkráti se den...
Opad listů je přirozenou reakcí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.