Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Červené skvrny na kmeni jabloní

Od: monikapruchova odpovědí: 4 změna:

Na jabloních se mi objevily červené skvrny na kmeni. Co by to mohlo být, je to pro strom škodlivé?

Červené skvrny na kmeni jabloní

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Před pár lety jsem se zde ptala na něco podobného.

poradte.cz/...

Rádcové mě uklidnili, dokonce se v těch starých odpovědích dočtete, že to signalizuje čisté prostředí.

hodnocení

0x

Dovolím si citovat:

Co způsobuje cihlově červený povlak na kmeni jabloně?

Je to řasa Trentepohlia umbrina. Takový indikátor čistoty životního prostředí. Ve vzduchu není síra, která řasy dříve tlumila v rozvoji, ničila je.

Stromu řasy neubližují, ale pokud se jich chceme zbavit, použijeme na kmen tlakovou vodu nebo kartáč, kterým borku s řasou odstraníme. Poté ošetříme některým z měďnatých fungicidů. Ale vydrží to jen rok, dva, tři, pak se řasa objeví znovu.

Rozlišuje se mnoho druhů a poddruhů této řasy. U nás jsou běžné tři druhy:

Trentepohlia umbrina - tvoří červenohnědé povlaky na kůře stromů (nejen jabloní)

Trentepohlia iolithus - za vlhka červenohnědé, za sucha šedozelené povlaky na kamenech v údolích horských potoků

Trentepohlia aurea - krátce plstnaté oranžové povlaky na zdech a skalách.

doplněno 31.01.25 10:32:

já kmeny stromů jednou-dvakrát ročně natírám vápnem - jednat to dezinfikuje a likviduje škůdce, druhak to pomáhá proti aktuálnímu počasí, kdy je pár dnů extrémní teplo a slunce vs. mínusové ranní teploty - slunce neohřívá kmen a hlavní větve a tím pomáhá kůře nepraskat

Ach, to už dělá málokdo ... natírání kmenů vápenným roztokem v ovocných sadech už dělají jen staří a zkušení sadaři.

A pokud jsou na veřejných prostranstvích ovocné stromy, tak je Technické služby tak nanejvýš ořezávají (mnohdy blbě) - o vápenném nátěru si chudinky mohou nechat jen zdát.

km
hodnocení

0x

něco jako lišejník a je to normální, ničemu to nevadí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]