Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rzivý povlak kmene třešně

Od: bimbam® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den! Dnes jsem na kmeni třešně staré asi 40 let objevila rez. Je to na severozápaní straně kmene, rzivý pás zaujímá čtvrtinu až třetinu obvodu kmene. Na Googlu jsem našla, že by to mohla být (asi) neškodná řasa Trentepohlia. Fotky rzi odpovídají. Ale ta je uváděna pouze(?) u jabloní.

Zajímavé je, že jsem ještě před pár dny denně k této třešni chodila sypat do krmítka a ničeho jsem si nevšimla. Možná to postupuje rychle... Mám mít obavy? Mám se pokusit to nějak likvidovat? Nebo alespoň zastavit postup?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Řasa nebo lišejník. Často je to vidět na stromech u vodních ploch nebo vlhčím prostředí. Pro strom neškodné.

majsterjoe*

jo. A já jen doplním že ta "rez" je pouze na povrchu té kůry (izolují ji) a překvapivě stromu vůbec neškodí.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, zatím zkuste na tu rez sáhnout a očichat si ruku. Potom nám napište, jestli to není jen nějaká nafoukaná špína (prach) nebo zda to "voní"např. jako houba nebo plíseň či je to mazlavé. A obrázek toho kmene by byl super. Zdravím!

doplněno 04.04.18 17:53:

bimbam - na obrázek není spěch, ale jistě se bude lépe radit s obrázkem (pokud to někdo netrefí hned a bez obrázku).

doplněno 05.04.18 12:28:

bimbam - díky za obrázek. Ještě doplním odkaz, kde se dočtete i to, že žijete v čistém prostředí, což může být informace zajímavá.

kudluvfotoatlashub.blog.c/...

hodnocení

Je to suché, bez zápachu, na ruce při stěru zůstává jen nepatrné množství. Nafoukané rozhodně ne, z té strany se do dálky táhnou jen zahrady. Fotku pořídit mohu, nejdříve zítra.

jofa*

ben: Tak to jsem rád, že jsem se na stará kolena dočkal v Podkrkonoší čistého prostředí. Letitá jabloń to nikdy neměla až v posledních letech. Na suchém místě. To tady musel být dřív sajrajt ve vzduch. *smich* ( Něco málo jsem zvýraznil sytost rzi)

Rzivý povlak kmene třešně
ben®

jofa - asi je pravda, že se za poslední léta povedlo to životní prostředí zlepšit. Např. pojem kyselé deště jsem už hodně dlouho neslyšel a dříve dost často.

jofa*

Škoda, že to čisté prostředí tady nebylo už od 60 let. Mohl jsem mít na zahradě krásné barevné stromy (kmeny). *pivo*

hodnocení

2x

Takových stromů vídávám spoustu, nejspíš to nic škodlivého není.

hodnocení

Děkuji všem, uklidnili jste mě.

A přidávám fotku. Už jen pro zajímavost a některým, kteří se s tím stejně jako já setkají poprvé, pro informaci.

Rzivý povlak kmene třešně #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]