Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Na zahradě mám švestku, která v tuto dobu, kdy ostatní stromy jsou olistěné, tak tato švestka je naprosto bez listů a podobně je to i u sousední jabloni na větvi, která sousedí se švestkou. Na větvích je nějaký mech...viz foto.
Můžete mi poradit co se stalo s tou švestkou a zda je ještě naděje, že příští rok bude rodit ( letos neměla moc plodů ).
Děkuji za jakoukoliv radu či názor.
To jsou lišejníky. V takto masívním výskytu se mi to nelíbí, jelikož narušují kůru na větvích, což jsou pak místa vniknutí chorob a škůdců. Někdo to natírá skalicí, menší plochy drhne kartáčem, ale často je to marné. Možná přispívá stín domu a omezené proudění vzduchu. Možná vzhledem k tomu domu může být nějaké porucha v podloží, myslím GPZ. Zažila jsem účinek takové geopatogenní zóny, že jabloň bohatě zaplodila a prostě padla.
Poslední roky na ryngle opadává předčasně a má napadené listy viz poradte.cz/... ale i tak každý rok krásně plodí, takže to neřešíme. Špatné listy se ukáží cvhilku před tím než je shodí... nemá cenu to řešit na posledních 14 dnů než opadají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.