Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škůdce na listech švestky

Od: lenela* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám na zahradě dva roky staré dva stromky švestek (každý je jiný druh). Ještě neměly plody. Přibližně před třemi týdny se na spodní části listů objevily nějací škůdci. Domnívala jsem se, že to jsou mšice, ale postřik proti mšicím na to nezabíral. Prosím, poraďte, o jaký druh škůdce nebo nemoci se jedná a jak se toho zbavit. Přikládám foto listů švestek. Za radu předem děkuji.

Škůdce na listech švestky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Podle mne je to šarka a nic na to není.Jen vykopat a spálit.Jsou druhy švestek resistentní proti šarce,pěstujte jiné.

doplněno 29.09.11 14:44:

Napadení šarkou se projevuje různě. U většiny švestek se obejvují na listech světlezelené skvrny, listy jsou obvykle tvarově nezměněné. Tyto příznaky je možné pozorovat prakticky po celé vegetační období. Někdy se ovšem stane, že nejsou příznaky vůbec zřejmé i přes to, že rostlina má šarku.
Plody jsou potom většinou různé deformace, jamky apod. Dužnina plodů je nekrotická, bez chuti. Takto napadené plody se na nic nehodí a většinou předčasně opadávají.
Šarku přenášejí i mšice a izolační vzdálenost od napadných stromů musí být v řdu stovek metrů.

majdalena*
hodnocení

0x

My taky museli švestku zrušit, že byla napadena šárkou a ta měla listy takové jiné. Byli tam takové kroužkové žlutozelé flíčky a listy byly jako ostře ohraničené. I celý strom byl jako světlejší, než ostatní.Ty listy byli jako odstínované od tmavě zelené až do úplně světlé, takové kruhy.

limetka*
hodnocení

0x

Mám dojem, že takhle nevzhledně běžně na podzim před žloutnutím a opadem listy švestek vypadají, nanejvýš je tam nějaká nespecializovaná plíseň, není to nic, co by bylo třeba řešit. Jo a šarka to není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]