Nejste přihlášen/a.
Ahoj, reinkarnuju dlouho nepoužitou sekačku - Riwall RPM 5135 HW, T475 čtyřtakt 139cm³ OHV
Olej, vzducháč vyměnej, sekačka sama od sebe nenastartuje. Pokud ale vyšroubuju svíčku, nakapu do válce trochu benzínu, vrátím svíčku, zatáhnu za startér - sekčka nastartuje a šlape. Jakmile ji poté chcípnu, opět už nenastartuje. Můžu za startér tahat jak splašenej, ale ani neškytne. Musel bych zase nakapat benzín přímo do válce. Čím by to mohlo být?
Přijde mi, že se do válce přirozeně nedostane benzín, ale když ho tam nakapám a nastartuju, tak už si ho píst nějak podtlakem saje a motor šlape.
Někde jsem četl, že by to snad mohla dělat ucpaná tryska v karburátoru. To ale nevím, jak se čistí. Karburátor viz foto. Taky jsem se zkoušel dostat do té plovákové komory naspodku, odšrouboval jsem oba šrouby (jeden z nich by měl být na vypuštění benzínu), ale plováková komora na karburátoru stále drží.
Další věc, co je na sekačce zvláštní - karburátor má klapku, klapka se otevírá táhlem na pružnice. Působí to, jako by to byl sytič, ale to táhlo se nikde neovládá, není k němu přidělaná žádná páčka, nic, je tam jen tak schovaný pod krytem. Dokonce ani v ofiko manuálu o nějakym sytiči (nebo něčem podobném) neni ani zmínka. Je teoreticky možný, že tam nějaká páčka kdysi byla a někdo ji ulomil, ale popravdě nic tomu nenasvědčuje (případně vyfotim). Tak jako tak, nenastartuju i když si táhlo chytim (gumičkou), čili klapku zavřu.
Ještě musím objednat nový primer, protože ten stávající je děravý. Napadlo mě, že si to děravým primerem tahá falešný vzduch, tak jsem díry překryl tavnou pistolí, ale stejně to nepomohlo. A navíc kdyby to byla příčina, tak by motor neběžel ani výše zmíněným postupem, ne?
Tak, někdo erudovaný, kdo by v tomto popisu dokázal nasměrovat? Děkluji převelice
Jedna věc, o které nepíšete, z návodu:
UPOZORNĚNÍ: Ve studeném stavu je důležité, že bude stlačené hlavní tlačítko na vzduchovém filtru, než se zatáhne za startovací lano (podívejte se prosím na obrázek 1). Kromě toho byste měli doplnit více benzinu, aby se smíchal se vzduchem, a usnadnilo se startování. Když stisknete hlavní tlačítko, přečerpá se benzin z karburátoru přímo do spalovací komory.
A ke karburátoru...pokud uvolníte šroub dole na komoře, drží ji už jen přilepené těsnění, chce to trochu síly..oddělit komoru od tělesa karburátoru.
Taky kontrola, případně výměna vzduchového filtru
Píšete...
ale jak jsem psal - dopravil jsem benzín přímo do válce, sekačka nastartovala, motor se zahřál. Sekačku jsem chcípl, a přesto znovu nenastartuje.
Sledujte sytič, ovládání klapek karburátoru při startu... je tam i šroubek volnoběhu? Pak nastavení...
Studený motor nechytne, potřebuje obohatit směs. To se u sekaček děje buď sytičem, nebo balónkem. Píše se 3x zmáčknout balónek, ale nic nezkazíte, když ho zmáčknete i 10x. Pokud ani to nepomůže, může být balónek prasklý, netěsný a pod.
Jasný, ale jak jsem psal - dopravil jsem benzín přímo do válce, sekačka nastartovala, motor se zahřál. Sekačku jsem chcípl, a přesto znovu nenastartuje. Dále jak jsem psal, primer (= balonek = sytič) mám prasklý. Možná je to příčina, mám objednaný nový (jinde než na internetu jsem nesehnal). Ale pořád je divný že ani zahřátý motor nenastartuje.
Až přijde primer, třeba budu chytřejší..
Díky.
Takže nový primer (balonek) přišel, s ním už dokážu sekačku jakž takž nastartovat, ale je to docela věda - pumpováním balonku dopravim benzín, pak musim mít uchycený to táhlo, o kterém jsem psal (tzn. otevřenou klapku), což jsem vyřešil stahovacím páskem za který to přichytím, no a pak zatáhnu za startér, sekačka začne hodně slabě šlapat, musim rychle zase uvolnit to táhlo, načež se motor konečně pořádně rozběhne. Stejný postup musim aplikovat pokaždý, i se zahřátým motorem.
Co jsem ještě na internetech vypátral, tak táhlo by snad mělo být k "automatické regulaci otáček". Nechápu teda moc, jak funguje, ale bez jeho použití stroj nerozjedu.
Ještě mě tak napadlo kouknout se do nádrže, v místě kde z ní odchází benzín by snad měl být palivový filtr. Jestli je zanesenej, mohlo by to dle mého názoru vysvětlovat nutnost pumpování benzínu i u zahřátýho motoru.
Vlastně ještě by to mohlo být špatně seřízeným karburátorem mě tak napadlo.
U mě byl nakonec problém jednak s tím prasklým balonkem (= sytičem = primerem). A za druhý s tím "táhlem", které se nijak ručně neovládá. Co jsem vyzkoumal (mimo jiné díky této diskuzi: poradte.cz/... tak to táhlo by měl být tzv. ACS - Automatic Choke System, neboli automatický sytič. U jiných sekaček je ovládán např. proudem vzduchu z chlazení a také bimetalem, který táhlo posunuje dle teploty (např. na výfuku). Stačí pogooglit. Nepřišel jsem na to, jak to přesně má fungovat na mojí sekačce, ale vyřešil jsem to tak, že jsem si k táhnu natáhl bowden a ovládám si ho ručně. Je to podobný jako startovat dvoutakt - pro startování se táhlem zavře klapka v karburátoru, zatáhnu za startér a hned zase klapku otevřu. Motor se rozběhne. Pak je občas v hustším porostu naopak zase otevřít klapku táhlem na druhou stranu pro zvýšení otáček motoru... no je to trochu věda, ale nějak to šlape.
Celý karburátor i s balonkem stojí 300,- + pošta. Výměna na 10 minut a sekačka chytá a šlape i s původním těsněním, i když bylo omačkané. Byl to " Karburátor NGP,Loncin s primerem T475" je i pro 575 a 675. Je bez seřizovacího šroubu, který má originál pro nastavení otáček.
Jak je vidět tak sekačka má již něco za sebou. Spousta "rad" a nakonec to bude ten klínek za 5 Kč. Zvláště pokud nůž trefil při provozu nějaké ten kámen, nebo kus železa. Možná bude problém se stažením setrvačníku. U mne to vyřešil dvouramenný stahovák. Teď naposledy sekačka špatně startovala, špatný výkon. Pochopitelně klínek uskřípnutý. Již asi šestý. Po opravě sekačka naskočí na první zatažení. A taky jsem měl rady vyměnit svíčku atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.