Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žluté až oranžové skvrny na listech slézu

Od: natalie odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,prosím o radu.
Na Slézu Maorském se mi tento rok objevily tyto skvrny, jsou velice rozšířené po všech listech a listy žloutnou a odpadají.
Neví někdo, o co se jedná? Na internetu jsem našla, že to může být rez, nějaké houby.. Ale nejsem si jistá.
Moc bych potřebovala vědět, co se s tím dá dělat, jak toho rostlinu zbavit, nejlépe přírodní cestou.
Děkuji za případné rady.

Žluté až oranžové skvrny na listech slézu
Žluté až oranžové skvrny na listech slézu #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

3x

Rez slézová. poradte.cz/... Prostudujte zde odpovědi, popřípadě zadejte réz slézová a vyhledejte rady.

toki*
hodnocení

0x

Pozor, je potřeba pěstovat dál od rybízu, se kterým si sléz tuto chorobu vyměňuje..

(rybíz může hostit rez slézovou a vejmutovkovou)

pckop1

Není pravda. Slézová na rybízu není.

toki*

Díky za zpětnou vazbu. Četl jsem to nezávisle na sobě už podruhé z vícero zdrojů, pravděpodobně se ale skutečně jedná jen o neověřenou "babskou" radu, kterou každý ochotně sdílí. I mně to upřímně přišlo divné, ale neměl jsem potřebu to hlouběji zkoumat.

Puccinia malvacearum - rez slézová skutečně napadá (přinejmenším na základě současných poznatků) pouze rostliny čeledi Malvaceae.

Abych tedy ale myšlenku příspěvku udržel, mohu alespoň doporučit hlídat výskyt slézu přehlíženého, lesního a dalších, kteé by chorobu neudržovaly i po přeléčení šlechtěných druhů. I když konkrétně u této choroby jde spíše jen o estetickou stránku věci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]