Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moc prosím o radu, jakou nenáročnou houbu zvolit na zahradu rodinného domu do volného stinného prostoru, půda, z části pod jehličnany. Lze uvažovat o žampionech nebo hlívě..? jsme amatéři, prosím proto o nenáročnou houbu snadnou na pěstování.Nutná opatření? Předem děkuji za tipy.
Zdroj: poradte.cz/...
Na mé zahrádce rostou díky borovici souseda krásné klouzky.Na mulči ze štěpky u plotu se objevují žampiony.Na podzim pod jabloněmi množství václavek.Z těch moc nadšený nejsem,ničí ovocné stromy.Hlíva ústřičná je houba,vyrůstající ze starého dřeva,Žampiony lze vypěstovat na místě na trávníku,kde před dvěma lety bylo pohnojeno chlévskou mrvou.
Pěstovat je pro spotřebu vyřaduje investice,minimálně sklep.koňský hnůj a mnoho práce.
Před léty jsem s kamarádem pěstoval žampiony ve velkém,a po skončení jsem rozhodil vyžilý substrát mezi jakody a pak tu a tam nějaký žampion vyrostl v jahodišti.Co se týče běžných hub,těžko se podaří na běžné zahrádce něco vyprodukovat.Houby jsou až velmi závislé na spolupráci s prostředím.Hřib smrkový se neobejde bez smrkového porostu,kozák,křemenáč zase bez březového hájku.A hlavně vydatné vláhy a tepla.
JABRAKA
Nabízí se sice i sadby lesních hřibovitých hub, ale osobně se k tomu stavím skepticky, protože takovéto houby žijí v mykorhize (symbióze) s kořeny určitých stromů a jiných vyšších rostlin. Naproti tomu se úspěšně dají pěstovat třeba žampióny (ty hnědé jsou daleko lepší) a dá se to klidně i ve sklepě. K tomu je zapotřebí koupit substrát s myceliem - tedy sadbu. Třeba tady: nasezahrada.com/...
Chodívala jsem pravidelně pod jeden obří smrk na bedly. Pak zmizely, a rok na to se ze smrku začalo sypat jehličí, až ho kůrovec udolal. Bedla svou absencí už signalizovala napadení. Možná někde takové bedly nasbírat a staré plodnice nalámat do hrabanky pod strom a čekat na zázrak, ze se podhoubí bedly napojí na kořeny stromu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.