Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit krtka na zahradě

Od: depptor* odpovědí: 17 změna:

Kdo poradí, nemohu se zbavit na zahradě krtka. Použil jsem flašky na tyčce, vlasy, savo, vykuřovací patrony Rodex a nepomohlo vůbec nic. Krtek si udělá hromadu hned vedle vykuřovací patrony a to jsem mu tam narval čtyři. Nefunguje nic. Jak se toho zmetka zbavit? Každý den mi přibyde 6 krtinců na nově zakládaném trávníků a devastuje i ten starý. Díky moc za radu.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vrazte do krtince hadici, puste vodu, aby to poradne strikalo, stoupnete si k druhemu krtinci, krtek vylitne ven jako pinpongovy micek na vodotrysku, Vy ho chytnete ze vzduchu do rukou a pak mu muzete domluvit.

Ale vazne.

Krtek samozrejme nevylitne, ale jednoduse ho utopite. Lety proverena metoda. Funguje ale pouze u mensich zahradek. Pokud mate na louce krtinec vedle krtince, tak to moc nezabere.

Krtkovi je naprosto jedno, jak veliká je zahrádka. Své působiště nemá omezeno ploty *smich*. Diskuze na toto téma zde již byla... K utopení krtka by vedla spíš náhoda...

jabraka*
hodnocení

2x

O vyhnání krtka ze zahrady jsem psal v různých diskuzích několikrát.Když jsme zakládali zahrádku,měl jsem problém s krtkem do doby,než jsem si prostudoval jeho chování a začal hledat prostředky na jeho vyhnání,nikoliv na likvidaci.Možná není krtek chráněné zvíře,ale přesto je užitečný a byla by škoda ho ve velkém hubit.Především je třeba vědět,kudy po zahradě cestuje.Zjistil jsem,že pro pohyb na větší vzdálenosti používá hloubkové chodby,i 1 m v hloubce půdy.Tyto jsou vždy po vrstevnici na svahovém pozemku,pak jsou podpovrchové chodby,jimiž se dostává k potravě-žížaly,larvy,ponravy,brouky.Tyto jsou v místech,kde se hnojilo,nebo jsou vlhčí a je tam dost potravy.Takže to vždy odnesly okurky a rajčata.Protože má krtek velmi citlivý čich,lze na jeho odpuzení použít páchnoucí látky,které vložíme do krajních otvorů jeho chodeb,nasáknuté do hadru nebo cucků.Já sám jsem použil určitá rozpouštědla,neškodná a páchnoucí.Lze použít i prostředky proti okusu zvěří na lesní vegetaci.

JABRAKA

jitule*
hodnocení

2x

U nás zabraly nejlépe stavební práce - evidentně mu vadil hluk a vibrace míchačky. Dva roky jsme o něm nevěděli, ale pak začal budovat soused a krtek se vrátil. Zkusili jsme tedy ponorné čerpadlo (teda spíš jsme ho začali používat na kropení a účinek je podobný jako u míchačky )- takže na něj prostě zabírá monotónní zvuk a vibrace, a to zaléváme jen občas, přesto zmizel.:)

lm®

Prý pomáhají větrníky např.z PET lahví zapíchaných do země.Vydává to zvuk ,který krtek nemá rád.Ale vlastní zkušenost s tím nemám.

Jestli jste pozorně četl, tak to již zkoušel!

furtnic*

Můj děda mi jednou říkal,taky jsem ho řešil,že nejlepší způsob je ,že si za první zjistíš,kdy vrtá krtinec.Má určitou hodinu.A za druhé si prostě počkáš,až začne hrabat a jak je krtinec asi tak 20cm vysoký(asi to neplatí vždycky) tak máš v ruce velkou motyku a hodně rychle ho vykopneš a pak je na Tobě jak s ním naložíš.Dědovi se to podařilo ,já to zkoušel jen dvakrát,ale asi jsem nebyl moc trpělivý a ta mrcha hornická byla ještě hluboko.Samozřejmě se musíš chovat naprosto tiše a kroky dělat hrozně pomalu,jak kočka.A můj taťka zas tvrdí,že jak dojde plynová bomba(propanbutan),tak v ní zůstane trochu zkapalněného plynu a ten se má nalít do díry.Dlouho prý to tam smrdí a krtek to za nějaký čas vzdá.Hodně zdaru při lovu této kožešinové zvěře.*palec*

tesyk*

Hi. Vzpomínám na radu jednoho koumese tak před 30ti lety. To se prý musí do tý díry nechat proudit tak 10 minut ten PB, pak udělat z lihu zápalnou cestičku a zapálit. Zahrada bude krásně přeoraná a grilovaný krtek chutná prý náramně.*smich*

hodnocení

0x

Něco už tu bylo:

poradte.cz/...

greenpeople

Nevzdávejte to v zadnem pripade! Jedine co funguje je proste nastraha - past! Jinak se ho nikdy nezbavite! ;)

Jako nejucinejsi se mi osvedcila past trubkovita.Je ale dulezite mit i zkusenosti s ulozenim pasti, jinak je past nefunkcni a krtek ji pokazde zaplni hlinou.

Jednoduchy postup: najit krtkovu hlavni chodbu (poznate to podle toho, ze je hlubsi a vetsi nez ty ostatni a nikdy to neni ta, co vede od krtince).

Odkopavejte postupne od krtince hlinu a drny s travou davejte bokem, nez se dostanete k hlavni chodbe, ktera musi byt rovnobezna (idealni k ulozeni pasti. Jakmile narazite na hlavni chodbu, krtincovou chodbu zahrnte a vratte zpet drny s travou. Obkopejte hlavni chodbu v delce trubky a vlozte past.

Zakryjte past dlazbou (40x20cm) nebo vetsim plechovym kyblem a dbejte na dobre utesneni hlinou, aby krtek necitil pruvan. Pracujte vzdy s rukavicemi!

2x denne krtecek prochazi sve imperium hlavni chodbou, takze se take 2x denni divejte do pasti.

Jakmile se krtecek chyti, odvezte ho nekam hodne daleko! :)) (Soused ho i s pasti strci do vody a utopi) na to ja ovsem nemam zaludek. :-P

-

Past koupite v Hornbachu v oddeleni zahrady za cca 70Kč! (Cerna vetsi plastova trubka, ktera se uprostred rozdelava).

Kdo bude mit zajem, zaslu mu fotografie vyrobku a postup ulozeni pasti do mailu.

Muj mail: greenpeople@email.cz

Diskuze"Krtek a je to": zahrada.cz/...=

rdimnerdim*
hodnocení

0x

Pripadne na ireceptar.cz/... jsou nejake zkusenosti lidi...

hodnocení

0x

My jsme mu tam vylili močůvku, na chvilku to zabralo.

jambus*
hodnocení

0x

někdo radil :že smradlavé ponožky.Já mám kámoše,kterému tak smrdí nohy ,že by to vypudilo krtky z celé vaší obce!

Ale posílat Vám je poštou je riziko! co kdyby se balíček protrh-zaměstnanci pošty a eventuélně půl republiky by bylo kontaminováno.

Teď trochu vážněji:Asi bych prubnul cokoliv co dělá hluk:různé větrníky , cinkrlátka ,píšťaly atd.. Je to zadarmo a na škodu to nebude.Dokonce jsem slyšel i o reprobednách zapušťených v zemi( pravděpodobně v nějaké nádobě:kýbl,přepravka) A rádio na plné kule. To si myslím že by mohlo zabrat.

josefzavrel*

Dobrý večer.Krtek opravdu ryje v určitou hodinu.Ráno kolem deváté a jedenácté hodiny.Má na to vliv + - i nadmořská výška a tlak vzduchu musíte to vypozorovat.Potom navečer mezi 16-17 hodinou.Dobře vykovaná motyka je nejspolehlivější.Hodně úspěchů.

Řešení vykopnutí je v této diskuzi: poradte.cz/...

edyss*
hodnocení

0x

Také jsem měl krtka na zahradě.Zasel jsem si novou trávu na 1600m2 a za dva týdny začal. Bohužel tak brzo se nedala tráva sekat. Tak jsem zahrabal krtince a další den čekal, kde se objeví. A objevil. Tak jsem nastartoval sekačku-traktůrek a nechal nad "krtkem" třikrát denně po asi deseti minutách točit nůž. Nevzdával se jednoduše, každý den jsme byly asi o tři metry dále. Ale po šesti dnech se odstěhoval k sousedům, ovšem po dvou týdnech se opět vrátil-vytrvalec. Jenže tráva už dorostla a já začal sekat naostro a od té doby je fuč. Je to už 7 let.

depptor*
hodnocení

Sekačkou také sekám, ale krtince tam pořád přibývají. Nezkusili jste někdo Cvrčka od firmy Deramax? Nejsou to jen vyhozené peníze?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]
->