slysel sem nekde ze zapichnout nakou tyc do zeme a na to pridelat z pet lahvi takovou vrtulku, a prej je to ma vyhanet, nebo to bylo na neco jinyho? no nerucim za to ale zkus google...
miljan*
To jsem taky zkoušel.Foukat vzduch vysavačem do díry,nemá rád hluk a průvan,jenže teď na zimu se vrátil do jahod.Myslel jsem,že se přesunul k sousedovi a potom na pole,ale asi se mu u nás líbí.Upřesním dotaz. Jak natrvalo vyhnat krtka a nebo ho zničit.
Také jsem ho zkoušel vykopat,ale vždycky vydržel déle než já.Stačilo si na chvíli odskočit a bylo zryto. Google jsem zkoušel,nic nového jsem se nedozvěděl,akorát že je chráněný živočich.
al bunda*
Zkuste mu pustit do používaných chodeb propan-butan. Je těžší než vzduch, čili z nory neunikne, páchne a nedá se dýchat. Krtka by to mělo vypudit. Naskýtá se otázka, co se stane, když zaplynovanou noru zapálíte - nevím, nezkoušel jsem to, ale NEDOPORUČUJI!
Hodně zdaru.
pepino*
Moc zkušeností nemám, ale P-B jsem zkoušel, ale nefunguje, protože do labyrintu krtka se nedostane. Můj otec zkoušel osvědčený elektronický plašič - byl perfektní, ale pro krtka, pomalu ho vyhledával, asi měl rád muziku. Jedinný spolehlivý způsob je odchytit. Slyšel jsem o zakopaných 5l lahvích, to nevím jestli funguje
Nevím, kde bydlíš, ale domnívám se, že v domku se zahradou. Měl jsem před 3 lety stejný problém. už jsme mu přezdívali krtek neurotik a vyzkoušeli jsme také všechny shora uvedené způsoby. Pak jsme si pořídili kočku (vlastně 2). Neznám zvíře s větší trpělivostí. Za týden byl pozemek čistý. Dnes nám nosí krtky zvenku, ale již mrtvé. Doma se už neobjevuje 3 roky ani jeden.
miljan*
Kočky potulné se pohybují po zahradě pořád.S krtkem v zubech jsem je ještě neviděl.Akorát znečišťují zahradu.Kdysi doma jsme také zkoušeli výfukové plyny z"Pionýra".Vyzkouším asi ten propan-butan,ale až z jara.Když to nepomůže,tak si vezmu dovolenou a půjdu na čekanou.Kdybyste si ještě někdo na něco vzpomněl,tak dejte vědět.Zatím dík.
Nebudu polemizovat o potulných kočkách. Zmiňoval jsem se o našich kočkách. Jsem si jistý, že mají ke svému"rajonu"lepší vztah, než kočky cizí(potulné). Dokáží ho dokonce i bránit proti ostatním. V každém případě jsou krtci pryč, a to je pro nás důležité. Chápu, že když nemáte vlastní kočky, nemůžete soudit.
jirik50*
tak me chodi po zahrade nekolik kocek, ale krome zvalene travy a taneradeneho chodniku si krtek ryje kde chce. pravidelne mu cpu do der zapalene petardy a ani to nepomaha, natozpak kocka
Ja k na krtka? MI sme na zahrade porozvesali umele flase a spravili sme im take kridielka to ked fuka vietor tak sa flase tocia a krtkovia zmyzli tak vyskusaj a uvidis nic tym nemozes stratit.
Mám docela dobrou zkušenost se skleněnýma flaškama. Stačí taková ta třetinková od limonády. Postupně se zahrabou asi do půlky do země a musí být trochu šikmo (45 stupňů). Vítr pak už udělá své. Ale pozor, musí se ty lahve dávat postupně a sunout se z jedné strany pomalu na druhou - krtek pak není zmatený a utíká jen jedním směrem. Bohužel se to nelíbí sousedovi, teď je ten krtek u nich, tak ty flašky nesmíme oddělat, protože by byl zase zpátky.
ret*
Slyšel jsem dvě následující rady. 1. Do nor nasypat suchý led, který vyvíjí plyn, co krtka zahubí. Suchý led na chlazení je však těžko sehnat, prý ho mají ti, co jezdí s prodejem zmražených výrobků v dodávkách nebo hasiči v hasicích přístrojích. 2. Napojit výfuk z auta přes hadici do nor a je konec.
tesyk*
Suchý led se dá bez jakéhokoliv omezení koupit v Technoplynu.
drasa
Také mám problémy s krtkem a navíc ještě s hryzcem. Zaujala mě odpověď Míši se skleněnými lahvemi. Popravdě řečeno ale nevím přesně, jak ty lahve zakopat. Jestli s tím má někdo zkušenosti, popřípadě i s tím hryzcem, prosím o podrobnější popis.Děkuji
peho
Myslím, že je nutno lahve zakopat dnem dolů, aby hrdlo koukalo nad zem. Vítr potom na lahev píská (hučí) jako když se fouká na hrdlo lahve. To přenáší zvuk do země. Ahoj PeHo
kwet
ja krtky odchyta vam pomoci velkych zavařovacích lahví pod krtinu zakopu velkou zavařovačku tak aby její hrdlo bylo ve stejné výžce jako chodby. do ní vložim pár žížal a Pak místo hlíny z krtiny použiju nejakou desku (dřevěnou) a položím ji nahoru na povrh země aby krtek měl tmu,. Krtek chodí ke každé krtině za den 3x -po prvé brzo ráno eště předtím než vyleze slunce -Podruhé v pravé poledne kdy slunce žhaví nejvíc -a po třetí když slunce zapadá . na lahev se jdu podívat až druhý den kolem 14:00 nekdy dřív a nekdy pozdeji podle toho kdy jsem lahev instaloval minulí den. hodne uspěchu při odchytu krtka tento navod funguje mě i mym kamaradum.
Zdravim,doufam,ze se po nekom neopakuji. My mame ucinny"recept"na krtka. Opustime zahradu na par hodin,musi tam byt klid, pak se jeden z nas prikrade s rycem a kyblem k cerstve vyvrtane krtkove jamce a ceka az v ni zahrabe. V tu chvili ho podeberu a sup s nim do kyble.Pak ho vyvezeme treba pres cely mesto pryc a pustime do pole.
nenynka*
Taky se prý hubí,že jim vypustíte bazén do díry . Já to nezkoušela,ale už jsem to slyšela od několika lidí .Jen nevím jestli krtci plavou ,nebo ne
al bunda*
Teď jsem koukal v jednom baumarktu na odpuzovač krtků - výrobce tam tvrdí, že krtek špatně snáší vůni citronu a prodává jakési kuličky, nebo co to je, které takto voní. Stejnou službu by Vám mohla prokázat i citronová kůra (tedy to, co zůstane, když si vymačkáte do hrnce s čajem půlku citrónu). Otevřete krtinec a šup tam s ní. U mne to fungovalo, třeba to bude účinné i u Vás.
Hezký den.
panther*
Krtek je velmi dobry plavec, takze ho neni jednoduche utopit.
Na 99,99% fungují naftalenové tablety (koupí se v drogerii). Jako elektrotechnik jsem konstruoval různé akustické plašiče - je to nanic. Kupte si tablety, vložte do chodbičky a opravdu Vám zmizí!
kedar*
zaručený recept není, ale hodně pomáhají PET láhve na tyčce - vyzkoušeno - pomohlo
miljan- Jedině si pořídit chrastítka zaručí to určitě na100%bratr měl na zahradě rejsci a pořídil si chrastítka a je klid.SO.
bob*
Protože mám doma psa, chtěl jsem krtky ( mám na zahradě snad celý tým) vypudit šetrně.Nejprve jsem se je snažil chytit motykou, marně, dodnes mám komplex vstávání. Pak jsem vyzkoušel Krtex, moc krtkům chutnal. Pak jsem si pořídil plašičky a ptáky už na zahradě opravdu nemám. Zaručený recept, Pet lahve na tyči, mám jich plnou zahradu jsem také vyzkoušel. Je to pro krtky nejoblíbenější místo a všichni si mou zahradu fotí. Jsem v koncích, zcela vyčerpaný,jdu si pořídit nějakou chemii, chudák pes. Když ani to nepomůže, prodám to.
al bunda*
Zdravím Bobe,
pak nezbývá, než se smířit se skutečností. Krtek je zvíře užitečné. Je to masožravec, tudíž stromkům nijak neškodí a zemina z krtinců je dobrá třeba k růžím. PET lahve na tyči používáte jak? (Já tady snad opravdu přiložím fotky - ale nejdříve budu muset obejít zahradu s digiťákem)
Hezký den.
miljan*
V růžích by mi tak ani nevadil, protože jsem je kvůli trnům zrušil, ale v trávníku nepůsobí esteticky.
S chrastítkama to neber vážněty se používaji na jiné věci.Bavilo by tě lítat po zahradě a chrastit?Jak by jsi asi vypadal?
nensy*
zwiki-Myslím,že nerozumíte v podstatě věci ( chrastítka) se bud udělají z pet lahve i to jde to je dokonce zadarmo nebo se zakoupí v zahradnictví zapichují se do země nebo se zavěsí na větev stromu ju.SO
lubajs*
Na krtka jsem vyzkoušel: elektronická plašítka, chemii, plast.lahve a nic. Pouze se mi osvědčila past která se vloží do chodbičky a krtek v ní zůstane uvězněn. Je to plastová trubka s dvěmi záklopkami na každé straně. Opatrně se odkryje chodbička a past se do ní vloží a opět se zakryje zeminou. Vše se provádí v rukavicích aby krtek nic necítil. Já jsem to takto praktikoval a krtka jsem za jednu noc chytl a zabil. Potom jsem ho pohřbil na místě odchytu. Nyní je vidět jak se blíží nový krtek k místu odchytu a u"hrobu"končí a pádí opět jinam. Mnoho zdaru na lovu krtka přeje Luboš.
Zapasil jsem s krtkem od letosniho jara, protoze nam totalne zdevastoval travnik. Zkousel jsem ho vytopit, kouril jsem mu do nor dymovnicemi, zabudoval akusticky plasic, sypal jed, vse bezvysledne. Az jsem konecne dospel k definitivnimu reseni - je to past. Pokud nekdo tvrdi, ze na krtka neni 100% reseni, tak to neni pravda. Past funguje 100%, jen je otazkou, jestli se krtek chyti do 24 hodin nebo do tydne.
Koupil jsem ji v Baumaxu za 99,- a je to dvojice dratenych pruzinovych pasti. Ty se natahnou a vlozi do nory. Muj krtek v ni skoncil do 24 hodin.
Pro milovniky zvirat - je to bohuzel definitivni reseni i pro krtka, past ho zabije.
al bunda*
Tak tím bych se moc nechlubil - krtek patří mezi chráněné živočichy.
Hezký den.
nick*
Pokud je chraneny, tak na tomto zdroji vyslovene lzou: www.priroda.cz/le/.... Pokud nelzou, prosim o citaci prislusneho zakona, paragrafu a odstavce, kterym je krtech chranen.
rad*
KECI - krtek NENÍ chráněný!
pavel*
Nemužu sehnat v Baumaxu vámi zmiňovanou past prosím pošlete ni na vás tel,ať vám můžu zavolat a poradit se s vama.Holčíl Pavel 605789789 nabo mně prozvoňte zavolám zpět.Moc děkuji Holčík
pavel*
Nemůžu sehnat Vámi uvedenou past na krtky v BAUMAXU prozvoňte mně prosím na tel.605789789 nabo ztěch krtků na zahradě zešílím.
meru*
Pasti trubkové dodává asi za 48,-Kč/ks + dobírka AZ- Satelit najděte přez
seznam
Opravdu platí pracovat v rukavicích a před prvním použitím vykoupat past ve vodě s trochou hlíny. Pro rejpaly jde o trubkovou past dovnitř vleze - ale ven už ne - pokud tam nebude krtek víc jak týden tak ho to nezabije. Doporučuji vyvést hodně daleko na pole
lukáš
Jééé..to já už dlouho sháním tu past na krtky do nory!Nikde jsem ju nemohl najít, takže v baumaxu je k dostání jo?skoro nic mě nepomáhá tak se potom musím podívat...díky moc
mato*
Prosím "Nika" nebo někoho jíného o zveřejnění nebo nákresu pastičky. Nemohu ji sehnat, sehnal jsem trubkovou, do které krtek zahrnuje hlínou a pastička je nefunkční.. Na netu jsem našel pouze odkazy, ale bez nákresu.Děkuji.
Zkuste místy na zahradě vysadit ŘEBČÍK KRÁLOVSKÝ ( Císařská koruna ), je to docela pohledná cibulnatá květina a naši zahradu již několik let před krtky ochraňuje...
kiki*
Nám se zatím nejvíce osvědčil odchyt s motykou a kýblem (loni 9 krtků) a náš i souedovic kocour. Řebčík královský máme, bohužel ještě nikdy nevykvetl (nějaký problém), ale krtci si klidně kolem něj ryjí. Bohužel, na velikost naší zahrady a počet krtků to zatím nestačí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.