Nejste přihlášen/a.
Ano, dostal jste informaci, ale ta informace není celá.
Čaj se dělá z mladých špiček, tedy z těch jasně zenkavých. Četla jsem o smrku, o borovici ne, ale jistě se to dá dohledat.
A ano, neměl by se pít moc dlouho.
Jinak takový čaj se pil v době nouze, za války, v bídě. Obsahuje vitamín C.
Pokud si občas uděláte čaj z mladých větviček /nejlepší květen/ smrku a i jsem dohledala z borovice, nic se nestane.
Pokud ale, jak píši za války, anebo v době nouze, se tyto čaje pily denodenně a podávaly se malým dětem, byly prokázány nějaké nedobré účinky.
Tyto čaje se nemají podávat dětem, těhotným ženám, kojícím, a také osobám, které mají problémy s ledvinami /selhávání/. Též po měsíci se má udělat dvouměsíční pauza.
Takže všeho s mírou. Hodně lidí si myslí, že bylinky občas vypije, a co pro své zdraví neudělá. Ale bylinky se mají brát po určený čas, který má správně doporučit bylinkář. A potom následuje pauza. I neškodné bylinky ve velké míře mohou uškodit.
Co se může pít dlouhodobě je třeba heřmánek.
I na Poradně už řešeno vícekrát; tady i s obrázky...a další možnosti vy/... jehličí... a ještě další způsob využití
Nikdy jedovaté nebyly, tak doufám, že to stále platí. Otrhávat jarní výhonky na koncích větviček bývalo trestné, jak je tomu v současnosti, to nevím.
Ne,nejsou jedovaté,ba naopak
Nejde mi vložit odkaz
jardis, buďte bez obav.Smrk ani borovice jedovaté nejsou. Zrovna tak jedle či douglaska. Mezi jedovaté patří tis, jalovec, zeravy, cypříšky a chvojník.To jen pro úplnost.
@hrdaalena, máte pravdu v tom, že vámi jmenované jehličnany jsou jedovaté, ale tak, že smrtelně. Ale nemáte pravdu v tom, že tazatel má být bez obav. Starší smrkové jehličí (ne to jarní světle zelené) je jedovaté taky, ale ne smrtelně. Člověk nezemře, ale přiotráví se. Ida
Informace o čaji z mladého jehličí a pupenů smrku se kdysi dávno objevovaly v různých zálesáckých rubrikách. Čaj jsem pila, na chuť si nevzpomínám.
Jinak ty mlaďoučké výhonky - pupeny(?) bývají základem různých bylinných likérů.
S veškerým jehličím opatrně. Jeho terpentýnové silice silně dráždí ledviny. Občas to někdo zkusil, kuchaři tím ochucují sůl, ale čaj není dobrý nápad. Kdyby to bylo bez problémů, už by dávno byly na trhu čaje z jehličí.
Tak to nevím. Díky. Vycházela jsem z knihy o léčivých rostlinách, kde uvádějí extrakty z jehličí jen do mastí a před vývary a výluhy varují.
Zdravím. O borovicích nevím.Všichni tu píší o mladých, světle zelených koncích smrků, které jsou vhodné na čaje a dokonce se z nich dělá i smrkový med. Ale pozor, když jehličí smrků je starší, už tmavě zelené, jedovaté je. Ne sice smrtelně - tak jako třeba jehličí tisů - ale k přiotrávení, nevolnosti a průjmu stačí. Ida
Zdravín, @nonek, pod vaším odkazem: "I na Poradně už řešeno vícekrát;"všichni píší na jaře z mladých konců smrků a borovic. A s tím já souhlasím. Ty mladé konce jsou totiž světlounce zelené. Ale když jehličí zestárne - ztmavne a změní vlastnosti, už se vnitřně nepoužívá. Zeptejte se zálesáků, ti to mají vyzkoušené a před jiným, než mladým = světlým jehličím varují = lze se jím přiotrávit. Ida
A jeden článek na internetu od někoho, koho neznám a jehož znalosti nemám ověřené, mě rozhodně nepřesvědčí. Ale nemusíte se mnou souhlasit. Já se s vámi nechci přít, já to radím tazateli, a on ať s tou informací naloží jak uzná za vhodné. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.