Nejste přihlášen/a.
Je jehličí borovice lesní jedovaté. Nebo cokoli na borovici?
Ne.
doplněno 03.03.12 12:39:Jinak ta jedovatost rostlin je mnohdy přeceňovaná.jedovatých rostlin je okolo nás mnoho a ani si to neuvědomujeme (např. většina časně na jaře kvetoucích rostlin a to jak divokých tak těch okrasných)Hodně jich je z čeledi Myříkovitých...často je jedovatost či obtížná poživatelnost způsobena obsahem saponinů např. břeč|ťan. Ještě dodám,že jedovatý jehličnan je např. Tis.S ním se ale běžně v přírodě,přestože je to naše původní dřevina, zase tak moc nesetkáte.Spíše v parcích atp..
No můj děda sbíral na jaře špičky, nově rašící na borovici a nakládal do lihu,půak z toho namíchal léčivé drinky.To bychom byli už dávno otrávení.
JABRAKA
Naši Slovenští bratři dělají výborné pití jménem BOROVIČKA a není to určitě tím že vyrostla pod borovicí.Nejen že není jedovatá-je dokonce zdravá.
Desi,jen jsi trochu vedle.Slovenskí bratia vyrábajů borievkovicu,ale z plodů jalovce - borievek.
JABRAKA
Je to pravda jabrako,kdo by to byl řekl,žejó.Já to mám od jednoho experta u nás,který dává ty mladé přírustky borovic do slivovice a je to určitě nejedovaté dobré pití.
Tradiční výrobek Spišská borovička se vyrábí na Slovensku víc než 100 let. Základem tohoto výjmečného produktu tvoří destilát z vybraných plodů červeného jalovce, velmi kvalitní líh a voda.Zdráva taky nebude, játra alkohol nemilují!
Zčasopisu Zahrada Jalovec _ rostlina z čeledi cypřišovitých, o které si mnoho lidí myslí, že oproti tisu není nijak nebezpečná, ale opak je pravdou. K otrávení může dojít zevně, tedy potřísněním kůže šťávou z rozdrcené větve či kořenu. Za nejjedovatější druh je považován jalovec chvojka (Juniperus sabina), ale neškodný není ani náš domácí jalovec obecný (Juniperus communis). Zdužnatělé šišky nazývané jalovčinky jsou oblíbené v lidovém léčitelství a některé hospodyňky je užívají také v kuchyni. Nesprávné užití však může vést k předávkování a otravě. Což se tedy z borovicových vršků,stát nemůže.
Kdybyste předtím popřemýšlel, nemohl byste nikdy tuto otázku položit. Stačí si vzpomenout na Vánoce. V mnoha domácnostech stojí ozdobená borovička, ve váze na stole borové chvojí. Kdyby to bylo jedovaté, určitě by se borovice nepoužívala jako oblíbený vánoční stromek. Je mnoho malých zvídavců, ktečí jehličí ochutnali, či aspoň olízali. A nikomu nic nebylo. Takže prostou úvahou dojde člověk k názoru, že borovice není jedovatá. Ani smrk, jedle, modřín - a to jsou u nás nejběžnější jehličnany.
Z jedovatých jehličnanů, se kterými se u nás můžete setkat, si vybavuji snad jen tis červený /Taxus bacchata/. Dříve jej ženy někdy používaly perorálně jako odvar pro odstranění nechtěného plodu. Často za to zaplatily životem. Jedovatá je kůra, dřevo i jehličí. Slyšela jsem ale, že plody, takové výrazné červené kuličky, jsou jako jediné z tisu neškodné, dokonce prý i jedlé. Dost by mě to zajímalo, ale nikdy jsem to nezkusila, i když u nás tisy rostou. Mám život pořád ještě ráda a co kdyby to náhodou nefungovalo? Jaga.
Ne, není jak je uvedeno výše. Větvičky borovice se např. dávají přežvýkavcům při špatném trávení,na podporu funkci bachoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.